Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Το non paper του Υπουργείου προς την Ε.Ε για ΟΠΑΠ

Το non paper του Υπουργείου προς την Ε.Ε για ΟΠΑΠ

από
Μόνο 5 λεπτά

Διαβάστε αποκλειστικά στο praktores.com το κείμενο με τις προτεινόμενες δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατιάς που 

αφορούν στην φορολογία για τα online τυχερά παιχνίδια και στην επέκταση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρακτικά για τις κρατικές ενισχύσεις σχετικά με την ΟΠΑΠ Α.Ε. –

Προτεινόμενες δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας
SA.33732 και SA.34316 – Φορολογία για online τυχερά παιχνίδια στο ελληνικό νομοσχέδιο παιχνιδιών
SA.33988 – Επέκταση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ

 

-ΣΧΕΔΙΟ-

Προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Επιτροπή)

  1. να λάβει θετική απόφαση σχετικά με την κοινοποίηση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (η ΕΔ) της επέκτασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ συμπεριλαμβανομένου της άδειας των VLTs ,
  2. (ii) να απορρίψει τις καταγγελίες των κρατικών ενισχύσεων (οι καταγγελίες)1 σχετικά με τη φορολόγηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. (ΟΠΑΠ) υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε σχέση με τη φορολόγηση των τρίτων (on-line) φορέων βάσει του νόμου 4002/2011 και
  3. να κλείσουν τις εκκρεμείς διαδικασίες επί παραβάσει κατά της ΕΔ σχετικά με το ελληνικό gaming μονοπώλιο, η ΕΔ είναι έτοιμη να προσφέρει ορισμένες δεσμεύσεις (οι δεσμεύσεις) προς την Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τις δηλωμένες ανησυχίες της σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και την εσωτερική αγορά της TFEU.

 

Με βάση τα παραπάνω (και όπως ορίζεται στο e-mail της Επιτροπής, της 29ης Μαρτίου2012 στο ΥΕ), συμφωνήθηκε ότι


• η ΕΔ θα επανέλθει στην Επιτροπή γραπτώς σε σχέση με τις προτεινόμενες δεσμεύσεις.
• η ΕΔ θα παρέχει στην Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία σχετικά με

  1. την αντίληψη της αγοράς των τελών αδείας VLT  (που υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 29 Μαρτίου 2012,παράρτημα 1)
  2. και το επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΠΑΠ σε σχέση με τα VLTs (παράρτημα 2).
    Η ΕΔ θα πρέπει να παράσχει στην Επιτροπή περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης και του εγκλήματος καθώς και στη μείωση του κινδύνου εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.
    Στη συνέχεια, η ΕΔ ορίζει τις δεσμεύσεις λεπτομερώς με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με την Επιτροπή για την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων.

 

1 Οι σχετικές καταγγελίες που δρομολογήθηκαν από την Remote Gambling Association (RGA), στις 4 Οκτωβρίου 2011 (SA.33732 – Φορολογία για online τυχερά παιχνίδια στο ελληνικό νόμο Gaming), και από την Stanleybet Malta Limited και Stanley International Betting Ltd (στο εξής αναφέρονται από κοινού ως η Stanleybet) στις 31 Ιανουαρίου 2012 (SA.34316 – Φορολογία για online τυχερά παιχνίδια στο ελληνικό νομοσχέδιο παιχνιδιών). Αυτές οι καταγγελίες αναφέρονται από κοινού ως οι καταγγελίες στα παρακάτω.

 

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ


1. Η περίοδος μεταξύ 2012 και 2020 – Τροποποίηση ή δεσμευτική ερμηνεία του ν. 4002/2011
Όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή, η ΕΔ δεσμεύεται να εφαρμόσει μέτρα για να διευκρινίσει ότι παιχνίδια που μπορούν να λάβουν άδεια και προσφέρονται από τρίτους φορείς βάσει του νόμου 4002/2011 κατά την περίοδο μεταξύ του 2012 και του ανοίγματος του online ΣΤΟΙΧΗΜΑ σε τρίτους φορείς, όπως της 12ης Οκτωβρίου 2020 (η Περίοδος 2012 – 2020) δεν είναι πραγματικά ή νομικά συγκρίσιμες και δεν ανταγωνίζονται με τα παιχνίδια που καλύπτονται από το Αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ.


Για να επιτευχθεί αυτό, οι φορείς δεν θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το άρθρο 45 (2) του Νόμου 4002/2011 για την περίοδο 2012-2020 για τα παιχνίδια, εκτός από online παιχνίδια καζίνο (συμπεριλαμβανομένων των live πόκερ τουρνουά).


Η προτεινόμενη τροποποίηση του Ν. 4002/2011 επισυνάπτεται ως παράρτημα 3.

2. Η περίοδος μεταξύ 2020 και 2030 – Εναρμόνιση της φορολογικής μεταχείρισης του ΟΠΑΠ και του τρίτου μέρους τυχερών παιχνιδιών


Όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή, η ΕΔ δεσμεύεται να εφαρμόσει μέτρα για την εναρμόνιση της φορολογικής αντιμετώπισης των παιχνιδιών που καλύπτονται από το Αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ από τη μία πλευρά και τα παιχνίδια που προσφέρονται νομίμως από τρίτους φορείς σχετικά με

  1. τη φορολόγηση των κερδών των παικτών και
  2. (ii) τη φορολόγηση των ακαθάριστων εσόδων παιχνιδιών (Gross Gaming Revenues-GGR).


(I) τα κέρδη των παικτών


Η ΕΔ δεσμεύεται να περάσει και να εφαρμόσει τη νομοθεσία, έως τις 12 Οκτωβρίου 2020 το αργότερο, υπό την έννοια ότι τα κέρδη από τα παιχνίδια που καλύπτονται από το αποκλειστικό δικαίωμα και τα κέρδη του ΟΠΑΠ από τα νόμιμα παιχνίδια προσφέρονται από τρίτους σε απευθείας σύνδεση φορείς και βάσει του νόμου 4002/2011 φορολογούνται με το ίδιο ποσοστό.


(Ii) GGR


Η ΕΔ δεσμεύεται, έως τις 12 Οκτωβρίου 2020 το αργότερο, να εισαγάγει ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η προκαταβολή φόρου από την ΟΠΑΠ κατά τη χρονική στιγμή της επέκτασης της αποκλειστικής άδειας του στις 12 Δεκεμβρίου 2011 – σε ετήσια βάση καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 12 Οκτ 2020 και της 12ης Οκτωβρίου 2030 (η περίοδος παράτασης) – υπό το πρίσμα των πραγματικών GGR, επετεύχθη αποκλειστικά από τα παιχνίδια της σε κάθε έτος της περιόδου τα ποσά σε τουλάχιστον ένα ποσοστό 30% επί GGR.


Η ΕΔ δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης και ρύθμισης (η οποία θα είναι δεσμευτική για την ΕΔ και ΟΠΑΠ), που περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:


• Η ΕΔ έχει καθορίσει το ποσό του φόρου προπληρωμένων GGR του ΟΠΑΠ για κάθε έτος στην 10ετή-Παράταση περιόδου, όπως αναφέρεται στο παράρτημα 4 (η Προκαταβολή φόρου GGR) 2.

2 Για τον υπολογισμό των προπληρωμένων ποσών φόρου, η ΕΔ έχει μετατρέψει το 80% του τέλους που καταβάλλεται από την ΟΠΑΠ για την επέκταση της αποκλειστικής άδειας της σε μια πρόσοδο.


• Για κάθε έτος της περιόδου της παράτασης, μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του ΟΠΑΠ, η ΕΔ θα συγκρίνει το ποσό του 30% του πραγματικού GGR από την αποκλειστική GGR (η φορολογική GGR συμβολαίου) παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το έτος εκείνο με την Προκαταβολή φόρου GGR σύμφωνα με Παράρτημα4.


• Με τον τρόπο αυτό, η ΕΔ θα

(i) λάβει υπόψη ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη υποχρεωθεί να καταβάλει ένα ετήσιο ποσό ύψους 5% επί του GGR (εκτός από την πληρωμή των τελών άδειας) και ως εκ τούτου θα αφαιρέσει αυτό το ποσό από το φόρο GGR συμβολαίου .Επιπλέον, για τους σκοπούς της σύγκρισης, η ΕΔ θα

(ii) μειώσει τη φορολόγηση GGR συμβολαίου κατά το ποσό του γενικού εταιρικού φόρου που ο ΟΠΑΠ θα αμείβεται λιγότερο, ο οποίος είχε πληρώσει το φόρο GGR συμβολαίου σε ετήσια βάση, αντί της Προκαταβολή φόρου GGR .


• Για κάθε έτος, η ΟΠΑΠ θα χρειαστεί να πληρώσει ή δικαιούται να λάβει, ανάλογα με την περίπτωση που μπορεί να είναι, τη διαφορά μεταξύ της Προκαταβολής φόρου GGR και της Φορολόγησης GGR συμβολαίου. Οι πληρωμές και οι απαιτήσεις για κάθε έτος από την ΟΠΑΠ θα προκύψουν και συμψηφιστούν στο τέλος της περιόδου επέκτασης, όποτε η πραγματική πληρωμή λαμβάνει χώρα.

 


3. Η άδεια VLT 


Η ΕΔ θεωρεί ότι η τιμή που καταβάλλεται από την ΟΠΑΠ για την άδεια των VLTs είναι επαρκής και αντανακλά την τιμή της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την απόδοση του ΟΠΑΠ σε σχέση με τα VLTs καθ ‘όλη τη διάρκεια της άδειας των VLT και θα αξιολογεί αναλόγως την τιμή που πρέπει να καταβληθεί για την ανανέωσή της.


Ειδικότερα, η ΕΔ δεσμεύεται να

  1. επανεξετάσει, σε ετήσια βάση, την ανάπτυξη των εσόδων της ΟΠΑΠ ΑΕ από την προσφορά της υπό την αποκλειστική άδεια των VLTs (η Επιχείρηση VLTs). Εάν, στο τέλος της Περιόδου της άδειας των VLTs, η ΕΔ διαπιστώσει ότι τα έσοδα από την Επιχείρηση των VLT έχουν οδηγήσει σε Δείκτη Εσωτερικής Απόδοσης (IRR) που υπερβαίνει το [23,1%] για την περίοδο άδειας των VLTs, η ΕΔ δεσμεύεται να
  2. (ii ) αυξήσει τα τέλη άδειας της ΟΠΑΠ και πρέπει να πληρώσει για μια συνεχόμενη περίοδο άδειας VLT, σύμφωνα με την άσκηση του δικαιώματος της πρώτης προσφοράς για την εν λόγω άδεια, με [50%] των επιπλέον εισπράξεις πάνω από το [23,1%] ΔΕΑ όριο και μέχρι [250 εκατ. ευρώ] (The Skim-Off Payment-η εφάπαξ πληρωμή).

 

Συγκεκριμένα, η ΕΔ δεσμεύεται να προσθέσει την εφάπαξ πληρωμή στην τιμή που θα προταθεί στην ΟΠΑΠ για την επέκταση, δηλαδή η τιμή που θα προταθεί θα περιλαμβάνει

  1. μια δίκαιη τιμή για την περίοδο της παράτασης (όπως υπολογίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή ) και
  2. την εφάπαξ πληρωμή. Σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ απορρίπτει τέτοια τιμή, η ΕΔ θα προβεί σε ανοιχτό διαγωνισμό υψηλότερο πλειοδότη για κάθε άδεια VLT.

 

4. Διαδικαστικές υποχρεώσεις

 

Σε περίπτωση που η Επιτροπή συμφωνεί

  1. (i) να λάβει θετική απόφαση για την κοινοποίηση της επέκτασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ συμπεριλαμβανομένου της άδειας των VLTs
  2. να απορρίψει τις καταγγελίες και
  3. να κλείσει τις εκκρεμείς διαδικασίες επί παραβάσει που αφορούν το ελληνικό gaming μονοπώλιο με βάση τις δεσμεύσεις, η ΕΔ δεσμεύεται περαιτέρω να αποσύρει την κοινοποίηση σε περίπτωση SA.33988 και γνωστοποιεί εκ νέου τα ίδια μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη της τις δεσμεύσεις.

 

Παράρτημα 1: Αντίληψη αγοράς των τελών αδείας των VLTs (που υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 29 Μαρτίου 2012)
Παράρτημα 2: Επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΠΑΠ σε σχέση με τα VLTs
Παράρτημα 3: Σχέδιο τροποποίησης του νόμου 4002/2011
Παράρτημα 4: Πίνακας προπληρωμένης Φορολόγησης GGR

 ΠΗΓΗ: praktores.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ