Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Σφοδρή αντίδραση στοιχηματικών στα σχέδια για διεύρυνση φόρου παίκτη και καταβολή 30 εκατ.στις ΠΑΕ

Σφοδρή αντίδραση στοιχηματικών στα σχέδια για διεύρυνση φόρου παίκτη και καταβολή 30 εκατ.στις ΠΑΕ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κύκλους των στοιχηματικών  εταιρειών η συζήτηση για καταβολή μέρος των εσόδων του φόρου παίκτη στις ΠΑΕ, σε συνδυασμό με το φόβο ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου παίκτη, αυξάνοντας την επιβάρυνση για τον παίκτη και μειώνοντας τη δυνατότητά του να επαναποντάρει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αντιδράσουν έντονα στην κυβέρνηση, καθώς  μια τέτοιου είδους εισφορά μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η διαδικτυακή διαδικασία αδειοδότησης ( και πρόκειται να πληρώσουν 3 εκατ. EUR ανά άδεια αθλητικού στοιχήματος). 

Σημειώνεται, ότι ο φόβος τους είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, και ελέγχου των κερδών παίκτη με αποτέλεσμα να διευρυνθεί και να λειτουργήσει ανασταλτικά στη δραστηριότητά τους.

Για την στήριξη των ΠΑΕ οι στοιχηματικές έχουν προτείνει τη μείωση του φόρου παιγνίων στο 25% και το υπόλοιπο 10% να μοιραστεί στις ΠΑΕ σε χορηγίες.

Σε σχέση με την εξέλιξη, πληροφορίες από τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, που σήμερα χορηγούν τις αθλητικές ομάδες, διαμηνύουν ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα εξετάσουν να περικόψουν τις χορηγίες τους.

Η συμφωνία Γεραπετρίτη-Σταϊκούρα

Το θέμα ξεκίνησε από δημοσιεύματα του αθλητικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για μια μορφή πληρωμών «δικαιωμάτων» σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους (ώστε να ενισχυθούν οικονομικά στην εποχή Covid-19), συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, από τη δραστηριότητα αθλητικών στοιχημάτων (επίγεια και διαδικτυακά).

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες  με την υπογραφή της σχετικής απόφασης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει σε ένα ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου που θα μπαίνει στα ταμεία της κάθε μιας ΠΑΕ της «μεγάλης» κατηγορίας. Αντίστοιχα, 300.000 ευρώ θα πηγαίνουν στις ομάδες της Super League 2 και 225.000 σε εκείνες της Football League. 

Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από τα κερδισμένα δελτία των παικτών στις στοιχηματικές.

Προς το παρόν οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς σε αυτό το στάδιο, αλλά προφανώς αυτά τα δικαιώματα θα «χρηματοδοτηθούν» από κάποιο είδος εισφοράς στα κέρδη των παικτών. 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο υπολογισμού του φόρου παίκτη, αυξάνοντας το συνολικό ποσό επιβάρυνσης για τον παίκτη και έμμεσα την παικτική δραστηριότητα. 

Γιατί, παρόλο που δεν χτυπά άμεσα τον ΟΠΑΠ και τις διαδικτυακές εταιρείες στοιχήματος, τέτοιες εισφορές θα μπορούσαν έμμεσα  να επηρεάσουν τη δραστηριότητα ανακύκλωσης-στοιχημάτων και επαναπονταρίσματος στα  τυχερά παιχνίδια γενικά, κάνοντας τα παιχνίδια λιγότερο ελκυστικά για τους παίκτες.

Το  μέγεθος ολόκληρης της εγχώριας αγοράς αθλητικών στοιχημάτων, εκτιμάται σε μικτά κέρδη 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν εξίσου χωρισμένο μεταξύ επίγειου και διαδικτυακού (όπου η Stoiximan που ελέγχεται από το ΟΠΑΠ έχει μερίδιο αγοράς 45%).

Μάλιστα σε σχετική ανάλυση της Panteliakis Securities σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστεί ο ΟΠΑΠ, σημειώνεται ενδεχομένως προκειμένου αποφευχθεί ένα απρόβλεπτο χτύπημα στη συνολική δραστηριότητα παιχνιδιού, «θα προτιμούσαμε να βαρύνει το κόστος απευθείας τις εταιρείες. 

Σε προνομιακή βάση, αυτό θα συνεπαγόταν μόνο ένα βάρος 23 εκατομμυρίων ευρώ για τον όμιλο ΟΠΑΠ, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αντισταθμιστεί εν μέρει τερματίζοντας τις τρέχουσες «εθελοντικές» χορηγίες cEUR10-15 εκατομμυρίων σε κλαμπ / πρωταθλήματα, αφήνοντας καθαρό αντίκτυπο προ φόρων  10 εκατομμύρια ευρώ.»….

Σήμερα όλα γίνονται από το κινητό τηλέφωνο.
Βάλε και το δικό σου το πρακτορείο στα κινητά χιλιάδων παικτών!
Δοκίμασε ΔΩΡΕΑΝ

Τι ισχύει σήμερα

Τα ποσοστά του φόρου παίκτη έχουν ως εξής:

– Δεν παρακρατείται φόρος για κέρδη έως και €100
– 15% φόρος σε κέρδη από €100.01 έως €500
– 20% φόρος σε κέρδη άνω των €500

Για τα παιχνίδια πόκερ και καζίνο, ο ΦΠΠ παρακρατείται από το συνολικό κέρδος (αν υπάρχει) όταν οι συναλλαγές στοιχηματισμού σε ένα session παιχνιδιού του παίκτη ξεπερνούν τα €100.

Για τα αθλητικά στοιχήματα, ο ΦΠΠ π  παρακρατείται αν το συνολικό κέρδος (αν υπάρχει) από οποιοδήποτε μεμονωμένο στοίχημα (π.χ. κάθε στοίχημα στήλης των €0.25) ξεπερνά τα €100.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Σφοδρή αντίδραση στοιχηματικών στα σχέδια για διεύρυνση φόρου παίκτη και καταβολή 30 εκατ.στις ΠΑΕ ” : στην πηγή:https://www.mononews.gr/    Μαρίνα Πρωτονοταρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ