Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Φεύγει ο «πάροχος» Κόκκαλης από τον διαγωνισμό;

Φεύγει ο «πάροχος» Κόκκαλης από τον διαγωνισμό;

από
Μόνο 4 λεπτά

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι εξελίξεις για το διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Η αλλαγή στάσης στο θέμα του

τεχνολογικού παρόχου, που σηματοδοτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση Λουρόπουλου καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να βρεθεί η καλύτερη λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού τους επόμενους μήνες.

Στο αν και ποιες ανατροπές θα φέρει στο διαγωνισμό το πράσινο φως στη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου εστιάζει το ενδιαφέρον της και η κυβέρνηση, ενώ, όπως λένε οι πληροφορίες, μόνο ανέφελη δεν θα είναι η Γενική Συνέλευση στις 26 Μαρτίου, που καλείται να δώσει την τελική έγκριση. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει εκπροσωπώντας 34% των μετοχών, και έτσι θεωρείται ότι το θέμα θα περάσει, αλλά εν μέσω αντιδράσεων από μεγάλο μέρος των υπόλοιπων μετόχων που βλέπουν τον ΟΠΑΠ «να παραδίδεται στον Σ. Κόκκαλη». Για αυτό και από παράγοντες της αγοράς προεξοφλείται ότι αν το αφεντικό της Intralot πάρει τη σύμβαση, τότε θα εγκαταλείψει το διαγωνισμό. Ωστόσο, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι παρά τις αντιδράσεις, οι βασικοί υποψήφιοι μνηστήρες θα μείνουν στο παιχνίδι μέχρι τέλους, αλλά αυτό μένει να φανεί στις 18 Μαρτίου με την οριστικοποίηση των σχημάτων των διεκδικητών.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η επιλογή να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό πάροχο με την Intralot δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Η πρόταση του Κόκκαλη υπήρχε στο τραπέζι και σχετικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης του Οργανισμού γίνονταν στη διάρκεια όλου του τελευταίου μήνα. Η μέχρι πρότινος στάση ήταν να μην δεσμευτεί ο νέος ιδιοκτήτης με μακροχρόνιες συμβάσεις, και σχετικά «μηνύματα» είχαν διατυπωθεί από πλευράς υποψηφίων επενδυτών. Παρ όλα αυτά τον αποφασιστικό ρόλο είχε το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση του ΟΠΑΠ κλήθηκε να διαχειριστεί ένα δύσκολο σταυρόλεξο.

Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, λύνει έναν «γόρδιο δεσμό» που παρέλαβε η διοίκηση Λουρόπουλου και η επιλογή της να φέρει το θέμα προς έγκριση στη Γ.Σ. εκτιμάται σαν μια θετική κίνηση που επιδιώκει να διασφαλίσει το μεγαλύτερο βαθμό νομιμοποίησης και διαφάνειας γύρω από την όλη διαδικασία. Με λίγα λόγια ο Λουρόπουλος αποφάσισε να παίξει με ανοιχτά χαρτιά, έχοντας σαν προτεραιότητα απο τη μια να μην τιναχτεί ο διαγωνισμός στον αέρα και από την άλλη να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΟΠΑΠ, όχι μόνο μέχρι τον Ιούλιο που έληγε η σύμβαση, αλλά για όλη την κρίσιμη μεταβατική περίοδο που ο Οργανισμός θα έχει περάσει σε ιδιωτικά χέρια, καθώς ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση εμπλοκής με την Intralot, ήταν υπαρκτός.

Παράλληλα, η διοίκηση Λουρόπουλου καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σβήσει τη «φωτιά» που έχει ανάψει στο στρατόπεδο των υποψήφιων μνηστήρων και να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό έχει βάλει «κόκκινη γραμμή» με ένα παρελθόν αδιαφάνειας που επέτρεψε την ανάπτυξη της πολύχρονης προνομιακής σχέσης του ομίλου Κόκκαλη με τον Οργανισμό.

Και μόνο όσα πρωτοφανή, με διακομματική υποστήριξη και πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, διαδραματίστηκαν γύρω από την περίφημη «στοιχειωμένη» τροπολογία του ΤΑΙΠΕΔ, είναι χαρακτηριστικά. Γιατί μπορεί να υπήρξαν διάφοροι βάσιμοι ή μη λόγοι, αλλά οι περισσότεροι είδαν πίσω από τις αντιδράσεις προσπάθεια να μη δημοσιοποιηθούν οι απόρρητες συμβάσεις της Intralot με τον ΟΠΑΠ.
Κάτι που θα γίνει τελικά, έστω και με την υπογραφή της απαραίτητης υπογραφής της συμφωνίας εμπιστευτικότητας.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η νέα σύμβαση θα αναρτηθεί στο Virtual Data Room, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση με την Intralot για τη βελτίωση των τεχνικών και οικονομικών όρων κυρίως σχετικά με την χρονική διάρκεια που σύμφωνα με τη διοίκηση θα είναι τριετής, έναντι της απαίτησης της πλευράς Κόκκαλη να είναι πενταετής. Έτσι, ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα μπορέσει, εφόσον το επιλέξει, να αλλάξει τεχνολογικό πάροχο, διαθέτοντας τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμάσει μια τέτοια κίνηση χωρίς η «διαδοχή» να δημιουργήσει ζητήματα που θα κόστιζαν στην απόδοση του ΟΠΑΠ. Κύκλοι από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών μιλούσαν όμως για δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για δύο επιπλέον χρόνια. Υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά θέματα. Το πρώτο αφορά το τίμημα για τη νέα σύμβαση που παραμένει άγνωστο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προηγούμενες προέβλεπαν τεχνολογικό κόστος που έφτανε στα 71 εκ. ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στα αποτελέσματα του Οργανισμού, που θεωρείται υψηλό σε σχέση με τα ισχύοντα στη διεθνή αγορά. Ένα ακόμα βασικό ζήτημα είναι αν η νέα σύμβαση θα επεκτείνεται και στα νέα παιχνίδια, δηλαδή, τα VLTs, τα online και το «Ξυστό» που είναι και η σημαντική «προίκα» για το νέο ιδιοκτήτη.

Στην ανακοίνωση πάντως του ΟΠΑΠ γίνεται λόγος για την προμήθεια λογισμικού και υποστήριξης για το κεντρικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την πλήρη διεξαγωγή των υφιστάμενων- 11 παιχνιδιών, αλλά και την «προμήθεια ορισμένων περιφερειακών συστημάτων».

ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς, μετά την παροταση μιας βδομάδας που δόθηκε, η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των σχημάτων πήγε για τις 18 Μαρτίου, για τα τελικά ποσοστά των κοινοπραξιών στις 30 Μαρτίου και η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών παραμένει για τις 5 Απριλίου. Οι διερευνητικές επαφές και οι πληροφορίες δείχνουν ότι στην τελική αρένα, μετά την αποχώρηση των TPG Capita: και Third Point ,θα κατέβουν τρία η το πολύ τέσσερα σχήματα.

Δυναμικό “πάρων” αναμένεται από την κοινοπραξία Μελισσανίδη- Jiri Sme^, με την Emma Delta, αλλά και από την πλευρά Κοπελουζου (Helvason-Gauselmann- Playtech), ενωτο ενδιαφέρον εστάζεται και στη συζητούμενη συνεργασία της θυγατρικής του Κινεζικού κολοσσού Fosun. Primrose, με τον όμιλο Λασκαρίδη, και τα μεγάλα ερωτηματικά είναι ο Έλληνας εταίρος της BC Partners, και φυσικά η στάση του Σ. Κόκκαλη.

Στόχος του Σ. Κόκκαλη από την πρώτη στιγμή ήταν να κατοχυρώσει και να επεκτείνει τα συμφέροντά του από την πολύχρονη προνομιακή σχέση της Intralot με τον Οργανισμό. Πολλοί ανταγωνιστές του μάλιστα τον κατηγόρησαν για παρελκυστική τακτική με σκοπό την καθυστέρηση, αν όχι και τη ματαίωση του διαγωνισμού για νο διατηρηθεί το σημερινό status. Από την άλλη, στις συζητήσεις του με όποιους υποψήφιους συμμάχους, όπως τους Κινέζους της Fosun, προσπάθησε περισσότερο να «εισφέρει» ακριβώς αυτή την προνομιακή σχέση του με τον ΟΠΑΠ με συνέπεια να μην υπάρξει αποτέλεσμα, καταλήγοντας στην αυτόνομη κάθοδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κόκκαλης αν εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση θα αποσύρει την υποψηφιότητά που, ούτως ή άλλως, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για λόγους πολιτικού κόστους, διεκδικώντας μια διευρυμένη χρονικά και σε επίπεδο αντικειμένου συνεργασία με το νικητή του διαγωνισμού.

Διαβάστε το άρθρο: Φεύγει ο «πάροχος» Κόκκαλης;, στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ