Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Το «πράσινο» φως και το παρασκήνιο

ΟΠΑΠ: Το «πράσινο» φως και το παρασκήνιο

από
Μόνο 3 λεπτά

Μία μεγάλη επιχειρηματική, αλλά και πολιτική σύγκρουση αναμένεται να σηματοδοτήσει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση

προκειμένου να πωλήσει το 29% της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ σε μία προσπάθεια να κάνει την κίνηση ματ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων εντός του 2012.


Ο πρωθυπουργός φέρεται, να έχει δώσει σαφείς οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο να επισπευσθούν όλες οι νομοθετικές διαδικασίες που απαιτούνται ενώ το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο εγχώριο θεσμικό πλαίσιο όπως είναι η φορολόγηση του Οργανισμού και των παιχνιδιών που στη χώρα μας είναι χαμηλή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζητούν από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς του στοιχηματισμού, ενώ η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει πρόοδο στο εγχείρημα συγκέντρωσης εσόδων από πώληση κρατικών συμμετοχών, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, ανεξαρτήτως της συζήτησης εάν τώρα εξυπηρετεί ή όχι το δημόσιο συμφέρον, κρίνεται από αρκετά κυβερνητικά στελέχη ως αυτή με τη μεγαλύτερη προοπτική για μεταστροφή του κλίματος στο εξωτερικό. Κάποια λένε ότι στη σημερινή ιδιαίτερα χαμηλή κεφαλαιοποίηση της, η εταιρία αδικείται και ίσως θα έπρεπε η συζήτηση να γίνει με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση και δείχνουν προς τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται η εισήγηση του εισαγγελέα για το προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ, προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εκδικάστηκε στις 13 Ιουνίου. Η εισήγηση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ισχύ του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και επομένως και για την αποκρατικοποίηση του.

Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ κοντά στο 1,5 δις. ευρώ το δημόσιο θα  έπειανε σήμερα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το όποιο discount προς τον όποιο ενδιαφερόμενο λόγω αγοράς. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό πάντως ξένα και εγχώρια funds αυξάνουν διαρκώς τις θέσεις τους ποντάροντας ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

 

Φωνές κατά της ιδιωτικοποίησης : «πρέπει να δοθεί;»

Η σύγκρουση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα είναι μεγάλη τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και εκτός. Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο υφυπουργός Πολιτσμού, κ.Γ.Ιωαννίδης και ο βουλευτής της Β’ Αθηνών, Αργύρης Ντινόπουλος έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, διότι αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αλλά και ο πρωθυπουργός μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος στον Οργανισμό.

Ο έτερος της κυβερνητικής τρόικας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ταχθεί υπέρ της τιτλοποίησης εσόδων του Οργανισμού και όχι υπέρ της πώλησης του πριν γίνει υπουργός Οικονομικών. Από την αδειοδότηση με τα φρουτάκια το Δημόσιο θα πάρει 300 εκατ. Από την αδειοδότηση με Ξυστό και Λαχεία θα εισπράξει 400 εκατ.


Από την επέκταση της σύμβασης με το Δημόσιο (20202030) θα εισπράξει άλλα 300 εκατ. Το μέρισμα της ΟΠΑΠ ΑΕ από τον τρίτο χρόνο κι έπειτα θα ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και σε σύνολο δεκαετίας σε 2,23 εκατ. Το Δημόσιο επίσης με την τιτλοποίηση θα εισπράττει τους φόρους (750 εκατ. ευρώ) και θα διαχειρίζεται το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για τις δωρεές, τις ενισχύσεις, τις χορηγίες κ.λπ.

Θετική εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, καθώς ο οργανισμός δεν ανήκει στους στρατηγικούς πυλώνες του Δημοσίου, όπως η ενέργεια και το νερό, οπότε δεν τρέχει και τίποτα να ιδιωτικοποιηθεί. Βέβαια, η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις για αναπτυξιακούς λόγους κι όχι για εισπρακτικούς σκοπούς.


Διαβάστε το άρθρο : Το «πράσινο» φως για την αποκρατικοποίηση και το παρασκήνιο  στην πηγή: DEAL NEWS
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ