Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Εκμισθώθηκε από το 1993, ουδέποτε μετεγκαταστάθηκε εκεί ο Ιππόδρομος

Εκμισθώθηκε από το 1993, ουδέποτε μετεγκαταστάθηκε εκεί ο Ιππόδρομος

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές για τη μη αξιοποίηση ενός τεράστιου τεμαχίου, έκτασης 110.500 τ.μ., αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στην κοινότητα του Αγίου Σωζόμενου, το οποίο εκμισθώθηκε στον ΚΟΑ το 1993 και παραμένει εδώ και είκοσι έξι χρόνια ανεκμετάλλευτο.

Ειδικότερα, το τεμάχιο γης είχε εκμισθωθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού με σκοπό τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Λέσχης Ιπποδρομιών Κύπρου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ισχύς της σύμβασης μίσθωσης είναι για περίοδο 33 χρόνων και λήγει στις 13.6.2026, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη μια περίοδο 33 χρόνων.

Η θέση της Λέσχης Ιπποδρομιών είναι ότι στα αρχικά στάδια της εκμίσθωσης του τεμαχίου ο Δήμος του Αγίου Δομετίου έθετε ενστάσεις για τη μεταφορά, διότι θα έχανε τα τεράστια φορολογικά έσοδα που πήγαζαν από τον Ιππόδρομο. «Εμείς, ως Λέσχη, δεν είχαμε αλλά ούτε έχουμε κάποιο πρόβλημα για τη μετεγκατάστασή μας στον Άγιο Σωζόμενο. Εν αντιθέσει, θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά μας σε ένα πιο μεγάλο μέρος όπως το συγκεκριμένο.

Η οικονομική κρίση μάς έχει καθηλώσει και στην παρούσα φάση φαντάζει αδύνατον να μεταφερθούμε εκεί», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γενικός Διευθυντής της Λέσχης, Γιώργος Χατζημηνάς. Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Αγίου Δομετίου, Κώστας Πέτρου, ισχυρίστηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ΚΟΑ δεν ήταν να μεταφερθεί ο Ιππόδρομος στον Άγιο Σωζόμενο, αλλά να εγκατασταθεί ένα άλλο αθλητικό κέντρο. «Εξ όσων γνωρίζω στα αμέσως επόμενα χρόνια από την έναρξη της εκμίσθωσης η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος Ιππόδρομος που θα λειτουργούσε παράλληλα με αυτόν του Αγίου Δομετίου», ανέφερε στη «Χ» ο κ. Πέτρου.

Ερωτηθείς εάν ο Δήμος έθεσε κάποιες αντιρρήσεις για τη δημιουργία Ιπποδρόμου στον Αγ. Σωζόμενο, ο κ. Πέτρου απάντησε εμφαντικά: «Δεν θέσαμε τις οποιεσδήποτε ενστάσεις ως δήμος». Μιλώντας στη «Χ» ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η Λέσχη δεν αιτήθηκε ποτέ την αξιοποίηση του χώρου για τους δικούς της λόγους. «Το 1993 υπήρχε αυτή η σκέψη για μεταφορά του Ιπποδρόμου, δεν ξέρω τι μεσολάβησε και δεν πραγματοποιήθηκε», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού. Κληθείς να απαντήσει εάν το κράτος προτίθεται να μεταφέρει την εκμίσθωση σε κάποιον άλλο αθλητικό οργανισμό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «δεν υπήρξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον, είτε από ιδιώτη είτε από κάποιον οργανισμό.

Εμείς, ως Υπουργείο, από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας έχουμε αποστείλει επιστολή προς τη Λέσχη ρωτώντας την για τις προθέσεις της για το συγκεκριμένο τεμάχιο», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ. «Έχουμε ανταλλάξει επιστολές με τη Λέσχη και αναμένουμε την απάντησή της για το τι σκοπεύει να πράξει», δήλωσε χαρακτηριστικά στη «Χ» ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Εντός του ερχόμενου μηνός θα έχουμε εξελίξεις επί του θέματος», επεσήμανε.

Σε δηλώσεις του στη «Χ», ο λειτουργός του ΚΟΑ, Ανδρέας Μαρκίδης, διευκρίνισε περαιτέρω ότι γίνονται προσπάθειες για εκμετάλλευση του τεμαχίου. «Έχουμε μπροστά μας μία πρόταση από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων για να αξιοποιήσει μέρος της συγκεκριμένης γης. Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δρομολογήσει συνάντηση με την ίδια τη Λέσχη για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι για το όλο θέμα», κατέληξε ο κ. Μαρκίδης.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Εκμισθώθηκε από το 1993, ουδέποτε μετεγκαταστάθηκε εκεί ο Ιππόδρομος ” : στην πηγή:https://dialogos.com.cy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ