Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Τι σηματοδοτεί για τον ΟΠΑΠ η απόκτηση του 85% της Stoiximan

Τι σηματοδοτεί για τον ΟΠΑΠ η απόκτηση του 85% της Stoiximan

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Την στρατηγική επένδυση που ξεκίνησε να υλοποιεί το 2018 “κλείδωσε” o ΟΠΑΠ, με την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στη Stoiximan που συνδυαστικά ανεβάζει τη συμμετοχή του στο 85%.

Μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο να αποκτηθεί απευθείας ποσοστό 51% στις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες στη Stoiximan, που διεξάγονται αυτήν την περίοδο από την GML Interactive Ltd, το νέο deal, μέσω της OPAP Investment, θα οδηγήσει συνδυαστικά στην αύξηση της συνολικής συμμετοχής του Οργανισμού στη Stoiximan (SMGC – Stoiximan Greece Cyprus) στο επίπεδο του 84,49%.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των ΟΠΑΠ – Stoiximan, το χρονοδιάγραμμα της νέας συμφωνίας προβλέπεται το carve-out των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Κύπρο και τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρικής οντότητας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2020, με τον ΟΠΑΠ να αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο της.

Συγχρόνως, ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει την υπάρχουσα συμμετοχή του (36,75%) στην TCB Holdings, η οποία θα συνεχίσει να προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες στοιχηματισμού και άλλων τυχερών παιγνίων σε εκτός Ελλάδος και Κύπρου αγορές  με τη “Betano” . Σήμερα ο όμιλος το brand Betano έχει παρουσία σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Γερμανία, ενώ υπάρχουν σχέδια για την είσοδο και σε νέες αγορές.

Το συνολικό καθαρό τίμημα για όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν ανέρχεται στα 163,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η καταβολή του προγραμματίζεται μέσα στο 2020, ενώ υπάρχει πρόβλεψη (υπό την προϋπόθεση πλήρωσης κριτηρίων οικονομικών επιδόσεων), οι πωλητές να δικαιούνται επιπλέον πληρωμής ποσοστού επί των μελλοντικών κερδών (earnout), που θα υπολογίζονται ως πολλαπλάσιο της διαφοράς των  EBITDA για το 2020 και 2021. Επιπλέον, σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν τα 50 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλλει ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας, ανεβάζοντας το deal από τα 213 εκατ. ευρώ.

Συνομιλίες μηνών

Η νέα συμφωνία είναι το αποτέλεσμα χρονοβόρων συζητήσεων που πραγματοποιούνταν μεταξύ των δύο πλευρών και είχαν κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα. Οι μέτοχοι της Stoiximan κεφαλαιοποιούν μια διαρκή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια που οδήγησε την εταιρεία να κατέχει ηγετική θέση στην διαδικτυακή αγορά τυχερών παιγνίων, ενώ ο  ΟΠΑΠ πέραν του ότι διασφαλίζει την αρχική επένδυση που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2018, θωρακίζει τη θέση του στην εγχώρια  διαδικτυακή αγορά τυχερών παιγνίων που εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή, με την πλήρως ρυθμιζόμενη και εποπτευόμενη λειτουργία της, έπειτα από την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την αύξηση του ποσοστού του στη Stoiximan ο ΟΠΑΠ ισχυροποιείται έναντι του ανταγωνισμού που έβλεπε τη ρύθμιση της online αγοράς στην Ελλάδα ως ευκαιρία να κερδίσει μερίδια έναντι των παραδοσιακών παικτών του κλάδου, έχοντας αρχικά αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας πιθανής εξαγοράς της Stoiximan από έναν εκ των μεγάλων ξένων ομίλων που βολιδοσκοπούν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Ακόμη, αποκτά ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε όλα τα κανάλια παιγνίων (offline, online, αριθμολαχεία, ιππόδρομος κλπ), με δεδομένο ότι το 2019 από τις οnline δραστηριότητες προήλθε μόλις το 11% των μικτών εσόδων (GGR).

Επιπλέον, αποκτώντας τον νο1 πάροχο της αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο “καρπώνεται” μέρος της δυναμικής ανάπτυξης της Stoiximan, η οποία έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη της. Το 2019 ο Όμιλος Stoiximan, υπό την μητρική εταιρεία TCB, σημείωσε έσοδα 245,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 36,4 εκατ. ευρώ. Οι δραστηριότητες της σε Ελλάδα και Κύπρο κατέγραψαν έσοδα 196,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Από το στοιχηματισμό προέρχεται το 73% του GGR και από παίγνια καζίνο το 27%.

Στον απόηχο της συμφωνίας για τη Stoiximan, η μετοχή του ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο με άνοδο 5,34% (στα 7,19 ευρώ), με το ΓΔ να υποχωρεί κατά 2,59%.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

[email protected]  

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Τι σηματοδοτεί για τον ΟΠΑΠ η απόκτηση του 85% της Stoiximan ” : στην πηγή:https://www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ