Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Διχάζει η αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ

Διχάζει η αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Με «μισή καρδιά» σύρθηκε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα. Η κυβέρνηση δεν είναι ένθερμη οπαδός της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου οι αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

 Επιπλέον σ’ αυτό, ο ΟΠΑΠ παραμένει μια από τις πλέον κερδοφόρες ΔΕΚΟ, η οποία μπορεί να φέρει τα επιδιωκόμενα έσοδα της ιδιωτικοποίησης, ανάλογα με την κερδοφορία του, σε διάστημα 3-4 ετών.

Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυμαίνεται στα 4 δισ. ευρώ και επομένως n αξία της συμμετοχής του Δημοσίου (34%) ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι όποιος λάβει τη συμμετοχή του Δημοσίου αναλαμβάνει και τη διοίκηση της επιχείρησης, θεωρητικά θα πρέπει να καταβάλει ένα υπερτίμημα της τάξης του 50%. Αυτό σημαίνει ότι η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ακόμη και στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος διαθέσει το υπερτίμημα, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Τα έσοδα αυτά, λένε, μπορούν να έλθουν στα δημόσια ταμεία σε περίοδο μόλις τριών ετών, δεδομένου ότι το 2009 ο οργανισμός είχε αποδώσει στο Δημόσιο περί τα 700 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογίας κερδών, μερίσματα (αποδιδόμενα στο Δημόσιο) και φάρους επί των μερισμάτων (για τις μειοψηφίες).

Η κυβέρνηση είναι εμφανώς διχασμένη στην απόφαση αποκρατικοποίησης του οργανισμού. Πρόσφατα άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος πρότεινε αντί της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, την τιτλοποίηση των κερδών του. Επίσης πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πώληση του 34% του οργανισμού γίνεται υπό δυσμενείς συγκυρίες και ότι πολλοί μπορούν να κατηγορήσουν τη κυβέρνηση για «ξεπούλημα». Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι λίγοι στην αγορά που θεωρούν ότι «ναι μεν η κυβέρνηση έβαλε τον ΟΠΑΠ στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά στο τέλος δεν θα το πράξει».

Πάντως, αν η διαδικασία προχωρήσει, στους πιθανούς ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται η Intralot, η ιταλική Lottomatica και η βρετανική Camelot. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δείχνουν μεγάλη κινητικότητα επέκτασης σε διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοοικονομική διάρθρωση για μια τέτοια εξαγορά και σαν συνέπεια, προϋπόθεση είναι να βρεθεί χρηματοδότης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτός θα μπορούσε να είναι είτε τράπεζες ή/και επενδυτικά κεφάλαια.

Παρά τη δυσμενή όμως συγκυρία, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ο ΟΠΑΠ παραμένει ελκυστικός ακόμη και χωρίς την επέκταση του μονοπωλίου του, όπως σχεδιάζεται τώρα. Η κερδοφορία του, αν και μειώνεται, είναι ικανή να στηρίξει την απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης, ειδικά αν ο οργανισμός λάβει κάποια νέα άδεια παιχνιδιού π.χ. Στιγμιαίου Λαχείου ή/και Videolono.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ