Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Με δύο επιλογές οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ για το μέρισμα

Με δύο επιλογές οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ για το μέρισμα

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Στη διανομή (υπόλοιπου) μερίσματος ύψους 190 εκατ. ευρώ προχωρεί ο ΟΠΑΠ και για πρώτη φορά οι μέτοχοι της εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα να το λάβουν είτε σε μετρητά είτε σε συνδυασμό μετρητών και μετοχών.

Αν οι μέτοχοι της εταιρείας επιλέξουν να λάβουν μετοχές, οι μετοχές αυτές μπορούν να αντιστοιχηθούν μέχρι και στο 90% του ύψους του καταβαλλόμενου μερίσματος. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση ο μέτοχος θα λάβει από 10% έως 100% του μερίσματος σε μετρητά.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, η διοίκηση του ΟΠΑΠ έκανε σημαντική προσπάθεια για να πείσει κυρίως μικρομετόχους ότι είναι προς το συμφέρον τους η επιλογή αυτή. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ είπε ότι κανένας μέτοχος δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει μετοχές και ότι σε καμία περίπτωση η δυνατότητα αυτή (option) δεν ζημιώνει τα δικαιώματά τους. «Σας προτείνουμε κάτι που είναι προς το συμφέρον σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζίγκλερ, προσθέτοντας ότι οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ έχουν μια ευκαιρία να επανεπενδύσουν τα μερίσματά τους στη μελλοντική ανάπτυξης της επιχείρησης.

Ενδεικτικό πάντως της αποδοχής του μέτρου είναι ότι όλα τα θέματα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των παριστάμενων μετόχων, που αντιστοιχούσαν στο 76% του συνόλου. Η διαδικασία της ψήφισης συμπεριελάμβανε τα επίμαχα θέματα που αφορούν τη διανομή του μερίσματος και η αποδοχή τους ήταν πολύ υψηλότερη από τα 2/3 που απαιτούσε η απαρτία της Γ.Σ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Σπύρο Φωκά, η διοίκηση του ομίλου ΟΠΑΠ είναι περήφανη που πρώτη αυτή στην Ελλάδα δίνει στους μετόχους της την ευκαιρία να επανεπενδύσουν τα μερίσματά τους στην εταιρεία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, το scrip dividend, όπως είναι η διεθνής ορολογία για προγράμματα επανεπένδυσης των μερισμάτων, είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και ειδικά μεταξύ των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα scrip dividend που προέκριναν χθες οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ είναι πενταετές και οι νέες μετοχές που θα εκδίδονται (αντί μερίσματος σε μετρητά) θα διατίθενται με έκπτωση έως 3% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής (σταθμισμένη μέση τιμή μετοχής των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων). Επιπλέον, οι μετοχές δεν θα βαρύνονται με φορολογία 15% με την οποία επιβαρύνεται η αποπληρωμή του μερίσματος με μετρητά.

Η πρώτη εφαρμογή του scrip dividend θα γίνει στις 26 Ιουνίου 2019. Τότε οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα κληθούν να δηλώσουν τον αριθμό των μετοχών που θα λάβουν αντί μετρητών. Την ημέρα εκείνη γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα, το οποίο αποφασίσθηκε χθες σε 190 εκατ. ευρώ ή 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά το υπόλοιπο μερίσματος για τα κέρδη της χρήσης του 2018, δεδομένου ότι το περασμένο φθινόπωρο ο ΟΠΑΠ διένειμε προμέρισμα ύψους περίπου 32 εκατ. ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα της Γ.Σ., οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν πρόγραμμα απόκτησης ίδιων μετοχών μέχρι το 5%. Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντάμιαν Κόουπ είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα (capex) του ΟΠΑΠ ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ στην τριετία ή περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως, σημειώνοντας ότι το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού (VLTs, τεχνολογία, online κ.λπ.) έχει ολοκληρωθεί μέσα στα προηγούμενα 2-3 χρόνια.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Με δύο επιλογές οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ για το μέρισμα “ : στην πηγή: http://www.kathimerini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ