Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τον Σεπτέμβριο η πρόσκληση για τους υποψηφίους επενδυτές

Τον Σεπτέμβριο η πρόσκληση για τους υποψηφίους επενδυτές

από
Μόνο 2 λεπτά

Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει τον χορό των αποκρατικοποιήσεων με μια εντυπωσιακή κίνηση επικυρώθηκε στην προ ημερών συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων. Αποτελεί, πλέον, βεβαιότητα ότι η πώληση ποσοστού 29% του ΟΠΑΠ αποτελεί προτεραιότητα, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να «εξευμενίσει» τόσο την τρόικα, που ανοιχτά μιλά για εκτροχιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όσο και τα ξένα funds, που, καίτοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, συναντούν ακόμη κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη έχει επικαιροποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Βάσει αυτού, προβλέπεται ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος (RFI) από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, θα ακολουθήσει η κατάθεση των προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές και ο έλεγχος τους, με στόχο στη short list που θα προκύψει να μη συμπεριλαμβάνονται πέραν των δύο διεκδικητών.

Ακολούθως, ο σχεδιασμός προβλέπει στις αρχές του νέου έτους -με πιο πιθανό χρόνο τον Φεβρουάριο- να ανοίξει data room στον ΟΠΑΠ και να πραγματοποιηθεί ο σχετικός οικονομικός και λειτουργικός έλεγχος από τα επενδυτικά σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι έως την άνοιξη του 2013 να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 29% (από συνολικά 34%) που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.

Αποτίμηση

Στις συσκέψεις που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, τους project managers του ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στο τραπέζι έχει τεθεί ένα εύρος αποτίμησης για το προς πώληση 29%, μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά ανεβάζουν τη συνολική αποτίμηση του ΟΠΑΠ σε επίπεδα μεταξύ 1,7 και 2,4 δια.
ευρώ. με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού να διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατο report της Eurobank Securities εκτιμάται πως το 2012 ο Οργανισμός θα εμφανίσει EBITDA στα επίπεδα των 629 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 264 εκατ. ευρώ.

Όσο για τους υποψήφιους επενδυτές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα απαιτήσει χρηματοδότηση και πρόσβαση σε κεφάλαια που λίγοι διαθέτουν σήμερα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα περιορκιει τη λίστα των σοβαρά ενδιαφερομένων.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς προκρίνουν σχεδόν ως μονόδρομο τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ από κοινοπρακτικά σχήματα, ήτοι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ των μεγάλων operators της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, όπως της Intralot, της ιταλικής Lottomatica ή της βρετανικής Camelot, με ισχυρά επενδυτικά funds που, εκτός από την απαιτούμενη κεφαλαιακή ευχέρεια, έχουν διάθεση ανάληψης ρίσκου στην ελληνική αγορά.

Το τελευταίο στοιχείο λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους όσοι εξετάζουν επενδυτικά την περίπτωση ΟΠΑΠ, καθώς το country risk και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παραμένει κάτι περισσότερο από υπαρκτό. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι να ζητήσουν και την υιοθέτηση ρήτρας δραχμής για την επένδυσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα βρεθούν funds πρώτης γραμμής που θα επιδιώξουν να τοποθετήσουν κεφάλαια, ακόμα και για μια «ελκυστική» αποκρατικοποίηση, όπως ο ΟΠΑΠ, τη στιγμή που η Apax Partners, η οποία εμφανιζόταν ως μια εκ των υποψηφίων, φέρεται να έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Διαβάστε το άρθρο «Ο κύβος ερρίφθη για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ