Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τζόγος εναντίον του ποδοσφαιρικού ταλέντου

Τζόγος εναντίον του ποδοσφαιρικού ταλέντου

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ιστορική μητέρα του ποδοσφαίρου; Ναι, αλλά η μητρότητα της Μεγάλης Βρετανίας δεν περιορίζεται μόνο στην οικειοποίηση της ποδοσφαιρικής μπάλας. Εκεί, επίσης σε βάθος χρόνου, ανθεί και ο τζόγος, τα στοιχήματα για την ακρίβεια: νόμιμα στοιχήματα για κάθε απίθανο θέμα «σαρώνουν τη δημόσια ζωή».

Γνωστοί, λοιπόν, κυρίως οι Αγγλοι για την έφεση μέσω επίσημων γραφείων να στοιχηματίζουν για τα πάντα, πόσο μάλλον να συμμετέχουν στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, ακριβώς επειδή βαυκαλίζονται πως, αρχικά, εκεί κύλησε μπάλα σε γήπεδο.

Μόλις διαβάσατε την αυθόρμητη σκέψη μας ως άλλη εξήγηση της γιγαντιαίας εξάπλωσης και του παράνομου ποδοσφαιρικού στοιχηματισμού, με τις τραγικές συνέπειες, όσες βιώνουν χιλιάδες οικογένειες, κυρίως στην Αγγλία αλλά και στα υπόλοιπα εδάφη του μεγάλου νησιού.

Δώδεκα μέρες μάς χωρίζουν από τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της επίσημης αγγλικής αρχής ονόματι Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών αριθμού που προκαλεί σοκ: «Στην εποχή μας περισσότεροι από 450.000 νέοι ηλικίας κάτω των 18 ετών είναι παίκτες στοιχηματικών εταιρειών».

Επικοινωνήσαμε με την επιτροπή, ζητήσαμε νεότερα στοιχεία και σχόλιο μέλους της, «ως Αγγλος πολίτης που βλέπει δίπλα του αναρίθμητους, νέους σε ηλικία, συμπολίτες και πολίτες του αύριο να αναζητούν στον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο τζόγο τις προϋποθέσεις καλύτερης ζωής». Επίσημη απάντηση δεν λάβαμε, παρά μόνο τη διευκρίνιση «κάθε στοιχείο-αποτέλεσμα κάθε έρευνας-καταγραφής μας ανακοινώνεται, αυτή είναι η μόνη αποστολή μας».

Η ανάγκη μας να λάβουμε ουσιαστική απάντηση για το δυσθεώρητο ποσοστό των νέων-θυμάτων ποδοσφαιρικού και άλλου τζόγου βρήκε ανταπόκριση από συγγενή παιδιού-θύματος της ίδιας δίνης.

Ο 59χρονος Αντριου Μακέιτς ζει στο Λέστερ και είναι θείος 20χρονου που ήδη υποβάλλεται σε «προσέγγιση απεξάρτησης από τον στοιχηματισμό και κάθε άλλο παρόμοιο ερέθισμα». Δική του είναι η διατύπωση, απάντηση στο ευνόητο ερέθισμά μας «πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα του συγγενικού προσώπου σας;».

Οπως μάθαμε σε επικοινωνία με το BBC, «γονείς απ’ όλη την Αγγλία συνασπίζονται, έρχονται σε μεταξύ τους συνεννόηση ώστε να βρουν τη λύση για τα παιδιά τους που κινδυνεύουν αλλά και να διατυπώσουν σχετικά αιτήματα προς επίσημους φορείς». Η σύντομη επικοινωνία γέννησε και την παράμετρο που προσδίδει τραγικότητα στο μέλος της οικογένειας Μακέιτς:

«Ο συγγενής μου έχει ποδοσφαιρικό ταλέντο, άρχισε από μικρή ηλικία να το δουλεύει, αλλά η ίδια η έλξη γενικότερα για τυχερά παιχνίδια, ειδικότερα για το ποδοσφαιρικό στοίχημα, έπληξε την αυτοσυγκέντρωσή του. Οπως καταλαβαίνετε, ήδη οι οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο και την οικογένειά του είναι μεγάλες – το ίδιο ισχύει για χιλιάδες οικογένειες στην Αγγλία. Το νούμερο που ανακοινώθηκε είναι ακριβές, μας το αποδεικνύει η καθημερινή εμπειρία στην Αγγλία. Οφείλουν και επίσημοι φορείς να εφαρμόσουν κινητοποίηση σωτηρίας με ηθική διάσταση».

Δεν θέλησε να πει περισσότερα λόγια αλλά η νύξη του περί «ηθικού» προσανατολισμού της ανάγκης κινητοποίησης επίσημων, κρατικών και μη, φορέων έχει σαφή στόχο. Τα παιδιά, βλέπετε, λαμβάνουν αφειδώς ερεθίσματα από διαφημίσεις στοιχηματικών εταιρειών, παρά την ύπαρξη κανόνων-απαγορεύσεων για «διαφημίσεις που απευθύνονται σε ανήλικους».

Το πόρισμα σχετικής επίσημης μελέτης είναι σαφές: «Δύο στους τρεις ανήλικους στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δει διαφήμιση για στοιχηματισμό στην τηλεόραση, με νύξη για την ηλικία τους, αν και υπάρχουν σχετικοί απαγορευτικοί κανόνες».

Η συγκεκριμένη διατύπωση λειτουργεί και ως εξήγηση απολογισμού που τρομάζει: «Ενας στους επτά νέους ηλικίας μεταξύ 11-16 ετών στοιχηματίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα». Την επόμενη εβδομάδα, γονείς κάποιων από αυτά τα 450.000 παιδιά έχουν δώσει ραντεβού στο Λονδίνο ώστε επιτροπή τους να ζητήσει συνάντηση με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Βασικό αίτημά τους είναι να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι ίδιοι περιορισμοί στις διαφημίσεις-ερεθίσματα προς τα παιδιά. «Περί απαίτησης πρόκειται όταν βλέπεις μέσα στο ίδιο το σπίτι σου το βλέμμα του παιδιού σου να θολώνει, να χάνεται όταν σου μιλάει για τζόγο» είπε την προηγούμενη Δευτέρα, σε βίντεο που «ανέβασε» στην προσωπική ιστοσελίδα, πατέρας 21χρονου.

Δελεαστικά πακέτα εγγραφής-παγίδες

Η ίδια κινητοποίηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτό -και- επειδή τα γραφεία στοιχημάτων δελεάζουν με «συμφέροντα-φτηνά για όλα τα πορτοφόλια» πακέτα εγγραφής «ειδικά για νέους».

Προφανής ο στόχος τους. Εξασφαλίζουν έτσι ότι οι πρώτες, αν όχι η πρώτη κιόλας, στοιχηματική απόπειρα των παιδιών θα συνοδευτεί από κέρδη! Η κερδοφόρα, αρχική, συμμετοχή έχει αποδειχθεί (η λογική το υπαγορεύει, δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουμε την εμπειρία) πως ποτίζει με πάθος (για την ακρίβεια, με τυφλό πάθος) τον αρχικό ενθουσιασμό του παιδιού, με εύλογες, συχνά καταστροφικές, συνέπειες για το ίδιο και την οικογένειά του.

Μάθαμε πως κατόπιν ερεθίσματος που έδωσαν άλλοι παθόντες γονείς σε γνωστούς, εν ενεργεία αλλά και παροπλισμένους, Αγγλους και Σκοτσέζους ποδοσφαιριστές, ετοιμάζεται και σχετικό «κοινωνικό μήνυμα προστασίας νέων συμπολιτών από τις επιπτώσεις του στοιχηματισμού», που θα προβληθεί από την αγγλική τηλεόραση.

Κοινώς, το στοίχημα δεν είναι μέσο για να λύσετε τα οικονομικά προβλήματά σας και να εξασφαλίσετε την προσωπική ή την οικογενειακή ζωή που θέλετε. Δεν συμφωνείτε πως νιώθεις την ανάγκη και στη χώρα μας να εισβάλεις σε πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ και να φωνάξεις το ίδιο στους αναρίθμητους σκυμμένους, θαρρείς με… θρησκευτική ευλάβεια, πάνω από τα δελτία που συμπληρώνουν και τα κοιτούν σχεδόν εκστασιασμένοι;

Πόσο μάλλον στην Αγγλία, όπου, επίσημα, στοιχηματίζουν για τα πάντα. «Τι παπούτσια θα φοράει στην επόμενη δεξίωση η Κέιτ Μίντλετον;». Η απόφαση της συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το χρώμα των παπουτσιών της στην επόμενη δημόσια εμφάνιση ήταν ένα από τα τελευταία ερεθίσματα για στοιχηματισμό στην Αγγλία. Αθρόα η συμμετοχή παικτών!

Συχνά, λοιπόν, κακώς αναζητούνται στους πολιτικούς ηγέτες τους ή σε εξωγενείς παράγοντες οι αιτίες κακοδαιμονίας των κοινωνιών. Δεν συμφωνείτε πως συχνότερα οι λαοί είναι άξιοι της κακής μοίρας τους;

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : ” Τζόγος εναντίον -και- του ποδοσφαιρικού ταλέντου ”  στην πηγή :  https://www.efsyn.gr/ Συντάκτης:  Σπύρος Τσάμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ