Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕΕΠ Χαμός στην Βουλή για τον Ιππόδρομο και τον ΟΠΑΠ

Χαμός στην Βουλή για τον Ιππόδρομο και τον ΟΠΑΠ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 5 λεπτά

«Ο ιππόδρομος δεν πρέπει να κλείσει και δεν πρέπει 3.500 οικογένειες που απασχολούνται εκεί να οδηγηθούν στην εξαθλίωση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. «Το κράτος δεν θα ζημιωθεί και οι 3.500 θα έχουν δουλειά», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ιππόδρομος στη λειτουργία του και στον «κίνδυνο να κλείσει οριστικά και να οδηγηθούν στην εξαθλίωση 3.500 οικογένειες που απασχολούνται εκεί». Είπε ότι σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να επεκταθεί η δυνατότητα για νέα έργα και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του Ιπποδρόμου ώστε να γίνει ο χώρος πιο ελκυστικός και να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του και ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση των μερών, του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, και ενημέρωσε ότι επιτρέπεται η συγχώνευση της θυγατρικής Ιπποδρομίες ΑΕ με την ΟΠΑΠ ΑΕ, ώστε να αναλάβει τα έργα υποδομής.

Σχολιάζοντας χθεσινή παρέμβαση του Μάκη Βορίδη για την τροπολογία – ότι θα υπάρξει ζημία σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου- ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν προκύπτει ζημία διότι, μετά το 2021, το ύψος του ενοικίου θα υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων και, άρα, δεν θα υπάρξει ζημία διότι αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση ο Ιππόδρομος. Είναι πολλές οικογένειες και νομίζω ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση. Σας υπενθυμίζω ότι τα έσοδα για το δημόσιο δεν περιορίζονται στο μίσθωμα, αλλά υπάρχουν έσοδα φορολογικά, ασφαλιστικά και, βέβαια, έσοδα από τη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επισήμανε ότι επιτρέπονται συμψηφισμοί για συγκεκριμένες δραστηριότητες και έργα που θα κάνει ο ΟΠΑΠ και βέβαια αν τα έργα αυτά αυξάνουν την αξία του οικοπέδου, αυξάνεται και το ενοίκιο.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αποσύρθηκε καθώς απουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επανακατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, και για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών την παρουσίασε σήμερα στο Σώμα.

«Δεν το ξέρω το θέμα. Θα παρακαλούσα τον υπουργό Οικονομικών να μην φύγει. Να παραμείνει στην αίθουσα μέχρι να έρθει ο κ. Βορίδης που γνωρίζει το θέμα», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Επισήμανε ότι στην τροπολογία υπάρχουν διατάξεις που αναφέρονται σε συγχωνεύσεις και πρόσθεσε: «Έχω την εντύπωση πως, όταν επιτρέπεται η συγχώνευση μια παθητικής με μια ενεργητική εταιρεία, αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει συνήθως φορολογικά έσοδα. Θέλετε να μας πείτε τα φορολογικά έσοδα που χάνει το δημόσιο από αυτή την τροπολογία;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί και πρόσθεσε: «Αν πρέπει πραγματικά να βοηθήσουμε κάποια επιχείρηση, να τη βοηθήσουμε. Αλλά όχι με καθεστώς τροπολογίας νύχτα και όχι κρυφά. Φοβούμαι ότι επί των ημερών της κυβέρνησής σας, όμως, μονίμως νύχτα είναι».

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν το φέρατε ως τακτικό νομοθέτημα; Γιατί δεν συνεννοείστε με τα κόμματα; Γιατί είστε ελεήμων του μεσονυχτίου και ποτέ στο φως της ημέρας; Τι σας εμποδίζει;». Και κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στον κοινοβουλευτισμό, παρατηρώντας ότι ο κ. Τσακαλώτος «ανέβηκε σήμερα σαν τον κλέφτη στο βήμα για πέντε λεπτά και είπε προχειρότητες».

 

Λίγο αργότερα, και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος, έθεσε θέμα για τον τρόπο νομοθέτησης και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει ποιος ήταν ο λόγος που η τροπολογία κατατέθηκε χθες, αποσύρθηκε και στη συνέχεια επανακατατέθηκε. Ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως «είναι δεδομένο ότι το κράτος θα έχει απώλεια εσόδων, καθώς το μίσθωμα θα επαναπροσδιοριστεί προφανώς σε όφελος της επιχείρησης».

«Εμείς δεν θέλουμε να καταστραφούν επιχειρήσεις επειδή δεν μετρήθηκε καλά η κατάσταση», είπε ο κ. Κουτσούκος και πρόσθεσε: «Βλέπουμε όμως πληθώρα φωτογραφικών τροπολογιών να έρχονται τώρα που είστε σε αποδρομή ως κυβέρνηση. Πρέπει να μετρήσουμε όλοι μαζί το κόστος και το όφελος για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο, και να συμπεριφερθούμε αναλόγως. Στο βαθμό που επιχειρείτε να κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις είναι φανερό ότι θα συναντάτε την εύλογη απορία και την αντίδραση της αντιπολίτευσης»

«Δεν θα ακολουθήσω το ύφος του κ. Δένδια. Ας ακολουθήσει αυτό το δρόμο μήπως έτσι μπορεί να επιβιώσει στη ΝΔ που διαμορφώνεται. Προφανώς, στη ΝΔ, επειδή έρχονται εκλογές, το επίπεδο πρέπει να φτάσει σε αυτό του κυρίου Γεωργιάδη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όσα είπε «δεν τιμούν» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η τροπολογία αποσύρθηκε καθώς δεν μπορούσε να παρίσταται χθες στη Βουλή για να την παρουσιάσει.

«Προφανώς, ο κ. Δένδιας έχει δίκιο. Όταν κάνεις μια παρέμβαση για να βοηθήσεις 3.500 οικογένειες, το κράτος κάτι δίνει και κάτι θα πάρει», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι πως «στο σύνολο και το κράτος δεν θα ζημιωθεί και 3.500 οικογένειας θα έχουν δουλειά».

«Ο κ. Δένδιας μπορεί να μιλήσει με το ίδιο ύφος που μίλησε σε εμένα, σε αυτές τις 3.500 οικογένειες. Κρίμα για τον ίδιο», είπε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας. Μας είπε ότι το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι κερδίζει και κάτι χάνει. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν συνιστά εξήγηση στην εθνική αντιπροσωπεία», είπε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Πέραν των παρατηρήσεων του για τη ύφος της παράταξής μας, οφείλω να πω ότι τέτοιες παρατηρήσεις το κυβερνών κόμμα δεν δικαιούται να μας απευθύνει. Φαντάζομαι τη στάση του επί σειρά ετών εδώ μέσα».

Ο Νίκος Δένδιας επέμεινε και απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε: «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μείνετε εδώ μέχρι να έρθει ο κ. Βορίδης. Έρχεται είναι σε ένα ακροατήριο. Δυστυχώς, δεν προβλέψαμε την επανακατάθεση της τροπολογίας νύκτωρ. Εάν τα φέρνετε κανονικά η ΝΔ θα σας απαντούσε και θα σας βοηθούσε. Ο τρόπος που φέρνετε το θέμα δείχνει ότι κάποια άλλη προτεραιότητα έχετε. Εάν θέλετε να βοηθήσετε, πραγματικά σας λέω, εμείς να βοηθήσουμε περισσότερο. Δεν είστε πιο πονόψυχος εσείς για αυτές τις οικογένειες από εμάς. Δεν είστε πιο πονόψυχος για την εθνική οικονομία από εμάς. Ούτως ή άλλως, θα την αναλάβουμε σε λίγες εβδομάδες».

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει και δεύτερη δουλειά για να βγάζει χρήματα ως δικηγόρος […] Έχει μόνο τη δουλειά  εδώ και δεν μπορώ να περιμένω πότε θα έρθει», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την τροπολογία επέρχονται τρεις βασικές μεταβολές στη σύμβαση που υπέγραψαν ΤΑΙΠΕΔ και ΟΠΑΠ το 2015. Η πρώτη μεταβολή αφορά τη δυνατότητα συγχώνευσης της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε. με τη μητρική της εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα μπορεί να συμψηφίσει τις ζημίες της με κέρδη της μητρικής εταιρείας. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνέπειας ρυθμίσεων, η εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. εμφάνισε αθροιστικά λειτουργικές ζημίες άνω των 18 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες ύψους 34,6 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2016-17. Εκτιμάται δε ότι οι ζημίες μέσα στο 2018 διευρύνθηκαν περαιτέρω.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το καταβαλλόμενο μίσθωμα. Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ζητεί στο μέλλον να συμψηφίζει με το καταβαλλόμενο τίμημα, έξοδα ανάπτυξης και συντήρησης του ιπποδρόμου που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η τροπολογία έδινε το δικαίωμα του συμψηφισμού του κόστους των συγκεκριμένων έργων με το καταβαλλόμενο τίμημα μέχρι ποσοστού 60% και μέχρι το 6ο έτος λειτουργίας του ιπποδρόμου (Ιανουάριος 2022). Ουσιαστικά στην ΟΠΑΠ Α.Ε. θέλουν να καλύψουν μέρος των δαπανών ανάπτυξης του ακινήτου μέσω καταβαλλόμενου τιμήματος. Το μίσθωμα χρήσης του νέου ιπποδρόμου Μαρκοπούλου ανέρχεται σε 210.000 ευρώ μηνιαίως (2,5 εκατ. ευρώ ετησίως).

Η τρίτη σημαντική αλλαγή αφορά τη χρήση γης του ακινήτου. Σήμερα δεν μπορεί να περιλάβει άλλες αξιοποιήσεις πέραν εκείνων που προβλέπονται. Η Ιπποδρομίες Α.Ε. σκοπεύει να δημιουργήσει και άλλου είδους εγκαταστάσεις (αθλητικές), πίστες τροχοφόρων και κάθε άλλου είδους εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κεντρίσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η μόνη χρήση γης που εξαιρείται είναι εκείνη του καζίνο.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Τσακαλώτος: Ο Ιππόδρομος δεν πρέπει να κλείσει και δεν πρέπει 3.500 οικογένειες να οδηγηθούν στην εξαθλίωση “ : στην πηγή: https://www.mikrometoxos.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ