Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τι κερδίζει το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ

Τι κερδίζει το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Με στοιχεία, αλλά και με σκληρή γλώσσα απάντησε η κυβέρνηση διαμέσου του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου στον ΓΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΓΥΡΙΖΑ πως κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση, λέγοντας: «Ας πει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί πολεμώντας την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» συμπληρώνοντας ότι μέχρι τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλες τις επενδύσεις που προσπαθούν να γίνουν στη χώρα για να βγει από την κρίση μεταχειρίζεται αθέμιτα μέσα και ψεύδη, απειλές και συκοφαντίες, τώρα πια και ανοησίες.

Για να τεκμηριώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα λεγόμενα του ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσό των κερδών το οποίο αντιστοιχεί στο 33% που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το τίμημα για το 33% του ΟΠΑΠ, το οποίο ήδη έχει προσφέρει ο υποψήφιος αγοραστής δεν είναι ούτε διπλάσιο ούτε τριπλάσιο.

Είναι πολύ παραπάνω και μάλιστα σε εποχές βαθιάς κρίσης. Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «με βάση τον φόρο επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ που θεσπίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, το κράτος θα εξακολουθεί να εισπράττει σημαντικά ποσά και τα επόμενα χρόνια. Ο φόρος αυτός, ήδη, απέφερε 85 εκατ. ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013».

Πράγματι, ο Νόμος 4093/12 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2012 έχει αλλάξει το φορολογικό καθεστώς που διέπει τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με αυτόν, ο Οργανισμός δεν φορολογείται όπως οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, αλλά με 30% στα μεικτά κέρδη. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού το Δημόσιο προχώρησε και σε μία ακόμη καθοριστική παρέμβαση, όπου τα αδιάθετα ποσά των κερδών των τυχερών παιγνίων ύστερα από κάθε οικονομική χρήση αποδίδονται στα δημόσια ταμεία, ενώ πρώτα τα καρπως όταν ο ίδιος ο ΟΠΑΠ. Πρόκειται, δηλαδή, για τα κερδισμένα μικροποσά που, όμως, δεν εισπράττονται από τους παίκτες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον παραπάνω νόμο, το Δημόσιο θα εισπράττει σημαντικούς φόρους που θα αναπληρώσουν και την απώλεια εσόδων από το μέρισμα, αν εξακολουθούσε να ήταν μέτοχος, ενώ θα έχει εκταμιεύσει και το σημαντικό ποσό της πώλησης, καθώς η υποψήφια αγοράστρια εταιρεία Emma Delta έχει ήδη προτείνει 682 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να βελτιώσει την προσφορά της μέχρι του ποσού της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας και να φθάσει στο τελικό ποσό των 730 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το Δημόσιο για το 2012 θα λάβει από τον ΟΠΑΠ φόρο εισοδήματος 124,7 εκατ. ευρώ και ως κάτοχος του 33% μέρισμα ύψους 162 εκατ. ευρώ. Το 2011 το Δημόσιο εισέπραξε 154,6 εκατ. ευρώ φόρους και 78,9 εκατ. ευρώ από μερίσματα. Το 2010 από φόρο 207 εκατ. και από μέρισμα 167,2 εκατ. ευρώ. Το 2009 από φόρους 252 εκατ. και από μέρισμα 155,8 εκατ. ευρώ. Το 2008 εισέπραξε 274,3 εκατ. ευρώ και από μέρισμα 238 εκατ. ευρώ. Παρότι, λοιπόν, βλέπουμε τη σταδιακή μείωση των κερδών του ΟΠΑΠ, λόγω της οικονομικής κρίσης, η εκτίμηση είναι ότι το Δημόσιο έως το 2016 θα εισπράξει άνω των 2,2 δισ. ευρώ μέσω της φορολόγησης των παλιών και νέων παιχνιδιών και του τιμήματος της πώλησης του 33%, ενώ την προηγούμενη χρυσή πενταετία τα έσοδα του κράτους από φόρους και μερίσματα έφθασαν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Δίκαιη προσφορά

Η υποψήφια αγοράστρια του ΟΠΑΠ, Emma Delta θεωρεί, πάντως, ότι η προσφορά της είναι δίκαιη σε μια ανοιχτή διαδικασία, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc, ο οποίος την ελέγχει μαζί με τον επιχειρηματία Γ. Μελισσανίδη. Ο κ. Smejc επιβεβαίωσε ότι η προσφορά είναι ύψους 682 εκατ. εάν συμπεριλάβει κανείς τα μερίσματα ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν το Δημόσιο με βάση τους όρους της συμφωνίας.

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό δημόσιο θα ήταν ευχαριστημένο εάν μέχρι σήμερα το τίμημα ανέβαινε κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι δύο βασικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα, είχαν ορίσει ως σχετικό όριο τα 610 εκατ. ευρώ.

To fund, βέβαια, από τη δική του πλευρά πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τις μελλοντικές ροές εσόδων, καθώς διαπιστώνει ότι η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές πιέζονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Διαβάστε το άρθρο «Τι κερδίζει το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΗΛΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ