Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Μονοπώλιο ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό

Μονοπώλιο ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό

από
Μόνο 2 λεπτά

«O κύβος ερρίφθη» για την κυβέρνηση και το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στην παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού στο Διαδίκτυο.

Ο ΟΠΑΠ όχι μόνο λαμβάνει το μονοπωλιακό δικαίωμα του διαδικτυακού στοιχηματισμού, αλλά μπαίνει «λουκέτο» στους 24 παρόχους που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων στο τέλος του 2011. Στην πράξη, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει την «προίκα» του ΟΠΑΠ και, ταυτόχρονα, να «κυνηγήσει» τους μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων της χώρας.

Η παραπάνω ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο τροποποίησης του νόμου 4002/2011, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί –αν δεν έχει κοινοποιηθεί ήδη– μεθαύριο Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο νόμου, εκτός από την ανάθεση του μονοπωλιακού δικαιώματος του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα, θα περιλάβει και άλλες ρυθμίσεις, όπως η αύξηση του αριθμού των παιγνιομηχανών (VLTs) ανά χώρο σε 50, αντί 25 που προβλέπει σήμερα η σχετική νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια, οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ θα μπορούν να περιοριστούν αποκλειστικά στην παροχή τυχερών παιγνίων τύπου καζίνο και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση – δηλαδή χωρίς τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, έστω και καθυστερημένα, ξεκαθαρίζει το ασαφές σκηνικό που είχε διαμορφωθεί έως σήμερα από τον ν. 4002/2011. Επιπλέον, δείχνει και τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, καθώς η τροποποίηση του νόμου αποτελούσε εκκρεμότητα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μετά την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τροπολογία αναμένεται να ισχύσει έπειτα από τέσσερις μήνες. Ωστόσο, οι υποψήφιοι επενδυτές στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ έχουν ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το τι μέλλει γενέσθαι στον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Η παρατεταμένη όμως καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε αφορμή για να εκδηλωθούν διάφορες επιθέσεις από την πλευρά των ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ και της «κυοφορούμενης» πολιτικής της κυβέρνησης. Η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχήματος (Remote Gambling Association, RGA) μόλις την περασμένη εβδομάδα απέστειλε επιστολές σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου, με τις οποίες απειλεί με νομικές ενέργειες κατά του ελληνικού Δημοσίου και των αποφάσεων εκχώρησης του μονοπωλιακών δικαιωμάτων στον ΟΠΑΠ. Οι επιστολές –κοινή για όλους– απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των Παιγνίων κ. Ε. Γιαννακόπουλο.

Σύμφωνα με την επιστολή –«έγγραφο οχλήσεως» ονομάζεται– η εκχώρηση του μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, θα προκαλέσει σειρά αγωγών από τα μέλη της RGA στα εθνικά δικαστήρια της χώρας, την προσφυγή τους στα ευρωπαϊκά όργανα κ.ά. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. όσον αφορά το μονοπωλιακό του δικαίωμα στα επίγεια τυχερά παίγνια. Η απόφαση, αν και αποτέλεσε «κόλαφο» για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, κατ’ ουσίαν προσφέρει περιθώριο αποτελεσματικής αξιοποίησης του μονοπωλιακού δικαιώματος στα τυχερά παίγνια.

Διαβάστε το άρθρο «Μονοπώλιο ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό»  Του Βαγγελη Μανδραβελη στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ