Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ – 85 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο 2ο 15νθήμερο του Μαρτίου! Το 99,3% από τα πρακτορεία

– 85 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο 2ο 15νθήμερο του Μαρτίου! Το 99,3% από τα πρακτορεία

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά
Απώλειες εσόδων 85 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ τονίζει ότι μακροπρόθεσμη στρατηγική αποτελεί η ανάπτυξή του στο Διαδίκτυο.

Ακαθάριστα έσοδα ύψους 85 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 25 εκατ. ευρώ έχει απολέσει μέχρι στιγμής ο ΟΠΑΠ από το κλείσιμο του δικτύου παροχής υπηρεσιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Η απώλεια αυτή καταγράφηκε κατά την περίοδο 14 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2020, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, κάθε μήνα που το δίκτυο θα παραμένει κλειστό οι επιπτώσεις στον όμιλο θα ανέρχονται σε 130-140 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ακαθάριστων εσόδων (GGR) και σε 53-54 εκατ. ευρώ τον μήνα σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (EBITDA).

Xθες η διοίκηση του ομίλου, στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2019, έδωσε μια ενδελεχή αναφορά των μεγεθών και των μέτρων που έχει λάβει μετά το κλείσιμο των καταστημάτων του λόγω της πανδημίας. Ο όμιλος θα απαιτήσει σε μηνιαία βάση ρευστό 21 έως 22 εκατ. ευρώ μετά τη λήψη μέτρων περιορισμού του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης. Τα μεγέθη αυτά είναι σχετικά μικρά σε σχέση με τα χρηματικά διαθέσιμα ύψους 623 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης περιλαμβάνουν το «πάγωμα» κάθε μη αναγκαίας δαπάνης. «Κάθε μη δεσμευμένη δαπάνη έχει “παγώσει” και επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα συμβόλαια», ανέφερε η χθεσινή παρουσίαση προς τους αναλυτές. Επίσης, συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για την αναστολή πληρωμών με συγκεκριμένους προμηθευτές, ενώ υπό εξέταση είναι και η διανομή του (υπόλοιπου) μερίσματος.

Αναφορικά με το προσωπικό και τους συνεργάτες του, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Ντάμιαν Κόουπ είπε ότι η εταιρεία ήδη λάβει μέτρα για τη στήριξή τους. Μεταξύ άλλων, το σύνολο σχεδόν του προσωπικού του ΟΠΑΠ εργάζεται από το σπίτι, ενώ κανένας δεν τέθηκε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Σήμερα, λιγότερο από το 2% του προσωπικού εργάζεται στα κεντρικά γραφεία ενώ στον όμιλο, με πάνω από 1.500 εργαζομένους, υπήρξε μόλις ένα κρούσμα κορωνοϊού. Στους πράκτορες/συνεργάτες προχώρησε σε αναστολή βραχυπρόθεσμων πληρωμών, ενώ ακόμη βοηθάει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων/πρακτορείων ΟΠΑΠ έτσι ώστε να λάβουν τα βοηθήματα που παρέχει η κυβέρνηση.

Το Διαδίκτυο

Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι μακροπρόθεσμη στρατηγική αποτελεί η ανάπτυξή της στο Διαδίκτυο. Πέρυσι η εταιρεία είχε ακαθάριστα έσοδα 11,9 εκατ. ευρώ από online τυχερά παίγνια (pamestoixima.gr και tzoker.gr), τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% των ακαθάριστων εσόδων του ομίλου. Τα έσοδα αυξάνονται τα τελευταία τρίμηνα καθώς ο οργανισμός προσθέτει νέα παιχνίδια, όπως έκανε με το tzoker.gr, ενώ πρόσφατα πρόσθεσε τα virtual games στο pamestoixima.gr. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι ένα μέρος της δαπάνης του marketing θα κατευθυνθεί για την υποστήριξη της στρατηγικής στο Διαδίκτυο (online).

Τέλος, ιδιαιτέρως θετική πορεία έχει η συνδεδεμένη εταιρεία GML (Stoiximan), η οποία πέρυσι σημείωσε ακαθάριστα έσοδα 242,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με το 2018. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι η διαδικασία εξαγοράς του 51% της επιχείρησης βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και πως εκκρεμούν οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών Κύπρου και Μάλτας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Απώλειες εσόδων 85 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου ” : στην πηγή:https://www.kathimerini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ