Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ρευστή η εργασιακή ειρήνη ΟΠΑΠ – πρακτόρων

Ρευστή η εργασιακή ειρήνη ΟΠΑΠ – πρακτόρων

από
Μόνο 4 λεπτά

Το χάσιμο 613 σημείων πώλησης μέσα στη διετία 2011-2012 είναι μόνον η αρχή, σημειώνουν οι πράκτορες. Το ξέρει και

η διοίκηση του ΟΠΑΠ, που σε πολλά σημεία δείχνει να συμπλέει με τις θέσεις τους, πλην όμως αδυνατεί να παίξει από θέση ισχύος στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις

Την εργασιακή ειρήνη με το δίκτυο των πρακτόρων του καλείται να διαχειριστεί – πιθανώς και εντός των αμέσως επομένων ημερών – η διοίκηση του ΟΠΑΠ, εν μέσω των ολοένα και διογκούμενων διαμαρτυριών των πρακτόρων για κάθετη πτώση στον τζίρο τους, ως αποτέλεσμα της φορολόγησης των κερδών από το πρώτο ευρώ. Με νωπό όμως ακόμη το μελάνι από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να θέσει όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα, η εργασιακή ειρήνη ΟΠΑΠ και πρακτόρων παραμένει αμφίβολη και κυρίως ρευστή, καθώς εντός των επόμενων ημερών νέες κινητοποιήσεις και σε μεγαλύτερη ένταση, αναμένονται από το δίκτυο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων.

Κομβικό σημείο για την πραγματοποίηση ή μη μιας μεγάλης σε διάρκεια απεργίας – που προϊόντος του χρόνου δείχνει να υπερισχύει στους κόλπους της ΠΟΕΠΠΠ – αποτελεί η απάντηση των Βρυξελλών για τη δυνατότητα τροποποίησης του μέτρου και ελάφρυνσης των επιπτώσεων στους παίκτες, ώστε η φορολόγηση των κερδών να ξεκινά από το ποσό των 100 ευρώ και άνω.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Εφόσον η απάντηση των Βρυξελλών είναι αρνητική ή αργήσει πολύ και άρα αποδειχθούν φρούδες οι όποιες ελπίδες και προσδοκίες των πρακτόρων, που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησαν στις 11 τρέχοντος στη διακοπή της τετραήμερης απεργίας τους, η απάντηση των πρακτόρων θα δοθεί μέσω ενός νέου μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Οπως άλλωστε λένε οι ίδιοι – παρουσιάζοντας και στοιχεία για την «αιμορραγία» του δικτύου από την υπερφορολόγηση – η κίνηση της 11ης Ιανουαρίου ήταν επιβεβλημένη μόνον και μόνον για να δοθεί το χρονικό περιθώριο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν άμεσα τη λύση.

Την ίδια στιγμή, ενώ δηλαδή αποφάσιζαν με ψήφους 13 υπέρ, 1 «απών» και 1 «παρών» την αναστολή των κινητοποιήσεών τους – σχολιάζοντας παράλληλα σαν θετικά τα μέτρα  του ΟΠΑΠ να πριμοδοτήσει με άμεση νίκη από το μισό ευρώ το «ΚΙΝΟ» και αντιστοίχως με μπόνους 10% τα δελτία του «Πάμε Στοίχημα» από τρία παιχνίδια και πάνω – να στηλιτεύουν το χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας και άρα σημείων πώλησης του ΟΠΑΠ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Σημεία πώλησης που στάθηκε αδύνατον να κρατηθούν ιδιαίτερα μετά την κορύφωση της κρίσης από το 2010 και εντεύθεν, αναγκάζοντας πολλούς πράκτορες να βάλουν λουκέτο, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και στα χρέη τους προς τον ίδιο τον ΟΠΑΠ.

Έτσι έναντι ενός ισχυρότατου δικτύου 5.350 πρακτορείων το 2010 και αντιστοίχως 5.136 το 2011, η περυσινή χρονιά αποδυνάμωσε περαιτέρω τα σημεία πώλησης της εταιρείας, με άλλα 399 πρακτορεία να κλείνουν οριστικά ή κάποια από αυτά να αναστέλλουν προσώρας τη δραστηριότητά τους.

Η «ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ» ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το χάσιμο 613 οημείων πώλησης μέσα στη διετία 20112012, είναι μόνον η αρχή σημειώνουν οι πράκτορες. Το ξέρει και η διοίκηση του ΟΠΑΠ, που σε πολλά σημεία δείχνει να συμπλέει με τις θέσεις τους, πλην όμως αδυνατεί να παίξει από θέση ισχύος στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το αύριο του ΟΠΑΠ.

Το αύριο αυτό είναι που φοβίζει τους πράκτορες, ξέχωρα δηλαδή από την επιλογή της κυβέρνησης – με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που «τρομοκράτησε» το μεσημέρι της Πέμπτης την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για το κατά πόσον δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα επιλέξει τη δυνατότητα είτε μεταρρύθμισης του υφιστάμενου μονοπωλίου και υποβολής του σε αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο εκ μέρους των δημοσίων Αρχών είτε απελευθέρωσης της αγοράς με διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών και ξένων ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Με αυτά και με αυτά και χωρίς να συνυπολογίζονται στον τελικό παρονομαστή οι εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, το δίκτυο συρρικνούται περαιτέρω τον πρώτο μήνα του έτους, με 46 ακόμη πρακτορεία να έχουν κλείσει ή αναστείλει (λίγα από αυτά) τις δραστηριότητές τους.

«Παίζουμε για τη ζωή μας»

«Από τα τέλη του 2010 και μέχρι την περασμένη Πέμπτη, σε ένα διάστημα δηλαδή ούτε 25 μηνών, το δίκτυο του ΟΠΑΠ μετρά 659 απώλειες.

Αν αυτό δεν θορυβεί κάποιους, θορυβεί εμάς, που πλέον παίζουμε για τη ζωή μας. Έχουμε ενημερώσει τους πάντες και πλέον περιμένουμε μία απόφαση που θα Βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Ζητάμε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, γνώστη και φυσικού προϊσταμένου του ΟΠΑΠ ως υπουργός Πολιτισμού για 2,5 χρόνια, καθώς πολλοί ήΊ’γοι από μας θα αντέξουν κι αυτή τη χρονιά».

«Αν σας έλεγα ότι βουλιάζουμε, θα έλεγα ψέματα. Έχουμε ήδη Βουλιάξει και απλά περιμένουμε η σανίδα που βρίσκεται μπροστά μας να έρθει με κάποιο μαγικό τρόπο στα χέρια μας. Για να μην χάσουμε και τους τελευταίους πελάτες μας στο παράνομο και να μπορέσουμε να συγκρατηθούμε έχοντας μέσα στις πρώτες 25 μέρες του Ιανουαρίου μία πτώση στο τζίρο του 70% και άνω των πρακτορείων που ξεπερνά το 30%-35%.

Άρα ζητάμε μία νίκη σε ένα αίτημα που δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση και κυρίως δεν πλήττει – αντιθέτως ωφελεί και θα ωφελήσει τον ΟΠΑΠ στον δρόμο της αποκρατικοποίησής του και του τελικού τιμήματος αποτίμησης των μετοχών του», σημειώνει προς το «Κ», ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Κυριάκος Τοπτσίδης.
Το κατά πόσο βεβαίως ο κ. Τοπτσίδης μπορεί να ελπίζει σε «νίκες» και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, απομένει να καταδειχθεί.

Δύσκολο ή εύκολο θα το δείξουν τα προσεχή 24ωρα, μέσα στα οποία θα διαφανούν και οι αντοχές των πρακτόρων για μεγαλύτερη σύμπνοια και πιθανότερα νέες κινητοποιήσεις, εν μέσω των διαφορετικών προτεραιοτήτων και αναγκών καθενός εξ αυτών στο δύσκολο «κυνήγι» των παικτών που θα μπορούν να αγνοήσουν την υπερφορολόγηση και να συνδράμουν στον τζίρο των πρακτορείων.

Όλοι εξάλλου θυμούνται ότι «νίκες» και μάλιστα πολλές, δεν έχουν κερδίσει οι πράκτορες τα τελευταία χρόνια. Με εξαίρεση ίσως τον Οκτώβριο του 2009 και σημειολογικά για το ίδιο θέμα – της φορολόγησης δηλαδή των κερδών από το πρώτο ευρώ – όταν το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει τελικά δεκτές τις προτάσεις της ΠΟΕΠΠΠ και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΠΑΠ, προχωρώντας στο οριστικό «πάγωμα» του νόμου Παπαθανασίου, με τη διατήρηση αφορολόγητου πλαφόν και την εφαρμογή προοδευτικής φορολόγησης των μεγάλων κερδών.

Διαβάστε το άρθρο «Ρευστή η εργασιακή ειρήνη ΟΠΑΠ πρακτόρων» στην πηγή: ΚΕΡΔΟΣ του Γ. Ανδριωτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ