Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Πολλοί οι μνηστήρες, λίγα τα μεγάλα πορτοφόλια

ΟΠΑΠ: Πολλοί οι μνηστήρες, λίγα τα μεγάλα πορτοφόλια

από
Μόνο 2 λεπτά

Στην Αμερική υπάρχει ένα ρητό το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στις μπίζνες και σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται στα ελληνικά

 ως «τα λόγια είναι εύκολα, απόδειξε αυτό που λες στην πράξη» («put your money where your mouth is»). Η φράση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ: πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, μένει όμως να αποδειχθεί ποιοι πραγματικά διαθέτουν το επιχειρηματικό βεληνεκές και, κυρίως, τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Οργανισμού.

Με τη διαδικασία για την πώληση του 29% της εταιρείας (το Δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος, με ποσοστό 5%), στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, να μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των δυνάμεων που θα μπουν στην αρένα της διεκδίκησης του ΟΠΑΠ.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της ελληνικής Ιηtralot, της ιταλικής Lottomatica, της αμερικανικής Scientific Games, της βρετανικής Camelot, καθώς και εγχώριων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων του Δ. Μελισσανίδη και του Δ.Κοπελούζου.

Τα ονόματα αυτά αναμένεται να πλαισιώσουν (χωρίς να αποκλείεται και αυτόνομη συμμετοχή τους) μεγάλα ξένα funds από τις ΗΠΑ και Ευρώπη.

Κατά καιρούς, έχουν δει το φως της δημοσιότητας ονόματα όπως αυτά των Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Apollo και Apax Partners. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στη διεθνή αγορά επενδυτικών κεφαλαίων με επίκεντρο τον επικείμενο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, που χρονικά τοποθετείται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

Κριτήρια

Καθώς, όμως, το ενδιαφέρον είναι… δωρεάν ή, σε κάθε περίπτωση, κοστίζει όσο τα έξοδα συμμετοχής στην πρώτη φάση ενός διεθνούς διαγωνισμού, το ζητούμενο είναι ποιοι τελικά θα βάλουν στην πράξη «το χέρι στην τσέπη» για τον ΟΠΑΠ.

 Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από δύο παράγοντες:

  • τους όρους του διαγωνισμού και
  • τη δυνατότητα να δαπανήσουν ορισμένα εκατοντάδες. εκατομμύρια

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, πρόθεση της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να διευκολυνθεί η είσοδος στη διαγωνιστική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτικών σχημάτων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν «εκπτώσεις» στο ζήτημα του τιμήματος και της καταβολής του, για προφανείς λόγους, που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Πάρα ταύτα, πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στα κέντρα διαμόρφωσης του σχεδιασμού αναφέρουν πως στόχος είναι στη τελική short list που θα προκύψει από την αξιολόγηση του ΤΑΙΠΕΔ να μην περιλαμβάνονται πέραν των δύο διεκδικητών.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, θεωρείται ως το πλέον καθοριστικό ώστε να επιτευχθεί ο διαχωρισμός μεταξύ όσων θέλουν και αυτών που μπορούν να αποκτήσουν τον ΟΠΑΠ. Δεδομένου ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις-διεκδικητές εμφανίζονται εξαιρετικά επιβαρημένες δανειακά και άλλες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση -χωρίς να επιβαρυνθούν με υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος- σε νέο τραπεζικό δανεισμό.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι, μετά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος του ΟΠΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στηριχθούν σε ίδιες δυνάμεις και όχι, λόγου χάρη, στην αξιοποίηση του cash flow και των διαθεσίμων του ΟΠΑΠ, αφού για άλλη μία φορά ο Οργανισμός καλείται να υποδυθεί τον ρόλο της «Ιφιγένειας», προκειμένου να επιλυθεί η δημοσιονομική εξίσωση με την οποία έχει καταπιαστεί το ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε το άρθρο «Πολλοί οι μνηστήρες, λίγα τα μεγάλα πορτοφόλια» στην πηγή: CAPITAL του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ