Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Οι “πειρατές” ματώνουν τον ΟΠΑΠ

Οι “πειρατές” ματώνουν τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι εμφανίζονται να είναι διαχρονικά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπροστά στη…Λερναία Ύδρα του παράνομου τζόγου. Περισσότερες από 250 ιστοσελίδες που προπαγανδίζουν τα στοιχήματα και τα ηλεκτρονικά καζίνα,

ένας ετερόκλητος εσμός μπουκμέικερ που διαπλέκεται με τον υπόκοσμο, καθώς επίσης κι ένας διαφημιστικός καταιγισμός των ιντερνετικών παιγνίων, συνθέτουν σε αδρές γραμμές τη σημερινή εικόνα της έκνομης δραστηριότητας.

Αν, μάλιστα, ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο τζίρος των στοιχημάτων στο Διαδίκτυο είναι 4-5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μαζί με το πόκερ και τις ρουλέτες ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ, τότε καθίσταται εμφανές ότι ο παράνομος τζόγος συνιστά ευθέως ένα οικονομικό… παρακράτος, με τα μεγέθη του να είναι ισοδύναμα με το ΑΕΠ χωρών όπως η Καμπότζη, η Μοζαμβίκη ή η Σενεγάλη!

Εκτιμάται ότι περίπου 150.000 Έλληνες χρησιμοποιούν το Internet για να τζογάρουν, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες ή διακινώντας χρήματα μέσα από λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πίσω από τις ιντερνετικές εταιρείες βρίσκονται και ορισμένοι πολυσυζητημένοι Έλληνες επιχειρηματίες, που φροντίζουν να μην αφήνουν ίχνη εμπλοκής με το χρυσοφόρο κύκλωμα.


Πλήρης απραξία

Τόσο η τωρινή διοίκηση όσο και η προηγούμενη, αλλά και η… προ-προηγούμενη, έχουν κάνει «διαβήματα» στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών για τον έλεγχο του παράνομου τζόγου. Ωστόσο, καμία ουσιώδης κίνηση δεν έχει γίνει, με συνέπεια το κράτος να χάνει τεράστια κεφάλαια από τη φοροδιαφυγή. Στην παρούσα φάση, ο παράνομος τζόγος έχει αποχαλινωθεί εντελώς -λένε οι άνθρωποι της αγοράς-, καθώς οι «πειρατές» του Διαδικτύου επιχειρούν να πάρουν όλο και μεγαλύτερες θέσεις στην ελληνική αγορά εν όψει των επικείμενων νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν παραχώρηση αδειών (15-20) για στοιχηματισμούς στο Internet.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ έχει διαμορφώσει ειδική ομάδα πάταξης του παράνομου τζόγου, στην οποία, εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες, μετέχουν αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί. Η συγκεκριμένη μεικτή ομάδα κρούσης έχει «χτυπήσει» την τελευταία τριετία 17 μεγάλους «μπουκ» και 380 «στέκια» παρανόμων, πολλά από τα οποία είναι πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο, πλην όμως οι υποθέσεις αργούν να τελεσιδικήσουν.

Στις αρχές της εβδομάδας επρόκειτο να εκδικαστεί μια υπόθεση στην Κεφαλονιά (όπου, μεταξύ άλλων, είχαν βρεθεί επίμαχα «παραστατικά» που ενέπλεκαν στο παιχνίδι τον γιο οικονομικού και αθλητικού παράγοντα), αλλά η δίκη ανεβλήθη εκ νέου για την άνοιξη του 2012. Επίσης, προ ημερών, η μεικτή ομάδα δίωξης «χτύπησε» πρακτορείο στην περιοχή της Άμφισσας στο οποίο λειτουργούσαν και «φρουτάκια», με βασικό εμπλεκόμενο έναν σωφρονιστικό υπάλληλο…


Κίνηση ματ

Ανεξαρτήτως αυτών, στελέχη του ΟΠΑΠ επισημαίνουν ότι το νευραλγικό ζήτημα της φραγής του ιντερνετικού τζόγου και των όποιων νομοθετικών παρεμβάσεων αφορά την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ΟΠΑΠ πάντως, όπως επισημαίνεται, έχει αποφασιστεί να μη δίδεται διαφήμιση σε όποια μέσα επικοινωνίας έχουν λάβει καταχωρήσεις από ιντερνετικές εταιρείες τζόγου. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα εφαρμοζόταν στην πράξη η εθνική νομοθεσία που απαγορεύει τα ιντερνετικά παιχνίδια.

Κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει στο παρελθόν στις ΗΠΑ αλλά και στη Γαλλία, όπου μάλιστα συνελήφθη στο αεροδρόμιο στέλεχος ιντερνετικής εταιρείας. Από τη δική τους πλευρά, οι εταιρείες του Διαδικτύου λένε ότι δεν παρανομούν, καθώς αναπτύσσουν δραστηριότητα (εδρεύουν) εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ επιπλέον δεν έχουν νομοθετηθεί οι ιντερνετικές άδειες στοιχημάτων. Οι θιασώτες αυτής της άποψης επικαλούνται την περίπτωση της εισηνμένης εταιρείας Centric, που αντλεί έσοδα μέσω θυγατρικών εταιρειών στη Μάλτα και στην Αγγλία.

Μάλιστα, το 2010 ο τζίρος στοιχημάτων ήταν 687,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 752,3 εκατ. ευρώ το 2009. «Αν η εταιρεία έκανε κάτι μη νόμιμο, θα είχαν παρέμβει οι Αρχές της κεφαλαιαγοράς. Όμως δεν ενοχλείται, διότι σαφώς δεν είναι παραβάτης», λένε όσοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Ο ΟΠΑΠ έχει το μονοπωλιακό δικαίωμα για τα τυχερά παιχνίδια, για το οποίο έχει καταβάλει 323 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το έτος 2000, σύμβαση που τον καλύπτει μέχρι το 2020. Το Πάμε Στοίχημα άρχισε να παίζεται στις αρχές του 2000 και από το 2008 στο «κουπόνι» μπήκαν και οι ελληνικές ομάδες.


Ρύθμιση αγοράς

Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου η ευρωπαϊκή επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί επί του νομοσχεδίου «ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων», που είχε καταρτιστεί επί θητείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Εικάζεται ότι από πλευράς Ε.Ε. θα υπάρξουν αρκετές παρατηρήσεις, καθώς τα σχεδιαζόμενα είναι ασαφή και ουσιαστικά παραπέμπουν σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις άδειες στοιχημάτων, πηγές της αγοράς το χαρακτηρίζουν… έκθεση ιδεών και όχι συγκροτημένο νομοθετικό σχέδιο.

Πέραν «τούτων», όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα αναφέρουν ότι εν μέρει ο τζίρος των παράνομων είναι εικονικός, διότι βασίζεται αρκετές φορές σε επιταγές ή σε μεταγενέστερες πληρωμές με εμβάσματα.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ένα τμήμα του παιχνιδιού της παράνομης αγοράς μεταφέρεται στο νόμιμο του ΟΠΑΠ για αντιστάθμισμα. Αναφέρεται, ακόμη, ότι αρκετές από τις ιντερνετικές εταιρείες δέχονται τα λεφτά των πελατών τους σε λογαριασμούς τραπεζών διαφόρων χωρών του εξωτερικού. Λογαριασμοί, όμως, οι οποίοι δεν ανήκουν σε ιντερνετικές, αλλά σε άλλες εταιρείες-δορυφόρους με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασιών.

Για παράδειγμα, μια γνωστή εταιρεία Διαδικτύου κατεύθυνε τα στοιχήματα των πελατών της σε λογαριασμό εταιρείας… εσωρούχων στις Φιλιππίνες. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΔΟΕ έχει ήδη κάνει ελέγχους σε διάφορες χρηματορροές από και προς ιντερνετικές εταιρείες. Προφανώς, οι εξελίξεις θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες πτυχές για τον παράνομο τζόγο, που έχει ως «άξονα του κακού» τα στοιχήματα.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ