Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Τι πραγματικά σημαίνουν για τον ΟΠΑΠ οι ανακατατάξεις στο SAZKA Group

Τι πραγματικά σημαίνουν για τον ΟΠΑΠ οι ανακατατάξεις στο SAZKA Group

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Αναλλοίωτη παραμένει η υφιστάμενη μετοχική φυσιογνωμία του ΟΠΑΠ παρά τις εσωτερικές ανακατατάξεις στον όμιλο SAZKA που, μεταξύ των άλλων, ελέγχει κοινοπρακτικά με Έλληνες επιχειρηματίες το 33% του ελληνικού γίγαντα των τυχερών παιγνίων.

Ως τώρα, το 33% του ΟΠΑΠ ανήκε κατά 67% στο  SAZKA Group και το υπόλοιπο 33% στους Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργο Μελισσανίδη και Χρήστο Κοπελούζο.  Με βάση τη μετοχική αυτή απεικόνιση ο Όμιλος SAZKA είχε το 22,11% των υφιστάμενων μετοχών του ΟΠΑΠ ενώ το υπόλοιπο 10,89% ήταν στα χαρτοφυλάκια των Ελλήνων. Με την πλευρά Μελισσανίδη να έχει την ισχυρότερη συμμετοχή (87,8%) έναντι εκείνης του Κοπελούζου (13,2%).

Σε ποσοστό 75% το τσέχικο SAZKA Group ελεγχόταν από όμιλο συμφερόντων του  Karel Komárek, ενώ το υπόλοιπο 25% ήταν συμφερόντων του Jiří Šmejc. Ο τελευταίος, όπως ανακοινώθηκε χθες, πούλησε τη συμμετοχή του στον Komárek, ο οποίος και έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του SAZKA Group. Αυτό δεν αλλάζει κάτι για τον ΟΠΑΠ καθώς το συγκεκριμένο επιχειρηματικό group είχε και εξακολουθεί να έχει το 67% από το συνολικό 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το υπόλοιπο κομμάτι παραμένει επίσης χωρίς καμία μεταβολή στα χέρια των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ ανέχεται στα 2,775 δισ. ευρώ και το πακέτου του 33% που κατέχει το κοινοπρακτικό σχήμα αποτιμάται σε περίπου 916 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, που αποτυπώνει το παζλ των εξελίξεων, έχει ως εξής: 

Ο ΟΠΑΠ ενημερώνει ότι ο όμιλος KKCG Group, ιδιοκτησίας Karel Komárek, και η EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiří Šmejc, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου SAZKA Group. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, η συμφωνία υπεγράφη σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο όμιλος KKCG Group θα κατέχει το 100% των μετοχών του ομίλου SAZKA Group, καθώς και τις μετοχές που κατέχει ο όμιλος SAZKA Group στις εταιρείες Sazka (Τσεχία), ΟΠΑΠ (Ελλάδα), LOTTOITALIA (Ιταλία) και Casinos Austria (Αυστρία). Οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν να σχετίζονται με το εμπορικό σήμα του ομίλου SAZKA Group.

Η EMMA θα κατέχει το σύνολο των μετοχών της κροατικής στοιχηματικής εταιρείας SuperSport και θα λάβει χρηματικό αντίτιμο ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή αντανακλάται επακριβώς η τρέχουσα αναλογία συμμετοχής των δύο εταίρων στον όμιλο SAZKA Group. Σε αυτόν, το 75% των μετοχών ανήκει στον όμιλο KKCG και το υπόλοιπο 25% στην EMMA Capital.

Σε συνέχεια του διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου SAZKA Group, η KKCG και η EMMA θα ακολουθήσουν τις δικές τους ξεχωριστές επενδυτικές στρατηγικές. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των μεμονωμένων εταιρειών του ομίλου SAZKA Group δεν επηρεάζεται.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και των αρχών ανταγωνισμού στις αντίστοιχες χώρες.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Τι πραγματικά σημαίνουν για τον ΟΠΑΠ οι ανακατατάξεις στο SAZKA Group ” : στην πηγή:https://www.mononews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ