Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Μόλις 6,4% απέχουν οι βασικοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ από το 50%!

Μόλις 6,4% απέχουν οι βασικοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ από το 50%!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Οι βασικοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ απέκτησαν 20 εκατ. μετοχές περίπου ή 3,35% μέσα στο επτάμηνο 2020 καθώς ενίσχυσαν την υφιστάμενη θέση με αγορές 3,3 εκατ. μετοχές μέσα από την ελεύθερη αγορά. Ποια είναι η εξέλιξη του ποσοστού των βασικών μετόχων; Τι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια;

Δοκίμασε τις έξυπνες εφαρμογές για τα πρακτορεία Δωρεάν και θα δεις την διαφορά από τους πελάτες σου !

OPAP 19082020

Ο βασικός μέτοχος, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έχει αγοράσει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 3,3 εκατ. μετοχές. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται εν ισχύ, οι βασικοί μέτοχοι προτιμούν να αγοράζουν οι ίδιοι τις μετοχές ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το ποσοστό τους.

Σε προηγούμενο άρθρο, μετά το scrip dividend του περασμένου Ιανουαρίου, είχαμε αναφέρει ότι “εάν υποθέσουμε ότι ο βασικός μέτοχος αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι συνεχίζουν να έχουν την ίδια πολιτική όσον αφορά το scrip dividend, τότε μετά από μερίσματα ύψους 5-5,8 ευρώ ανά μετοχή οι βασικοί μέτοχοι, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια άλλη εταιρική πράξη, μπορεί να φτάσουν το 50% της εταιρείας”. Ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι δείχνουν να επιταχύνουν τη διαδικασία απόκτησης του 50% καθώς προβαίνουν σε αγορές μετοχών μέσα από την αγορά στηρίζοντας έμπρακτα την επένδυσή τους. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σε περίπτωση που η διοίκηση αποφασίσει την ακύρωση των 1.829.624 ιδίων μετοχών που κατέχει σήμερα η εταιρεία, την ίδια στιγμή το ποσοστό του βασικού μετόχου θα ενισχυθεί κατά 0,23% και θα φτάσει το 43,56%.

Με τον υφιστάμενο ρυθμό οι βασικοί μέτοχοι θα μπορούσαν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να αποκτήσουν το 50% χωρίς την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης 

Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, όταν οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό άνω του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας και προβαίνουν στην αύξηση του εν λόγω ποσοστού τους, άνω του 3% μέσα σε δώδεκα μήνες, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Όταν όμως οι μετοχές αποκτηθούν κατά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε οι βασικοί μέτοχοι δεν υποχρεούνται σε δημόσια πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι και η άσκηση του δικαιώματος στην επανεπένδυση μερίσματος πραγματοποιείται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Συμπερασματικά, εάν οι βασικοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ προβαίνουν σε αγορές μετοχών μέσα από την αγορά και ταυτόχρονα ασκούν το δικαίωμα της επανεπένδυσης μερίσματος, τότε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια (χωρίς να ξεπεράσουν μέσω αγορών το 3% που θα ενεργοποιήσει τη δημόσια πρόταση) θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το πολυπόθητο ποσοστό για κάθε μέτοχο, που δεν είναι άλλο από το 50%.

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή   Του Δημοσθένη Τρίγγα

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” Μόλις 6,4% απέχουν οι βασικοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ από το 50%!” : στην πηγή:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ