Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: Μετράμε εκατό μέρες ξανά απ’ την αρχή

ΟΠΑΠ: Μετράμε εκατό μέρες ξανά απ’ την αρχή

από
Μόνο 4 λεπτά

Πάλι αρχίζουμε το μέτρημα για τις 100 μέρες που θα αλλάξουνε τη χώρα, με τη σύντομη ιστορία της παρούσας Κυβέρνησης να επαναλαμβάνεται…
Όταν μετρούσαμε τις πρώτες 100 μέρες και χρειάστηκε να περάσουν οι 87 για να έχουμε διοίκηση στην ΟΠΑΠ Α.Ε.,

πόσο αισιόδοξοι θα πρέπει να είμαστε όταν η Κυβέρνηση έχει λιγότερες από 30 μέρες να φτιάξει το νόμο των τυχερών παιχνιδιών;

Το όπλο στα χέρια της Ελλάδας, στην περίπτωση του νόμου των τυχερών παιχνιδιών, έναντι των τόσων άλλων «επιβαλλόμενων» σε διάφορους τομείς της χώρας, είναι ότι και η EE ακόμα ψάχνει δόκιμες λύσεις στις συγκρούσεις συμφερόντων με στόχο έναν άρτιο νόμο για το διαδικτυακό παιχνίδι.


Είναι πολύπλευρο και πολυσυλλεκτικό θέμα το διαδικτυακό παιχνίδι. Οι αναγνώστες της στήλης, σίγουρα, κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η προσπάθεια ένταξης του πόκερ στον Ευρωπαϊκό νόμο. Ανάλογα, κατανοούν το λάθος της Κυβέρνησης να εξαιρέσει το πόκερ από το νόμο που κατέθεσε για κοινοτική έγκριση και… γέμισε κόκκινες μολυβιές.


Λάθος που μπλέχτηκαν τα «φρουτάκια» με τον διαδικτυακό τζόγο και ακόμα μεγαλύτερο λάθος που εξαιρέθηκαν πόκερ, ανταλλακτήρια και ιντερνετικά καζίνα από μια συνολική προσπάθεια σύνταξης νόμου για τα τυχερά παιχνίδια.


Οι συμβουλές της στήλης για σταδιακή νομοθέτηση της αγοράς, αρχής γενομένης από τα «φρουτάκια», δεν εισακούστηκαν. Σίγουρα θα είχαμε προχωρήσει περισσότερο με το νόμο και θα είχε σταματήσει το ημερήσιο πρόστιμο.


Έχουν ήδη χαθεί κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος από τις 4 Ιουνίου 2009 έως σήμερα, σε πρόστιμα που αφορούν το νόμο 3037/2002.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλαμβανόμαστε. Ούτε να ξαναδημοσιεύουμε κείμενα, ούτε να παραπέμπουμε σε ανάλογα κείμενα στις δύο δημόσιες διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση της Ελληνικής Αγοράς Τυχερών Παιγνίων.


Η άποψη της στήλης απλά ακολουθεί την πολυετή σταθερή τροχιά της προς μια δίκαιη, ασφαλή και ανταγωνιστική αγορά που θα καταγράφει υψηλές επιστροφές στην κοινωνία, θα γνωρίζει ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της θα προέρχεται από τις εκτός των τειχών δραστηριότητές της.


Ανεξάρτητα από το σημείο που μας έχουν φέρει οι αποφάσεις του παρελθόντος οφείλουμε να εκτιμήσουμε ψύχραιμα τη σημερινή κατάσταση. Αναζητώντας πάντα τη θετική πλευρά της παρούσας στιγμής συνοψίζουμε τα κεντρικά σημεία των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσει ο νόμος, έτσι ώστε να τύχει κοινοτικής έγκρισης και να είναι εφαρμόσιμος στην ελληνική κοινωνία. Οι δομές μας γύρω από τα τυχερά παιχνίδια παραμένουν ανύπαρκτες.

Ως χώρα δεν έχουμε (ούτε καν) ένα σαφή νόμο που να απαγορεύει τη συμμετοχή των ανηλίκων σε τυχερά παιχνίδια. Μπορεί η ΟΠΑΠ Α.Ε. να έχει εκδώσει εταιρικές οδηγίες προς το δίκτυο της για την απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων στα τυχερά παιχνίδια, – αρχής γενομένης από τη διοίκηση Κωστάκου – αλλά, μόνη πραγματική ασπίδα προστασίας των ανηλίκων είναι το φιλότιμο των πρακτόρων, καθώς η Πολιτεία παραμένει προκλητικά απούσα! Συζητάμε εδώ και 1,5 χρόνο για νόμο τυχερών παιχνιδιών και δεν έχει βρεθεί ένας πολιτικός να ξεχωρίσει τα θεσμικά σημεία των τυχερών παιχνιδιών και να βάλει τα ζητούμενα ενός νόμου σε μια σειρά.


Τι θα έπρεπε να κάνουμε ως χώρα στην παρούσα φάση; Να φτιάξουμε έναν (πραγματικά) κατεπείγοντα νόμο μόνο για τα «φρουτάκια» (έχουμε το δικαίωμα) και να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του μήνα στην EE με αίτηση ερμηνευτικής απόφασης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με το εξής σκεπτικό: «Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τη διαβούλευση για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τις ενστάσεις εταιρειών και κρατών και αναμένουμε τις τελικές κατευθύνσεις και τις αποφάσεις σας για να ενσωματωθούν άμεσα και να λειτουργήσει η Ελληνική Αγορά Τυχερών Παιγνίων με ορίζοντα συμβατό με το πνεύμα και το γράμμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νόμου».


Κάπως έτσι, χωρίς πολλά σημεία στίξης και…ελληνικές σάλτσες που αφήνουν παγερά αδιάφορους τους Ευρωπαίους. Δεν γνωρίζουμε σε τι φάση υλοποίησης βρίσκεται η Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων των… δύο προσπαθειών του ρυθμιστικού νόμου. Αυτό που ξέρουμε καλά είναι η αμαρτωλή ιστορία της… πανίσχυρης Αρχής.


Ο Αλογοσκούφης τον Μάιο του 2008 ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής που θα έλεγχε ολόκληρη την Ελληνική Αγορά Τυχερών Παιγνίων συμπεριλαμβανομένων ΟΠΑΠ, Καζίνων, Λαχείων, Ιπποδρόμου και VLTs.
Ατυχείς επιλογές προσώπων, αλλά και γκάφα σχεδιασμού στην… έναρξη εργασιών της Αρχής οδήγησαν σε αναστολή της λειτουργία της το 2008, τη στιγμή που ο ιδρυτικός νόμος της (3229/2004) είχε δημοσιευτεί σε EK τέσσερα χρόνια πριν…


Ούτε ο Τσακ Νόρις δεν θα μπορούσε να έχει λύσει το γόρδιο δεσμό της συνολικής «ρύθμισης της ελληνικής αγοράς τυχερών παιγνίων» μέσα σε ένα μήνα.


Αν, ως Κυβέρνηση, έχετε διευθετήσει τις ενστάσεις των ελληνικών καζίνων στο θέμα των VLTs και αν έχετε αποκτήσει γνώσεις από τις δημόσιες διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες των προκατόχων σας τότε προλαβαίνετε να φτιάξετε και νόμο για τα «φρουτάκια».
Να σταματήσει να τρέχει το ημερήσιο πρόστιμο (ένα εκατομμύριο το μήνα), να δούμε επιτέλους και κάποιο έργο που να έχει θετικό και όχι… καταστροφικό πρόσημο.
Όσο για: Επιτροπή Παιγνίων, Κανονισμό Διεξαγωγής και Κώδικας Δεοντολογίας ελπίζουμε να μην είναι ακόμα κάπου μεταξύ του «θα» και του «όταν» και ο σχεδιασμός που έχει ήδη γίνει αρκεί να καλύπτει τη λειτουργία «παιχνιδομηχανημάτων» από πλευράς θεσμικών δομών. Έτσι, ο νόμος, εκτός από άμεσα αποδεκτός από την Κοινότητα θα είναι και εφαρμόσιμος στην αγορά. Αν δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε από αυτή την πλευρά, δείτε το από την άλλη… Αυτή του «συμφέροντος», καθώς μοιάζει δύσκολο να καταφέρει το κράτος να εξασφαλίσει έσοδα από την επέκταση του μονοπωλίου.


Προίκα για τις νύφες σας δεν ψάχνετε;

Προίκα VLTs για τη μια, την εύμορφη και χρυσοτόκα ΟΠΑΠ Α.Ε. αλλά και για το… κωσταλέξη, την ΟΔΙΕ Α.Ε.

Αυτή που καταδικαζόταν, πχ, να πληρώνει 300.000 ευρώ για τη δημιουργία της εταιρικής ιστοσελίδας και για πάνω από τέσσερα χρόνια βλέπαμε στο odie.gr ένα φουκαριάρικο καρτούν με κομπρεσέρ να σκάβει μέρα – νύχτα με την ένδειξη under construction.


Τον Μάιο του 2008 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση μιλούσε για «εξυγίανση» του ιπποδρόμου και, αντίθετα, έγινε απαξίωση του. Η τρέχουσα Κυβέρνηση βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα να αναπτύξει την ΟΔΙΕ Α.Ε. βάσει των στόχων της εταιρείας και να τον καταστήσει ανταγωνιστικό έναντι του ΟΠΑΠ. Αυτά που… έχουν αποφασίσει δεν αλλάζουν, άσχετα αν συμφέρουν ή δε συμφέρουν. Άσχετα αν είναι εφαρμόσιμα ή ουτοπικά. Η ανταγωνιστικότητα της αγοράς (εδάφους – διαδικτύου) πάντα ήταν η προφανής νάρκη του νόμου στο πλαίσιο της Κοινότητας.


Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις παρατηρήσεις που αποκόμισε ο νόμος. Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να νομοθετήσουμε γύρω από τις κοινοτικές αρχές του ανταγωνισμού και όχι προσπαθώντας να τις υπερπηδήσουμε; Ως εμπόδια είναι ανυπέρβλητα.

Διαβάστε την πηγή του άρθρου: 1-2-Χ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ