Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ιπποδρομιακό στοίχημα…α λα… γαλλικά

Ιπποδρομιακό στοίχημα…α λα… γαλλικά

από
Μόνο 4 λεπτά

Πολλαπλά οφέλη θα αποκομίσει το Ελληνικό Δημόσιο από την εκκαθάριση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιττποδρομιων

Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και την εκχώρηση άδειας για την αποκλειστική διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος σε ιδιώτη παραχωρησιούχο.
Ο ΟΔΙΕ από το 2002 έχει μετεξελιχθεί σε έναν ζημιογόνο οργανισμό και το κράτος τον χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση με περίπου 20 εκατ. ευρώ για να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.

Με την ιδιωτικοποίηση του τζόγου στον Ιππόδρομο το Δημόσιο θα σταματήσει την «αιμοδοσία» στον ΟΔΙΕ, θα καρπωθεί ένα εφάπαξ τίμημα για την εκχώρηση της άδειας και παράλληλα θα εισπράττει ενοίκιο από τη χρήση που θα κάνει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος στις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο.

Αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2013 αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διεθνή διαγωνισμό που θα αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος διοργάνωσης ιπποδρομιών στην Ελλάδα αλλά και του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίων στοιχημάτων επί ιπποδρομιών ως το 2020.
Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, όπου θα υπάρχει ένας διοργανωτής στοιχήματος αλλά θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός ιπποδρόμια με διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Με τον νόμο 4111 αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. Ουσιαστικά ο νόμος προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε την άμεση εξεύρεση λύσης για τις κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΔΙΕ. Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ δεν πωλεί τον ΟΔΕ όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αλλά μόνο την άδεια διεξαγωγής του στοιχήματος.
Αυτό ζητούσαν και οι επίδοξα μνηστήρες αφού ο ΟΔΕ πήγαινε «πακέτο» με την ακίνητη περιουσία του, άρα και τα υψηλά δάνεια που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ζημιογόνα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ως το 2002 ο ΟΔΙΕ ήταν μια κερδοφόρος εταιρεία και δεν είχε ακίνητη περιουσία. Η αντίστροφη πορεία του Οργανισμού άρχισε το 2003, όταν ο ΟΔΙΕ «φορτώθηκε» με δάνεια 208 εκατ. ευρώ (130 εκατ. για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και 78 εκατ. για τις απαλλοτριώσεις) για τη μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα τοκοχρεολύσια υπερέβαιναν τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ο Οργανισμός «γύρισε» σε ζημιές και χρειαζόταν η συνδρομή του κράτους για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Εκτός από τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας, οι επίδοξοι μνηστήρες επιθυμούν για τον ΟΔΙΕ να υπάρξει και νομοθεσία που να καθορίζει τις σχέσεις του με τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ), που είναι υπεύθυνη για το αγωνιστικό κομμάτι (ιδιοκτήτες αλόγων, έπαθλα, αναβάτες κτλ.).

Οι επενδυτές θα ήθελαν να υπάρχει διαχωρισμός σε κάποια σημεία τριβής που υπάρχουν σήμερα μεταξύ ΟΔΙΕ και ΦΕΕ, όπως π.χ. το ύφος των επάθλων, και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί σε διαβούλευση.

Σημειώνεται άτι με τη λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ τίθεται θέμα με την τύχη του προσωπικού, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 70 άτομα μόνιμο προσωπικό και περίπου 450 έκτακτο. Για το μόνιμο προσωπικό, που πρόκειται κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς η πλειονότητα είναι μεγάλης ηλικίας και οι αποζημιώσεις που θα λάβουν θα λειτουργήσουν ως ένα «πακέτο» εθελουσίας εξόδου.
Επίσης, αρκετοί από το έκτακτο προσωπικό θα απορροφηθούν από τον νέο παραχωρησιούχο, με τον βαθμό απορροφητικότητας να εξαρτάται από την ανάπτυξη του ιπποδρομιακού στοιχήματος που ο τελευταίος θα επιτύχει.

Κλειδί η φορολογία

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ πριν από καιρό με επιστολές τους είχαν απευθυνθεί σε περίπου 40 εταιρείες που ασχολούνται διεθνώς με το ιπποδρομιακό στοίχημα για να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό Ιππόδρομο. Τότε μόνο τέσσερις εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ταμείου.
Ήταν η γαλλική PMU, η Phumelela από τη Νότια Αφρική και οι ελληνικές lntralot και Avenir (πρώην Ζήνων). Οι δύο ξένες εταιρείες είναι μεγάλα ονόματα στη διεξαγωγή ιπποδρομιών και άμεσοι ανταγωνιστές.

Η lntralot είναι συνεργάτης του ΟΔΙΕ αφού ως τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αναλάβει τη λειτουργία του ιπποδρομιακού στοιχήματος και της συντήρησης των μηχανών, ενώ η Avenir δραστηριοποιείται στο αθλητικό στοίχημα στην Κύπρο. Συνεργάτης με τον ΟΔΙΕ είναι και η PMU καθώς οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν στις γαλλικές ιπποδρομίες από τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ Από το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι μετά τον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας αλλά και με την επικείμενη νομοθεσία που θα οριοθετεί τις σχέσεις του παραχωρησιούχου με τη Φίλιππο Ένωση οι ενδιαφερόμενοι για το ιπποδρομιακό στοίχημα θα αυξηθούν.

Φαβορί εκτιμάται ότι θα είναι η ημικρατική PMU, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και καλύτερα οργανωμένος παίκτης στην Ευρώπη με ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ μόνο από τη Γαλλία.

Το ενδιαφέρον της PMU αλλά και των άλλων υποψηφίων θα εξαρτηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό από τη φορολογία του ιπποδρομιακού στοιχήματος που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Σημειώνεται ότι ο ΟΔΙΕ από τα ετήσια έσοδα του αποδίδει σήμερα 2 5% για τα έπαθλα, 2,5% για ασφαλιστικές εισφορές και 0,6% για τη Φίλιππο Ένωση. Τα κόστη αυτά θα έχει και ο νέος παραχωρησιούχος, με αποτέλεσμα το ύψος των φόρων που θα επιβληθεί να αποτελέσει βαρόμετρο για τις τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν στον διαγωνισμό. Ο παραχωρησιούχος τα πρώτα χρόνια θα νοικιάσει τις εγκαταστάσεις του ΟΔΕ στο Μαρκόπουλο, αλλά επειδή εκεί τα λειτουργικά κόστη είναι μεγάλα θεωρείται ότι θα στήσει μέσα σε δύο-τρία χρόνια το δικό του ιπποδρόμιο.

Βουτιά στα έσοδα

Τα τελευταία χρόνια η μείωση των εσόδων του ΟΔΙΕ έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Από 261 εκατ. ευρώ το 2009 τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα κατήλθαν το 2012 στα 85 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, η κρίση «ευθύνεται» σε πολύ μικρό ποσοστό για τις απογοητευτικές επιδόσεις. Όλα άρχισαν όταν το 2010 με νόμο οι ιδιοκτήτες των αλόγων υποχρεώθηκαν να ανοίξουν βιβλία εσόδων – εξόδων, ενώ ως τότε τα έπαθλα των αλόγων είχαν αυτοτελή φορολόγηση και φορολογούνταν στην πηγή με 10%.
Πολλοί ιδιοκτήτες αποχώρησαν και τα άλογα από 1.700 περιορίστηκαν στα 500, με εμφανή αντίκτυπο στον όγκο των στοιχημάτων.

Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν η διοίκηση δεν είχε λάβει την πρωτοβουλία να δώσει τη δυνατότητα στους παίκτες να ποντάρουν στις γαλλικές και στις αγγλικές ιπποδρομίες από τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ όταν δεν έχει εγχώριες ιπποδρομίες

Διαβάστε το άρθρο «Το τέλος του τζόγου από το κράτος» στην πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ