Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕΕΠ Παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού λειτουργίας για τα VLTs του ΟΠΑΠ

Παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού λειτουργίας για τα VLTs του ΟΠΑΠ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Προχωράει η επίλυση του θέματος του κανονισμού διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων μέσω των παιγνιομηχανών (VLTs). Με το άρθρο 86 του πολυνομοσχεδίου για τους δήμους και το πανεπιστημιακό άσυλο («Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα»), επικυρώνεται διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) της προηγούμενης κυβέρνησης. Με τη συγκεκριμένη διάταξη παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού διεξαγωγής των VLTs και ορίζεται η έκδοση των κανονισμών των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας να γίνεται μέσω υπουργικών αποφάσεων (Υ.Α.), κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε άκυρο τον κανονισμό διεξαγωγής των VLTs του ΟΠΑΠ, καθώς ο σχετικός κανονισμός δεν έχει καταστεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) όπως προβλέπει ο ν. 4002/2011. Η προηγούμενη κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ στη διεξαγωγή του τυχερού παιγνίου, έκρινε ότι πρέπει να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη και οι κανονισμοί διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων πλέον να εκδίδονται μέσω υπουργικών αποφάσεων και όχι μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Η τελευταία λύση είναι πιο χρονοβόρα και πιο αναποτελεσματική, ειδικά σε ένα τομέα όπου τα σχετικά κείμενα αλλάζουν πολύ συχνά.

Ετσι, με το άρθρο 86 του πολυνομοσχεδίου παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού διεξαγωγής των VLTs στην επικράτεια της χώρας. Παράλληλα, παρέχεται χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση της διάταξης για την έγκριση του κανονισμού με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η λύση που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση των κανονισμών διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων επικρίθηκε από πολλούς, καθώς ερμηνεύθηκε ως περιορισμός της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Με τη διάταξη της ΠΝΠ, ο κανονιστικός έλεγχος διεξαγωγής των παιγνίων ουσιαστικά επανέρχεται στον υπουργό Οικονομικών, όπως συνέβαινε πριν από την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής. Η ΕΕΕΠ, παρότι είναι ανεξάρτητη αρχή, καθίσταται πρακτικά σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θέλησε να αλλάξει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη. Πιθανώς να μην υπήρχε και το χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, με την ψήφιση χθες του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος («Επιτελικό κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης»), η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει μια σημαντική ώθηση στις ανεξάρτητες αρχές. Το άρθρο 20 του νόμου ορίζει ότι οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν να καταρτίζουν την οργάνωση και λειτουργία τους με δικές τους αποφάσεις. Καταρτίζουν δηλαδή οι ίδιες τους Οργανισμούς που προβλέπουν τα οργανογράμματά τους, τον τρόπο λειτουργίας κ.λπ.

Η διάταξη αυτή ενισχύει την ανεξαρτησία των Αρχών, αφού η σχετική αρμοδιότητα φεύγει από την εκτελεστική εξουσία και περιέρχεται στις ίδιες τις ανεξάρτητες αρχές. Ως συνέπεια, πλέον, η δημιουργία ή/και η τροποποίηση ενός Οργανισμού που θα μπορούσε να κάνει αποτελεσματικότερη μια ανεξάρτητη αρχή, δεν είναι όμηρος μιας υπουργικής απόφασης.

Η ΕΕΕΠ για παράδειγμα είχε καταθέσει εδώ και δύο χρόνια τον σχέδιο σύστασης του Οργανισμού της, αλλά αυτό δεν εγκρίθηκε ποτέ από τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η εκτίμηση είναι ότι ένα μέρος των επιτελών του τέως υπουργού, αλλά και του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμούσαν την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΕΕΠ

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ Παρατείνεται η ισχύς του κανονισμού λειτουργίας για τα VLTs του ΟΠΑΠ” στην πηγή : https://www.kathimerini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ