Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Ζητεί δανεικά από τα hedge funds

ΟΠΑΠ: Ζητεί δανεικά από τα hedge funds

από
Μόνο 3 λεπτά

Θα χρηματοδοτήσουν οι μεγαλομέτοχοι το project για τα «φρουτάκια»; Στα επενδυτικά funds που διατηρούν ήδη θέσεις στη μετοχή του στρέφεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με

πληροφορίες της αγοράς, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξαγορά της άδειας για τα «φρουτάκια» από το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Α», η διοίκηση του Οργανισμού είχε ξεκινήσει εγκαίρως επαφές με διεθνείς τράπεζες κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή δανείου της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας καθιστά μάλλον δύσκολη υπόθεση το να συμφωνήσουν οι ξένες τράπεζες, μια και, όπως είναι γνωστό, έχουν ξεγράψει την Ελλάδα από τις χώρες που μπορούν να δανείζουν, έστω και αν πρόκειται για επιχειρηματικούς ομίλους επιπέδου ΟΠΑΠ. Τι σημαίνει αυτό;

Απλώς πως οι διεθνείς τράπεζες, και να θέλουν δεν μπορούν να δανείσουν ελληνική εταιρεία όπως το αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που θεωρούνται επισφαλείς ως προς την οικονομική τους κατάσταση. Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο και δεν αφορά τον ΟΠΑΠ, που, σημειωτέον, στη γλώσσα της αγοράς θεωρείται ως «cash cow» (αγελάδα που γεννά λεφτά…).

«Καίγονται» για έσοδα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της περασμένης Κυριακής, ο ΟΠΑΠ φαινόταν διατεθειμένος να δεχτεί επιτόκιο της τάξεως του 11% από τις τράπεζες, ποσοστό που θεωρείται υπερβολικό ακόμα και για εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μια χώρα που τελεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διοίκηση έχει εναλλακτική λύση, ενώ σημειώνεται πως αποφάσεις θα παρθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ στις 3 Νοεμβρίου, οπότε, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα τεθεί προς έγκριση και η λήψη δανείου (ομολογιακού ή άλλης μορφής) μέχρι του ποσού των 600 εκατ. ευρώ και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων του.

Μάλιστα, στην τραπεζική πιάτσα ακούγεται πως το επιτόκιο που διαπραγματεύεται η διοίκηση μπορεί να είναι της τάξεως του 12% ή λίγο χαμηλότερο. Επίπεδο που είναι προφανές πως μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικά μεγάλο, όμως, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, κατά τις οποίες ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση «καίγεται» για έσοδα, ο ΟΠΑΠ θα αναγκαστεί να το δεχτεί. Από τη στιγμή βεβαίως που δεν έχει υπάρξει κάποια πιο συμφέρουσα πρόταση από επενδυτικούς πόλους που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ένα project το οποίο έχει πάντα πολύ ελκυστικές παραμέτρους ως προς την απόδοση της επένδυσης.


Οι έπαψες με τους fund managers

Κατά τις ίδιες πήγες, ο ΟΠΑΠ φέρεται να έχει έρθει σε επαφές με επενδυτικά χαρτοφυλάκια που διατηρούν μετοχική συμμετοχή, με σκοπό να χρηματοδοτήσουν αυτά το project της αποκρατικοποίησης, και φαίνεται πως υπάρχει ήδη θετική ανταπόκριση, χωρίς όμως να έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες, θυμίζουμε πως μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ είναι το αμερικανικό Capital, ένας δηλαδή εκ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως, που ελέγχει 11,54% των μετοχών του ΟΠΑΠ, όπως και ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα τα dealing rooms υποστήριζαν πως στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού εισέρχεται fund εβραϊκών συμφερόντων που έχει βλέψεις για την ελληνική αγορά του «τζόγου».

Το κατά πόσο θα είναι το Capital ή κάποιο άλλο fund από τα πολλά που φιγουράρουν στο μετοχολόγιο του ΟΠΑΠ ο χρηματοδότης της επένδυσης δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Εκείνο όμως που θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε είναι το κατά πόσο θα υπάρξει συναίνεση των υπόλοιπων μετόχων σε μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή που το επιτόκιο δανεισμού θα παραμείνει υψηλό (ενδεχομένως υψηλότερο του 11%) και άρα θα «φορτώσει» τον ελληνικό όμιλο με χρηματοοικονομικά βάρη που θα τον συνοδεύουν για χρόνια και με ό,τι αυτό σημαίνει για την «υγεία» του ισολογισμού του.

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Ζητεί δανεικά από τα hedge funds» Του ΑΝΤΩΝΗ ΤΑΝΤΟΥΛΟΥ στην πηγή: ΑΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ