Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο «αγώνας δρόμου· για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η καταλυτική ημερομηνία είναι οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, προθεσμία κατά την οποία ο οργανισμός μαζί με τους εταίρους του θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 190 εκατ.ευρώ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την άδεια των κρατικών λαχείων.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποια θετικά βήματα ως προς το επίμαχο θέμα της σύστασης της κοινοπραξίας για τα κρατικά λαχεία, στην οποία συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ. η Intralot και η Scientific Games, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι καταβλήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από τους τρεις εταίρους, το Fund Emma Delta εξακολουθεί να αντιδρά για τους όρους της εν λόγω συμφωνίας.

Για μια ακόμη φορά ο διεκδικητής του 33% των μετοχών του οργανισμού υποστηρίζει ότι ναι μεν είχε πρόσβαση -κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης- στο data room που περιλάμβανε τις πληροφορίες για τις κρίσιμες συμβάσεις του ΟΠΑΠ, ωστόσο δεν είχε στη διάθεση του όλες ης λεπτομέρειες που αφορούν τη συμφωνία-αγκάθι για τα κρατικά λαχεία. Σύμφωνα με το Fund, η συμφωνία θίγει τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ ενισχύοντας αντίστοιχα τα συμφέροντα των άλλων δύο εταίρων.

Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ήταν στη διάθεση του ενδιαφερόμενου επενδυτή. Παράγοντες προσκείμενοι στον οργανισμό αλλά και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το μπρα ντε φερ συνεχίζεται, αλλά στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Fund συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πετύχει ευνοϊκότερους όρους για τον οργανισμό, ακόμη και την ύστατη στιγμή.

Ημερομηνία-ορόσημο είναι το τέλος Ιουλίου, καθώς ο οργανισμός μαζί με τους εταίρους θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες ης τυπικές και νόμιμες διαδικασίες που αφορούν στην κοινοπραξία για τα λαχεία και να καταβάλουν στο Ταμείο τα 190 εκατ. ευρώ για την εκχώρηση της 12ετοής άδειας. Το ΤΑΙΠΕΔ, βέβαια, έχει τη δυνατότητα από την πλευρά του να δώσει παράταση, ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένο να ασκήσει πιέσεις για να λήξει η διαδικασία εντός των προθεσμιών. Ο ΟΠΑΠ έχει καταθέσει μαζί με τους εταίρους του εγγυητική επιστολή ύψους 20 εκατ. ευρώ για το θέμα των λαχείων, ενώ αντίστοιχη εγγυητική επιστολή έχει καταθέσει και το fund Emma Delta για mv αγορά του 33% των μετοχών του οργανισμού.

Η κοινοπραξία Emma Delta που είχε επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, επαναβεβαίωσε προς το Ταμείο τη δέσμευση της για γρήγορη κατάληξη της διαδικασίας, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της Emma Capital, κ.
Jiri Smejc, με επιστολή του στην εφημερίδα «Financial Times*.
Στην ίδια επιστολή, ο ιδρυτής της Emma Capital σημειώνει mv πεποίθηση του ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί «είτε ο ΟΠΑΠ επιλέξει νέους προμηθευτές είτε όχι» και ότι η κοινοπραξία είναι έτοιμη να αναλάβει το έργο.

Γράφει : Μελίνα Καλαμπόκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ