Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Αντιδρά για την υπερφορολόγηση η αγορά τυχερών παιχνιδιών

Αντιδρά για την υπερφορολόγηση η αγορά τυχερών παιχνιδιών

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Σε σύγχυση –πέραν της αντίθεσης στην αιφνίδια αλλαγή φορολογικής αντιμετώπισης– βρίσκεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, τόσο η επίγεια όσο και η διαδικτυακή, όσον αφορά το νέο καθεστώς φορολόγησης των παικτών.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει παράταση της προθεσμίας και την παροχή ουσιωδών διευκρινίσεων, επικαλούμενες υπερκείμενη νομοθεσία, που ορίζει πως οι μεταβολές (φορολογικών και άλλων συνθηκών), οφείλουν να έχουν εξάμηνη προθεσμία επιβολής (ν.4622/2019 άρθρο 60, παράγραφος 2).

Μέχρι σήμερα υποστηρίζουν πως δεν έχει δημοσιευτεί ερμηνευτική εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση, που να εξειδικεύει τον τρόπο υιοθέτησης των νέων φορολογικών συντελεστών αλλά και τον προσδιορισμό του τελικού φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα ο  φόρος επιβάλλεται στα κέρδη που έχουν οι παίκτες ανά στήλη και ανέρχεται σε 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, τα κέρδη θα φορολογούνται ανά δελτίο με βάση τέσσερις κλίμακες.

Ο φόρος θα είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

Κατά τα στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, μετά οποία επικοινώνησε το capital.gr,  πέρα από τους φορολογικούς συντελεστές –που αν και χαμηλότεροι, εν τούτοις πριμοδοτούν τους παίκτες με μεγάλα κέρδη και επιβαρύνουν εκείνους με τα κερδισμένα μικροποσά-  τίθεται ουσιαστικό ζήτημα, όσον αφορά τη φορολόγηση ανά δελτίο, και όχι ανά στήλη που αποτελούσε τη βάση του πρότερου υπολογισμού επιβολής φόρου.

Εκτιμούν ως εκ τούτου ότι υπάρχει έλλειψη αναλογικότητας στη φορολόγηση, καθώς παλιοί συντελεστές  (15% και 20%) συνεχίζουν να ισχύουν για τα παιχνίδια που παίζονται με συνεδρίες (καζίνο, κ.α.) και οι νέοι συντελεστές για τα παιχνίδια που παίζονται με  δελτίο.

Δεδομένου ότι τα τυχερά παιχνίδια βασίζονται σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς αλλά και διαχωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες ενδέχεται – όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς- η νέα ρύθμιση να οδηγήσει τον κάθε πάροχο επίγειου ή διαδικτυακού στοιχηματισμού, να δώσει μια “δική” του ερμηνεία όσον αφορά τον όρο “δελτίο”, δημιουργώντας ουσιώδη ανισορροπία.

Οι εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών έχουν ήδη επισημάνει πως τόσο η επιδίωξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας – για διεύρυνση της φορολογικής βάσης των παικτών- όσο και ο σκοπός της νέας ρύθμισης – δηλαδή η χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών ομάδων- έχουν προβληματικό σκεπτικό.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, εκτιμούν ότι από την αλλαγή φορολόγησης, παίκτες θα στραφούν στον “παράνομο” στοιχηματισμό, ακολουθώντας εν πολλοίς το μηχανισμό στροφής σε “μαύρες αγορές” όπως συνέβη με τα καπνικά προϊόντα και το αλκοόλ. Κατά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την προώθηση των επιπλέον φόρων σε ανώνυμες εταιρείες, όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες, ήδη έχουν εκφράσει την αντίδραση τους.

Όπως ήδη έχει γράψει το capital.gr η διεθνής ένωση εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού, Betting & Gaming Council (BGC), έχει ήδη προαναγγείλει την πιθανότητα προσφυγής στην DG Comp, την ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, επικαλούμενη πως ο εν λόγω φόρος αποτελεί κρατική ενίσχυση, αφού η στήριξη των αθλητικών ομάδων από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης αποτελεί  επιβάρυνση υπέρ τρίτων.

Όλα τα παραπάνω δε συντελούνται σε μια περίοδο που εξελίσσεται η ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, με σημαντικό αριθμό παρόχων να έχει καταθέσει φάκελο λήψης νόμιμης άδειας, δεσμεύοντας υπέρ του δημοσίου μέσω εγγυητικών επιστολών σημαντικά ποσά, που αντιστοιχούν σε 500.000 ευρώ ανά άδεια.

Η διαδικασία τελεί δε σε εκκρεμότητα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, να παρατείνει για τουλάχιστον ένα τρίμηνο την προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης Άδειας Καταλληλότητας Κατασκευαστή (από τις 5/2/2020 μετατέθηκε στις 7/5/2021).

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Αντιδρά για την υπερφορολόγηση η αγορά τυχερών παιχνιδιών ” : στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ