Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ : Αγκάθια για την ιδιωτικοποίηση από ξένες εταιρίες

ΟΠΑΠ : Αγκάθια για την ιδιωτικοποίηση από ξένες εταιρίες

από
Μόνο 2 λεπτά

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τζόγο μέσω του Διαδικτύου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το αλλάξει. Με τέσσερις

προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυροί όμιλοι από τον χώρο του online τζόγου προσπαθούν στην ουσία να θέσουν εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Η διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων να έχει καθορίσει και ημερομηνία (19 Μαρτίου).


Οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος υποστηρίζουν στις προσφυγές ότι το νομοσχέδιο προσφέρει προνομιακή μεταχείριση στον οργανισμό εις βάρος των πιθανών ανταγωνιστών του στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου.


Τα «καυτά» σημεία συνδέονται με τη διαφορετική φορολόγηση μεταξύ του ιντερνετικού στοιχήματος και των παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, την υποχρέωση για έδρα στην Ελλάδα προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κάποιος στο διαδικτυακό στοίχημα κ.λπ.


Η Ελλάδα έχει ήδη απαντήσει σε 41 ερωτήματα που έστειλαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν και πιθανώς εντός τριμήνου θα αποφασιστεί αν κινηθεί η διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται πώς ακριβώς απάντησε η κυβέρνηση στις ερωτήσεις, όταν σχεδόν έναν χρόνο μετά την «πρώτη έκδοση» του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το φθινόπωρο, δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Αλλά και η Επιτροπή Παιγνίων, στην οποία προεδρεύει ο Ευγ. Γιαννακόπουλος, παλαιός φίλος του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, είναι άστεγη και δεν έχει στελεχωθεί με το εξειδικευμένο προσωπικό που προβλέπει ο νόμος.


Το μπάχαλο με την πρόσκληση

Μπάχαλο δημιουργήθηκε και με την πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών προς τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος ώστε να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, καθώς τώρα ανά πάσα στιγμή το Δημόσιο μπορεί να τους βάλει λουκέτο.


Η πρόσκληση προέβλεπε ότι με την καταβολή του 30% επί των μεικτών κερδών και του 10% επί των κερδών κάθε παίκτη, αναδρομικά για τα δύο τελευταία χρόνια, οι εταιρίες θα είχαν τη δυνατότητα να ασκούν νόμιμη δραστηριότητα ώσπου να ξεκινήσει η επίσημη αδειοδότηση, με βάση και το περσινό νομοσχέδιο. Η προθεσμία έληξε στις 31 Ιανουαρίου.

Ουδείς μεγάλος Ευρωπαίος «παίκτης» εμφανίστηκε (πλην της Sportingbet, που παρουσιάστηκε, όμως, μέσω θυγατρικής, η οποία έχει μικρή παρουσία στην Ελλάδα, για να πληρώσει ελάχιστα), γιατί θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με σημαντικά ποσά.

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ : Αγκάθια για την ιδιωτικοποίηση από ξένες εταιρίες» στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του ΦΩΤΗ ΚΟΛΛΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ