Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση του στοιχήματος

Πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση του στοιχήματος

από
Μόνο 4 λεπτά

Τι λέει για τα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος» και για την ανάγκη άμεσης απορρόφησης των VLTs στα πρακτορεία ο γενικός γραμματέας της ΕΠΠΑΠ Θεολόγος Λεοντίδης.

-Πολλά τα ανοικτά ζητήματα των πρακτόρων αυτή την περίοδο. Να ξεκινήσουμε με το ζήτημα του υπό διαμόρφωση κανονισμού πρακτορείων από την ΕΕΕΠ; Υπάρχουν σημεία διαφωνίας με τον ΟΠΑΠ;

«Θεωρώ ότι στο τέλος δεν θα υπάρξουν. Ο κανονισμός θα παραμείνει για πολλά χρόνια σε ισχύ και δεν βλέπω αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ της εταιρείας και των πρακτόρων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάει καλά η εταιρεία αν δεν πάνε εξίσου καλά και τα πρακτορεία, ούτε φυσικά και το αντίστροφο. Άρα είμαι ξεκάθαρα της άποψης ότι θα πρέπει να εισηγηθούμε στην ΕΕΕΠ από κοινού και κατόπιν μεταξύ μας διαβούλευσης. Από συζητήσεις έχω διακρίνει προβληματισμό σε τρία σημεία που προτείνει ο ΟΠΑΠ και αφορά τις μεταβιβάσεις, τις αποστάσεις και τον οικειοθελή χαρακτηρισμό πρακτορείων ως “υγειονομικού ενδιαφέροντος”».

Η άποψή σου γι’ αυτά τα τρία σημεία; Ας αρχίσουμε από το θέμα των μεταβιβάσεων...

«Ήμουν από αυτούς που εξαρχής και από τη σύνταξη της σύμβασης είχα ενδοιασμούς σχετικά με την πώληση των αδειών. Μετά από χρόνια το συμπέρασμα είναι ότι ευνοήθηκαν λίγοι πρώην συνάδελφοι που πραγματικά πούλησαν σε αξιοπρεπή τιμή και στον αντίποδα αδικήθηκαν κατάφωρα συνάδελφοι που πούλησαν λόγω, περιστασιακής ίσως, ανάγκης σε εξευτελιστικές τιμές. Είδα και πρόσφατα να πωλούνται πρακτορεία σε αστείες τιμές. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Είμαι της άποψης ότι οι μεταβιβάσεις πρέπει να αφορούν σε συγγενείς έως και τρίτου βαθμού και να υπάρξει ένα δικαίωμα πώλησης μόνο σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή ασθένειας. Είναι προτιμότερο να προτείνουμε στον ΟΠΑΠ να στηρίξει τους πράκτορες που επιθυμούν να επενδύσουν στο επάγγελμά τους βοηθώντας τους ουσιαστικά για τη μετάβαση στην επομένη μέρα, πάρα να αντικατασταθούν με νέους “επενδυτές πράκτορες” που πιθανόν να έδειχναν ζήλο σε επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία στη τελική είναι και κοινά».

Για τις αποστάσεις;                                                                                                                                                

«Αν και καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρξει ένας σταθερός κανόνας που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 200 μέτρα, ποτέ δεν κατάλαβα την κοινή σχέση των 200 μέτρων (για παράδειγμα) στην οδό Πανεπιστημίου με έναν δρόμο σε μια αραιοκατοικημένη επαρχιακή πόλη. Πρωτεύον ζήτημα θεωρώ τη βιωσιμότητα και όχι τα μέτρα. Έχω δει βιώσιμα πρακτορεία σε μικρότερες αποστάσεις, αλλά και τέσσερα ταυτόχρονα προβληματικά σε απόσταση οριακά άνω των διακοσίων μέτρων μεταξύ τους. Το συμπέρασμα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα 200 μέτρα είναι λίγα και σε κάποιες πολλά. Αυτό λύνεται μόνο με χαρτογράφηση και αντικειμενικά κριτήρια βιωσιμότητας. Επειδή σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και επειδή σε έναν κανονισμό δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί η χώρα, θα έλεγα να παραμείνουν τα μέτρα ως έχουν, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να υπάρχουν εξαιρέσεις όταν αυτές είναι δικαιολογημένες βάσει εμπορικών κριτηρίων».

Να πάμε και στο θέμα του οικειοθελούς χαρακτηρισμού πρακτορείων ως «υγειονομικού ενδιαφέροντος»…

«Θεωρώ θετική την προοπτική της προαιρετικής καταγραφής πρακτορείων ως «υγειονομικού ενδιαφέροντος» καθώς πιστεύω ως απαραίτητη κάθε αναβάθμιση της εξυπηρέτησης και των παροχών προς τους πελάτες μας. Ακούω απόψεις και φόβους ότι θα μετατραπούν οι καφετέριες σε πρακτορεία. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η ΕΕΕΠ είναι απόλυτα συγκεκριμένη ως προς τις πιστοποιήσεις των πρακτορείων. Εξάλλου η νέα εποχή επιβάλλει όλο και περισσότερες ανέσεις προς τους πελάτες μας, αλλά και τρόπους ευχάριστης παραμονής τους στον χώρο του πρακτορείου».

Πώς βλέπεις το μέλλον των πρακτορείων, ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από τον ΟΠΑΠ;

«Το μέλλον πρέπει να το κερδίσουμε. Υπάρχει στο διαδίκτυο ένα μεγάλο κομμάτι συμμετοχής του κοινού, από το οποίο πράκτορες και εταιρεία απέχουμε και ταυτόχρονα χάνουμε καθημερινά πελάτες προς τα εκεί. Επειδή δεν βλέπω την πολιτεία πρόθυμη να επιβάλει το μονοπώλιο, πιστεύω ότι έχουμε έναν δρόμο να ακολουθήσουμε. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το στοίχημα και να βγούμε δυναμικά στον ανταγωνισμό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την υπεροχή και τα πλεονεκτήματά μας, όπως η αξιοπιστία και οι άμεσες πληρωμές. Εάν δεν το κάνουμε σήμερα, θα μας επιβάλει η αγορά να το κάνουμε αύριο και τότε θα έχουμε ακόμη δυσκολότερο έργο, να φέρουμε πίσω τους πελάτες μας. Από εκεί και έπειτα θεωρώ ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για να “ξεκλειδώσουμε” την περίπτωση των VLTs απορροφώντας τα στα πρακτορεία. Είναι το παιχνίδι που θα δώσει τεράστια ανάσα στο δίκτυό μας, φέρνοντας ταυτόχρονα κέρδη και στην εταιρεία και στο κράτος».

Θεολόγε, οι πράκτορες είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις;

«Αυτός είναι και ο καθημερινός μας αγώνας στην ΕΠΠΑΠ. Πριν λίγες μέρες είχαμε ανοικτή συγκέντρωση ενημέρωσης στην οποία σύσσωμο σχεδόν το διοικητικό συμβούλιο ενημέρωσε τους συναδέλφους. Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα τους συναδέλφους του Πειραιά να δημιουργούν το αδιαχώρητο για τον ανοικτό αυτό διάλογο και ενημέρωση. Έχουμε προγραμματίσει και άλλες τέτοιες συγκεντρώσεις σε όλη την Αττική. Αυτό που θέλω να ξέρουν οι συνάδελφοι είναι ότι τόσο η ΕΠΠΑΠ όσο και η ομοσπονδία δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα στο καθήκον για τη διαμόρφωση των συνθηκών με τις οποίες θα κερδίσουμε το μέλλον. Και το μέλλον θα το κερδίσουμε ενωμένοι όλοι οι συνάδελφοι μαζί. Είδαμε εξάλλου πρόσφατα τη δυναμική του κλάδου στην πορεία μας στο υπουργείο Οικονομικών όπου και καταφέραμε να πάρουμε πίσω τον φόρο συμμετοχής στα παιχνίδια μας. Κάτι ανάλογο ίσως χρειαστεί και για το φορολογικό μας. Ενωμένος ο κλάδος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Διαβάστε το άρθρο “Πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση του στοιχήματος”, συνέντευξη του Θεολόγου Λεοντίδη γενικού γραμματέα της ΕΠΠΑΠ στον Σταμάτη Νικηταρά στην πηγή “1-2-Χ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ