Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τα συμφέροντα του δημοσίου με το 5% που κατέχει στον ΟΠΑΠ

Τα συμφέροντα του δημοσίου με το 5% που κατέχει στον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Πολλά τα δημοσιεύματα και οι αποτιμήσεις για την πραγματική αξία του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην ΟΠΑΠ ΑΕ,

όμως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να αναφερθούν στο δικαιώματα των πολιτών. Ο παίκτης που παίζει ένα τυχερό παιχνίδι είναι καταναλωτής που έχει δικαίωμα στην επιλογή αποφασίζοντας ανάλογα με το συμφέρον του. Αν του αφαιρεθεί η επιλογή, τότε περιορίζονται τα δικαιώματά του καθώς θα είναι υποχρεωμένος να παίζει σύμφωνα με τις αποφάσεις ενός ιδιωτικού ή κρατικού μονοπωλίου που θα λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία.

Η κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί ταυτίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου με το ποσοστό που κατέχει το κράτος στην ΟΠΑΠ Α.Ε., με τρόπο που δείχνει ότι το κράτος έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματα που έχει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σήμερα πολλοί εναντιώνονται στην πώληση του ποσοστού του 29% σε ιδιώτες, αλλά θα συμφωνήσουν στην περίπτωση που διατηρηθεί το μονοπώλιο αν και το κράτος θα χάσει όλα τα δικαιώματα του σε μια αγορά που παράγει σημαντικά έσοδα διατηρώντας το συμβολικό ποσοστό του 5%.


Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι ότι αυτή στηρίζει σήμερα τον ελληνικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.


Το οποίο ποδόσφαιρο υπήρχε και ήταν σε καλύτερη κατάσταση και την 20ετία 1981 -2000 χωρίς τότε η Πολιτεία να το επιχορηγεί με το σημερινό πακτωλό χρημάτων. Τα τεράστια ποσά που πήραν οι ποδοσφαιρικές ομάδες με άμεσο ή έμμεσο τρόπο οι επαγγελματικές ομάδες από την Πολιτεία την τελευταία δεκαετία αντί να βελτιώσουν την κατάσταση προκάλεσαν καθίζηση στην ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα ανοίγει ένα σοβαρό θέμα για το ρόλο που έπαιξε τελικά το άνοιγμα της κάνουλας στις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις.


Τα μονοπώλια τυχερών παιχνιδιών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα βάζουν στοίχημα και παίζουν ρουλέτα με τους λαούς τους για να αποκτήσουν έσοδα αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν την ανοιχτή αγορά προφασιζόμενα λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η αφαίρεση των δικαιωμάτων του καταναλωτή κατά τα ευρωπαϊκά κράτη εκφράζει το δημόσιο συμφέρον έστω και αν ο καταναλωτής ζημιώνεται από αυτή την περιοριστική πολιτική .

Τα κράτη υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον έστω και αν οι καταναλωτές έχουν λιγότερα δικαιώματα. Αυτό το σκεπτικό όμως μπορεί να ισχύει για όλες τις δραστηριότητες και επομένως σε δεύτερο χρόνο θα οδηγηθούμε σε μια οικονομία μονοπωλίων, ιδιωτικών ή κρατικών τα οποία θα περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την εξέλιξη τα μονοπώλια θα κερδίζουν αλλά αυτό θα ευνοεί το δημόσιο συμφέρον αφού προηγουμένως με διάφορους συνειρμούς και υπολογισμούς θα έχουν ενοχοποιηθεί τα δικαιώματα των καταναλωτών.


Ως προς το σενάριο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα στηριχτεί στο θέμα του μονοπωλίου επειδή το κράτος θα διατηρήσει το 5% αλλά παράλληλα θα αποκτήσει πλήρη αυτονομία στα θέματα ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων Το κράτος δεν θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο στο νέο καθεστώς ή τουλάχιστον δεν θα έχει δικαίωμα να Βάζει Βέτο σε αποφάσεις της νέας ιδιοκτησίας.

Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ