Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Στήριγμα για τον ΟΠΑΠ τα έσοδα από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Στήριγμα για τον ΟΠΑΠ τα έσοδα από τα διαδικτυακά παιχνίδια

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά
Διατηρεί την σύσταση «overweight»για τον ΟΠΑΠ η Euroxx παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη εξαιτίας της πανδημίας.

Παρά το γεγονός πως ο ΟΠΑΠ είδε τα μεγέθη του να συμπιέζονται στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Euroxx διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή της εισηγμένηςκαθώς το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνεται στο 49%. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αναθεώρησε προς τα κάτω την τιμή-στόχο της εταιρείας στα 11,6 ευρώ από 14 ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό σχετίζεται με τις χαμηλότερες προβλέψεις για τα κέρδη της εισηγμένης αλλά και με τις εκτιμήσεις για υψηλότερο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίων.

Η χρηματιστηριακή μειώνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2020 κατά 53%, ενώ προβλέπει μέση ετήσια αύξηση ακαθάριστων εσόδων από παίγνια (GGR) κατά 4,7% μέχρι το 2022 και μέση ετήσια αύξηση κερδών για το ίδιο διάστημα κατά 3,5%.

Σε επίπεδα αποτίμησης, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με επιχειρησιακή αξία προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) 11,4 για το 2020, που υποδηλώνει premium 41% έναντι του ιστορικού μέσου όρου του 8,1 τη δεκαετία 2010-19.

Αναλυτικά όπως αναφέρει στην έκθεση της η χρηματιστηριακή, ο ΟΠΑΠ αντιμετώπισε την «τέλεια καταιγίδα» στο πρώτο μισό του 2020, καθώς τα πρακτορεία και τα καταστήματα PLAY παρέμειναν κλειστά για 2 και 3 μήνες αντίστοιχα. Παρά το γεγονός πως υπήρξαν δράσεις από την εταιρεία για να περιορίσει το πλήγμα του lockdown όπως η θέσπιση τρίτης κλήρωσης μέσα στην εβδομάδα για το Τζόκερ και παρά τον περιορισμό των πάγιων εξόδων, τα έσοδα υποχώρησαν στα 508 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 34,8% σε ετήσια βάση, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 42,3%.

Μην μένεις πίσω στις εξελίξεις .
Κάνε το πρακτορείο σου διαφορετικό και ανταγωνιστικότερο
Δες εδώ ΔΩΡΕΑΝ πως θα το κάνεις

Ο ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει προκλήσεις και στο δεύτερο μισό του 2020 σύμφωνα με την Euroxx. Μετά τη δυνατή επανεκκίνηση όπου Ιούνιο και Ιούλιο το GGR αυξήθηκε κατά 6,1% όμως, ήρθε η αρνητική πορεία του Αυγούστου εξαιτίας των μέτρων για την τήρηση των αποστάσεων και των μειωμένων τουριστικών ροών, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 2,1%.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει όμως πως, παρά τα προσωρινά προβλήματα, ο ΟΠΑΠ προχωρεί με την online στρατηγική του, επεκτείνοντας περαιτέρω την συμμετοχή του στην Stoiximan στο 84,5%, ενώ ευελπιστεί να βγει κερδισμένος από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το online στοίχημα. Συνολικά, η Euroxx αναφέρει πως περιμένει ότι τα κέρδη από το online στοίχημα θα είναι βασικός άξονας των κερδών που θα οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον την εταιρεία και θα αποτελέσει ανάχωμα στην κάμψη των εσόδων από τις δραστηριότητες των παραδοσιακών καταστημάτων.

H Euroxx χαμηλώνει την πρόβλεψη για τα κέρδη κατά 53% εξαιτίας του χαμηλότερου GGR που αναμένεται, ενώ θα αυξηθούν οι ανάγκες πληρωμών δανείων εξαιτίας του αυξημένου δανεισμού και καθυστέρησε η πλήρη ενοποίηση της Stoiximan που αναμένεται πλέον στις αρχές του 2021, με την μείωση των λειτουργικών εξόδων να επηρεάζει μερικώς την εικόνα..

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες δείχνουν να μειώνονται σε διατηρήσιμα επίπεδα, ενώ ακολουθεί και το κλείσιμο της υπόθεσης για την απόκτηση της Stoiximan στα τέλη του 2020. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή προβλέπει πως το GGR μέχρι το 2022 θα έχει αυξηθεί κατά 4,7% κυρίως εξαιτίας της ώθησης που θα δώσει η Stoiximan και τα VLTs και αντισταθμίζουν τις χαμηλές πτήσεις της Legacy Games. Το κατά 15% υψηλότερο GGR μέχρι το 2022 αναμένεται να δημιουργήσει μέση ετήσια αύξηση κερδών για το ίδιο διάστημα κατά 3,5%.

Η τιμή στόχου παραμένει «overweight» ωστόσο μειώνεται κατά 49% από τα 14 ευρώ στα 11,60 ευρώ κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων προβλέψεων για τα κέρδη της ΟΠΑΠ αλλά και των εκτιμήσεων για υψηλότερο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου που αυξάνεται στο 7,5% από 7% που ήταν.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, στηρίζει την επιλογή του ΟΠΑΠ εξαιτίας της ολοκλήρωσης του μεγάλου κύκλου των κεφαλαιουχικών δαπανών που σε συνδυασμό με την μείωση των λειτουργικών εξόδων πριν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ευνοούν τις ελεύθερες ταμειακές ροές, επιτρέποντας έτσι σημαντικές επιστροφές για τους μετόχους.

Επιπλέον η «ωρίμανση» των VLTs στην αγορά, η επιτυχής εκτέλεση της διπλής στρατηγικής στο online στοίχημα καθώς και οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας προσφέρουν ένα καλό μομέντουμ ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε πως με ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό δάνειο του ΟΠΑΠ στις 23 Οκτωβρίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,10%. Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €611,9 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 3,06 φορές.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” Στήριγμα για τον ΟΠΑΠ τα έσοδα από τα διαδικτυακά παιχνίδια” : στην πηγή:https://www.businessdaily.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ