Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Αναμένονται έξι μνηστήρες για τα κρατικά λαχεία

Αναμένονται έξι μνηστήρες για τα κρατικά λαχεία

από
Μόνο 4 λεπτά

Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν βγει «στο σφυρί» τα κρατικά λαχεία, για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη έξι… μνηστήρες, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά την άντληση εσόδων άνω των 650 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος αυτός θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος για τους ανθρώπους της αγοράς, καθώς -όπως λένε- η ύφεση θα έχει ακόμη βαθύτερες επιπτώσεις στα τυχερά παιχνίδια, γεγονός που μπορεί να απομειώσει τα τιμήματα που θα προσφερθούν.

Στο «πακέτο» της παραχώρησης θα περιληφθούν το Λαϊκό, το Εθνικό αλλά και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, καθώς επίσης και το «Ξυστό», το οποίο έχει πάψει να κυκλοφορεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2003.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, θα διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και όλα τα καθαρά του έσοδα θα πηγαίνουν σε κοινωφελείς σκοπούς. Συνεπώς, από το συγκεκριμένο λαχείο δεν θα υπάρχουν κέρδη, αλλά μόνο έξοδα για όποιον από τους «παίκτες» αναλάβει το επιχειρηματικό project.


To νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Gredit Suisse και Eurobank) κινούνται με τις μηχανές τους στο φουλ, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν το deal εντός του 2011. Ουσιαστικά, εκείνο που θα κάνει το Δημόσιο είναι να παραχωρήσει μια άδεια για 10 ή περισσότερα έτη, αποκλειστικής λειτουργίας και διαχείρισης των κρατικών λαχείων για την οποία θα προεισπραχθεί το αντίτιμο.

Όπως όλα δείχνουν, το Δημόσιο θα αναλάβει τη δέσμευση της αποπληρωμής των υπολειπόμενων τριών εξαμηνιαίων δόσεων (από 37,5 εκατ. ευρώ η μία) έναντι της τιτλοποίησης εσόδων που είχε γίνει προ δεκαετίας. Συνολικά δηλαδή το Δημόσιο θα επωμιστεί ένα κόστος 1 12,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει ισόποσα τα όποια έσοδα αντληθούν από την ιδιωτικοποίηση.


Οι «παίκτες»

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνητικό ενδιαφέρον από έξι «παίκτες».
Τον ημικρατικό ΟΠΑΠ, την Ιντραλότ, την ιταλική Lottomatica, την αμερικανική Scientific Games, τη βρετανική Camelot και την αυστραλιανή Tatts Group.

Τουλάχιστον θεωρητικά, το προβάδισμα φαίνεται να το έχει ο ΟΠΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και… συνεταιρισμοί από τους υφιστάμενους μνηστήρες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη είναι νωρίς για να προδικαστεί πόσες προσφορές μπορεί να υπάρξουν και κυρίως με ποιο οικονομικό τίμημα. Διότι, πέραν όλων των άλλων, η τρέχουσα συγκυρία καθιστά δύσκολη την άντληση δανειακών κεφαλαίων διεθνώς.


«Κερδίζει» η κρίση

Το 2010 τα κρατικά λαχεία (Λαϊκό και Εθνικό) είχαν έσοδα 310,3 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2009, που ήταν 365,1 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, στο Πρωτοχρονιάτικο η μείωση έφτασε στο 30,2%, καθώς το 2010 είχε έσοδα 36,6 εκατ. ευρώ. Αφαιρουμένης της προμήθειας των πρακτόρων (12%), των κερδών στους νικητές (περί το 64%) και των λοιπών εξόδων (5 εκατ. ευρώ κοστίζει η εκτύπωση των λαχνών), τα κρατικά λαχεία είχαν πέρυσι καθαρά κέρδη γύρω στα 71 εκατ.
ευρώ. Εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης, τα μεγέθη αυτά αναμένεται να ακολουθήσουν φθίνουσα πορεία, καθώς ο κόσμος ξοδεύει πλέον λιγότερα, ακόμη και για το…
εμπόριο της ελπίδας.


Στο οκτάμηνο του 2009, δηλαδή πριν ακόμη αναδειχθεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας, το Κρατικό και το Λαϊκό Λαχείο είχαν έσοδα από πωλήσεις 259,59 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς (από την αρχή έως τα τέλη Αυγούστου), οι πωλήσεις των λαχείων ήταν 194,92 εκατ. ευρώ. Μειωμένες δηλαδή κατά 24,9% ή, σε απόλυτα νούμερα, κατά 64,67 εκατ. ευρώ.


Σε ό,τι αφορά το «Ξυστό», είναι πρακτικά ανέφικτο να σταθμιστεί η θέση που μπορεί να έχει στην αγορά, καθώς έπαψε να κυκλοφορεί πριν από οκτώ χρόνια. To 2002 (δηλαδή ένα έτος πριν λήξει η σύμβαση που είχε η Ιντραλότ), το στιγμιαίο λαχείο είχε κάνει τζίρο 183,8 εκατ. ευρώ.


Εξ αυτών, περίπου το 33% πήγαινε στο κράτος, ενώ το 45% των συνολικών πωλήσεων ήταν τα κέρδη των νικητών. Συνεπώς, πριν από λειτουργικά έξοδα και φόρους, έμεναν 40,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 10,2 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη για τη διαχειρίστρια εταιρεία.


Σήμερα, βεβαίως, η αγορά του τζόγου έχει αλλάξει ριζικά από τότε και είναι άγνωστο τι έσοδα μπορεί να έχει το «Ξυστό» και πώς θα σταθεί απέναντι στο ΚΙΝΟ, αλλά και στα «φρουτάκια», που έρχονται σύντομα.


Ανοιχτά ζητήματα

Πέραν τούτων, για την πώληση των κρατικών λαχείων υπάρχουν και ορισμένα άλλα αγκάθια:

■ Το υφιστάμενο σήμερα προσωπικό (48 άτομα) είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 25 ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών.
■ Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, το 2% επί των καθαρών εσόδων των λαχείων πηγαίνει στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, ενώ άλλο 1% δίδεται στο ΙΚΑ για την ασφάλιση περίπου 1.300 πλανόδιων λαχειοπωλών σε όλη την Ελλάδα.
■ Οι περίπου 130 χονδρέμποροι παίρνουν τα λαχεία (τα οποία δεν επιστρέφονται αν τυχόν δεν πουληθούν) με άτυπη πίστωση. Καταθέτουν εγγυητικές τραπεζών και εξοφλούν με μετρητά έπειτα από τέσσερις σειρές λαχείων που κυκλοφορούν. Υπολογίζεται ότι το σημερινό «άνοιγμα» των πρακτόρων είναι περί τα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα πρέπει να κλείσει αν τα κρατικά λαχεία αλλάξουν χέρια.


Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι τα ζητήματα αυτά θα ρυθμιστούν χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής (έστω και πρόσκαιρης) δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ζήτημα όμως υφίσταται και για τον ΟΠΑΠ, που, από τη στιγμή κατά την οποία θα «χτυπήσει» τα λαχεία, θα κληθεί να σηκώσει δανειακά κεφάλαια. Σήμερα ο ΟΠΑΠ δεν έχει καθόλου δανεισμό, ενώ στο ταμείο του υπάρχουν 607,1 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα. Χρειάζεται όμως 400 εκατ. ευρώ για την επέκταση της άδειας του μονοπωλίου και άλλα 400 εκατ. ευρώ περίπου για την άδεια λειτουργίας, την προμήθεια και την εγκατάσταση των παιχνιδομηχανών (φρουτάκια).


Συνεπώς, μαζί με το κόστος των κρατικών λαχείων, θέλει τουλάχιστον 1,4 δισ.
ευρώ ρευστότητα, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας θα αναζητηθεί από δανειοδοτήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μέχρι τώρα γενναία μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ θα περικοπεί, καθώς θα υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, το χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών θα εμπλουτιστεί και η θέση του στην αγορά θα ισχυροποιηθεί.

Διαβάστε το άρθρο «Έξι μνηστήρες για τα κρατικά λαχεία» στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ