Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Γιατί ο ΟΠΑΠ προχωρά τώρα σε έκδοση ομολογιακού έως 200 εκατ.ευρώ

Γιατί ο ΟΠΑΠ προχωρά τώρα σε έκδοση ομολογιακού έως 200 εκατ.ευρώ

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων έως 200 εκατ.ευρώ ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, η δημόσια προσφορά των ομολογιών που θα προκύψουν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως 200 εκατ.ευρώ του Ομίλου ΟΠΑΠ.

Θετική συγκυρία

Με τη συγκυρία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων για είναι εξαιρετική, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αξιολογούσε την έκδοση νέου ομολόγου, όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το Capital.gr. Πράγματι, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί η έκδοση ομολόγου, 7ετούς διάρκειας και ύψους έως 200 εκατ.ευρώ, με πρόθεση, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, να αξιοποιηθεί ποσό 150 εκατ.ευρώ έως το τέλος του 2020 για την αποπληρωμή δανείου και τα υπόλοιπα 50 εκατ.ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, η διοίκηση του Οργανισμού σκοπεύει να αποπληρώσει πλήρως το ομολογιακό ύψους 200 εκατ.ευρώ (με τρέχον υπόλοιπο 150 εκατ.ευρώ) που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση με εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου λόγω κορονοϊού και τις τακτικές ανάγκες χρηματοδότησής του, ενώ στις 01.07.2020 προχώρησε σε μερική αποπληρωμή ποσού 50 εκατ.ευρώ του ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 200 εκατ.ευρώ της Eurobank χωρίς επιπλέον κόστος.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η “Standard & Poor’s Financial Services” στις 16.04.2020, πραγματοποίησε επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εταιρείας σε διαβάθμιση “B+”.

Ανάκαμψη μετά το lockdown

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στο ενημερωτικό δελτίο πως μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, μαζί με την επανεκκίνηση των μεγάλων αθλητικών πρωταθλημάτων και εκδηλώσεων, τα έσοδα του Οργανισμού ανέκαμψαν σταδιακά. Τονίζεται πως από την περίοδο επιβολής του εθνικού lockdown (Μάρτιος) έως σήμερα, το χαρτοφυλάκιο των διαδικτυακών προϊόντων του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε με νέα παιχνίδια, που σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά του ΤΖΟΚΕΡ, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων από το online άνω του 250% το α’ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019.

Οι ενθαρρυντικές επιδόσεις μετά την επαναλειτουργία του δικτύου, σε συνδυασμό με το χαμηλό σταθερό κόστος και τις δράσεις για περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών είχε ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος στο τέλος του περασμένου Ιουνίου να καταγράψει θετικά EBITDA και παρά την επίδραση του κορωνοϊού τα ταμειακά του διαθέσιμα να παραμείνουν σε ισχυρά επίπεδα, στα 628,2 εκατ.ευρώ. Όπως σημειώνεται, ο Όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης δράσεων για τη συγκράτηση του κόστους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Τα χαρακτηριστικά του ΚΟΔ

Σε ότι αφορά στο ΚΟΔ, οι ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ, θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα καταχωρηθούν στο ΣΑΤ και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και να υποβάλλει σχετική αίτηση κάλυψης για την αγορά Ομολογιών, μέσω της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π. για μία τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο πολλαπλάσιο αριθμό ομολογιών.

Μην μένεις πίσω στις εξελίξεις .
Βαλε το πρακτορείο σου στο ίντερνετ!

Στους όρους του ΚΟΔ προβλέπεται ότι η εκδότρια έχει δικαίωμα να προβεί στην προπληρωμή του συνόλου των Ομολογιών μόνο κατά την περίοδο από τη λήξη της 4ης περιόδου εκτοκισμού έως και έξι μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεως του ομολογιακού δανείου. Η προπληρωμή των ομολογιών θα γίνεται στο 101% της ονομαστικής τους αξίας μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών εξόδων και φόρων, εφόσον η εκδότρια επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμα πρόωρης προπληρωμής κατά την ημερομηνία λήξεως της 4ης περιόδου εκτοκισμού του ομολογιακού δανείου έως και τη λήξη της 7ης περιόδου εκτοκισμού. Από τη λήξη της 8ης περιόδου εκτοκισμού έως και τη λήξη της 11ης περιόδου εκτοκισμού, η προπληρωμή των ομολογιών θα γίνεται στο 100,5% της ονομαστικής αξίας του ομολογιακού δανείου ( μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών εξόδων και φόρων). Σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη ημερομηνία, ήτοι από τη λήξη της 12ης Περιόδου εκτοκισμού και μετά, η προπληρωμή των ομολογιών θα γίνεται στο 100% της ονομαστικής αξίας.

Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς του ΚΟΔ είναι η Eurobank, η ALPHA BANK και η Τράπεζα Πειραιώς, ανάδοχοι η Optima Βank  και η Παντελάκης Χρηματιστηριακή και σύμβουλος έκδοσης η Eurobank.

[email protected]

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Γιατί ο ΟΠΑΠ προχωρά τώρα σε έκδοση ομολογιακού έως 200 εκατ.ευρώ ” : στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ