Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Το «άγνωστο» θρίλερ με το στικάκι

ΟΠΑΠ: Το «άγνωστο» θρίλερ με το στικάκι

από
Μόνο 4 λεπτά

Ένα κρυφό «θρίλερ» παίχτηκε το τελευταίο δεκαήμερο στον ΟΠΑΠ, αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιήθηκε. Αιτία του θρίλερ;

Ένα στικάκι με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, αλλά κυρίως το εδάφιο που περιλάμβανε τις προβλέψεις για κερδοφορία του ΟΠΑΠ την προσεχή δεκαετία (2013-2022), που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το γνωστό οικονομικό site Euro2day.

Αμέσως μετά, με εντολή Κ. Λουρόπουλου η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα και από τον Οργανισμό κάτι που εν όψει του διαγωνισμού της πώλησης δεν έπρεπε να μπει στο κάδρο- πλην όμως έγινε η ανάγκη φιλοτιμία.

Στον Οργανισμό δημιουργήθηκε αναταραχή, με τον πρόεδρο Κ. Λουρόπουλο να προσπαθεί έξαλλος να εξιχνιάσει τον… κομιστή εκείνον που παρέδωσε το στικάκι στο Euro2day. Βέβαια, κομιστής δεν βρέθηκε κι έτσι, αντί για προσπάθειες, πλέον άρχισε η περίοδος του εντοπισμού του κομιστή μέσω… συμπερασμάτων. Δηλαδή, ποιος είχε συμφέρον από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αυτών στοιχείων.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού για την περίοδο 2013-2022 έχουν προϋπολογισθεί στα 3,16 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, για το 33% που ανήκει στο Δημόσιο, εφόσον περάσει στα χέρια ιδιώτη, το προύπολογισθέν κέρδος την προσεχή δεκαετία με σημερινές τιμές θα ανέρχεται σε 1,0428 δισ. ευρώ.

Επομένως, έχει μεγάλη σημασία το ύψος της αποτίμησης της αξίας του Οργανισμού από τον ειδικό εκτιμητή, το όνομα του οποίου θα γνωρίζουμε σε μερικές ημέρες.
Φυσικά, ο εκτιμητής, για να καθορίσει την τιμή της πώλησης του 33%, θα λάβει υπ’ όψιν του και τις παραπάνω οικονομικές εκτιμήσεις του ΟΠΑΠ, πέραν της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

1) Κέρδος του αγοραστή στη δεκαετία 1,0428 δισ. ευρώ.
2) Για πακέτο 104.000 μετοχών περίπου, που αντιστοιχεί στο 33%, και με τιμή μετοχής περίπου 7 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία τού 33% ανέρχεται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ανεξάρτητος εκτιμητής μπορεί να κινηθεί στο ύψος των 730 εκατ. ευρώ και άνω. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε ότι στα προυπολογισθέντα κέρδη του ΟΠΑΠ έχουν συμπεριληφθεί και μειώσεις στα κονδύλια των χορηγιών, της διαφήμισης, ακόμη και μιας μικρής μείωσης του προσωπικού.
Και λέμε «μικρής», αφού είναι γνωστό ότι 700 περίπου υπάλληλοι αμείβονται με τον βασικό μισθό και άλλοι 200 θεωρούνται υψηλόμισθοι. Οι μειώσεις, λοιπόν, μικρού ύψους αφορούν τη δεύτερη κατηγορία.

Ο καθορισμός της αξίας του 33% από τον ανεξάρτητο εκτιμητή ναι μεν είναι καθοριστικός για την πώληση των μετοχών, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα απεικονίζει την πραγματική αξία, θετικά ή αρνητικά, για το Δημόσιο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι επίσης ανεξάρτητος εκτιμητής καθόρισε την τιμή στον διαγωνισμό για τα λαχεία και το Ξυστό στα 196 εκατ. ευρώ, ποσόν που εκτιμάται ως ιδιαίτερα χαμηλό. Απλά, όμως, τότε ο εκτιμητής είπε: «Αυτή είναι η εκτίμηση μου, και αν σας αρέσει…» Και με την τρόικα στον σβέρκο τους, οι αρμόδιοι είπαν: «Τι να κάνουμε;                Θα πουλήσουμε!»

Ποιος, πού, πότε (έδωσε το στικάκι)

To Euro2day ανάρτησε το στικάκι στην ιστοσελίδα του, με τις οικονομικές εκτιμήσεις που προαναφέραμε. Μια μικρή έρευνα έδειξε ότι το στικάκι ήταν στην κατοχή των παρακάτω φορέων:

1) Στη διοίκηση και σε ορισμένα στελέχη της ΟΠΑΠΑ.Ε.
2) Στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.
3) Στους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή σε στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Deutsche Bank.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι από τους παραπάνω φορείς είχαν λόγο να δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές προβλέψεις του ΟΠΑΠ.


1) Ξεκινάμε από τα στελέχη του Οργανισμού. Ως γνωστόν, ο ΟΠΑΠ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, η διοίκησή του είναι διορισμένη από τον μεγαλομέτοχο (ελληνικό Δημόσιο) και η θητεία της θα περατωθεί όταν το Δημόσιο πουλήσει το 33% και ο νέος μεγαλομέτοχος θελήσει να βάλει στο Δ.Σ. «δικούς του» ανθρώπους. Κατά συνέπεια, θεωρείται απίθανο να είχε συμμετοχή στη «διαρροή» διοικητικό στέλεχος του Οργανισμού.
Με δεδομένο, όμως, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ δεν επιθυμούν την πώληση του 33%, δεν αποκλείεται κάποιος να διοχέτευσε το στικάκι σε δυσαρεστημένους εργαζόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους να το «πάσαραν» στο Euro2day, ώστε ο υποψήφιος αγοραστής να δει ότι χρειάζεται μια δεκαετία για να ρεφάρει, να κάνει πίσω, και ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος.

2) Όσον αφορά τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, τίποτα δεν αποκλείεται. Και αυτό γιατί, αν ο διαγωνισμός κατα-, στεί άγονος -αν, δηλαδή, δεν βρεθεί αγοραστής με τιμή πάνω από την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή- τότε μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για το Ταμείο θα είναι το γεγονός της δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων του ΟΠΑΠ, δηλαδή η διαρροή που έγινε με το στικάκι.

3) Τα ίδια ισχύουν και για τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.

Ξέρεις τι είναι, για να παρέχεις συμβουλές σε ένα όργανο, που σκοπό έχει την πώληση της περιουσίας του Δημοσίου, και σ’ ένα κομβικό σημείο οι συμβουλές σου, για τις

οποίες χρυσοπληρώνεσαι, να οδηγούν σε αδιέξοδο; Για όλα τα παραπάνω, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μπορεί κανείς να κάνει εικασίες και μόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οποιαδήποτε έρευνα για το στικάκι, όπως έγινε και με τη λίστα Ααγκάρντ, δεν μπορεί να εντοπίσει τον κομιστή. Έτσι, αποφασίστηκε το θέμα να παγώσει, για να σταματήσουν τα σχόλια και οι εκατέρωθεν μομφές. Αν σταματήσουν…

Διαβάστε το άρθρο : ΟΠΑΠ: Το «άγνωστο» θρίλερ με το στικάκι, στην πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ