Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Τέσσερα… τα σενάρια πώλησης του ΟΠΑΠ

Τέσσερα… τα σενάρια πώλησης του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 6 λεπτά

Σενάρια πώλησης: 1.Πώληση της ΟΠΑΠ με  βάση τα σημερινά δεδομένα, 2.Πώληση με προίκα (Vlts, Ξυστό), 3.Τιτλοποίηση εσόδων με βάση τα σημερινά δεδομένα, 4.Τιτλοποίηση εσόδων με προικοδότηση Vlts, Ξυστό

Όταν οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση πώλησης της πλέον κερδοφόρας επιχείρησης του Δημοσίου, του ΟΠΑΠ, βρισκόταν στο αποκορύφωμα τους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός Άμυνας, είχε ταχθεί κατά του ξεπουλήματος του Οργανισμού, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς άλλη λύση. Την τιτλοποίηση των εσόδων της χρυσοφόρου εταιρείας για 10 χρόνια.

Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι υπουργός Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει ψηφιστεί και ήδη οι πληροφορίες από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έρχονται με μια «διάθεση» ακόμα και ανατροπής ορισμένων δεδομένων.
Πέρα απ’ το γεγονός ότι χρονικά η πώληση του Οργανισμού «άτυπα» μεταφέρθηκε για το 2012, η λύση που εξετάζεται, μάλλον επισταμένα, είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. να μην πουληθεί, αλλά τα έσοδά της να τιτλοποιηθούν.


Ήδη οι πρώτες αναλύσεις των ειδικών αναδεικνύουν ότι σ’ αυτή την περίπτωση τα κέρδη του Δημοσίου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από όσα θα εισέπραττε το κράτος εάν προχωρούσε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η μη πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος (34%) στον Οργανισμό θα αποφέρει στο Δημόσιο κι άλλα έσοδα, όπως για παράδειγμα οι φόροι που θα εισπράττει (γύρω στα 750 εκατ. ευρώ) ξέχωρα από τη διαχείρηση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για δωρεές, χορηγίες κ.λπ.

Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του Ελληνικού Δημοσίου και από τις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης, θα είναι έγκλημα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, να πουληθεί. Ιδιαίτερα τώρα που πάρθηκε η απόφαση να «προικοδοτηθεί» με τις άδειες VCTS (φρουτάκια), Το Ξυστό και τα Λαχεία.

Τα χρήματα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην ουσία μπορεί να τα πάρει από τις δραοτηριότητές της μέσα σε δύο χρόνια.
Ήδη τα επιχειρήματα εκείνων που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να πωληθεί ο ΟΠΑΠ, τα οποία είναι πολλά, πείθουν ολοένα και περισσότερους.
Αρκεί μόνο να επισημάνει κανείς ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. προσέφερε από τις δραοτηριότητές της το 2009, 769 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και το 2010 άλλα 781 εκατ. ευρώ.

Η Τρόικα που σαφώς επιζητεί εδώ και τώρα οφέλη από τις αποκρατικοποιήσεις, λογικά δεν θα πρέπει να αντιδράσει στην επιλογή μιας άλλης κατεύθυνσης για το μέλλον του Οργανισμού. Ιδιαίτερα στην περίπτωση επιλογής της λύσης τιτλοποίησης των εσόδων του.

Σίγουρα τα σημεία που αξίζει κανείς να αναλύσει είναι πολλά για μια εταιρεία που πέρα από το Δημόσιο μοιράζει ζεστό χρήμα και στους μετόχους του (324.231.600 ευρώ το μέρισμα εκτός Δημοσίου το 2010, 368.445.000 το μέρισμα εκτός Δημοσίου το 2009).

Η απόφαση για το ξεπούλημα του πιο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου του κράτους, σε καμία λογική δεν «συμψηφίζεται» στην απάντηση του ερωτήματος «πόσο θα είναι το τίμημα». Ο ΟΠΑΠ πούλησε μέχρι τώρα το 66% των μετοχών του χωρίς, όμως, να χάσει το managment και σήμερα χρηματοδοτεί δεκάδες κοινωνικές και αθλητικές δράσεις.

Το ζήτημα της πώλησης του Οργανισμού μετά μάλιστα και από την συγκυρία των αποκαλύψεων για τα «στημένα» και το παράνομο στοίχημα, προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς το ερώτημα είναι επιτακτικό.
Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι η φερεγγυότητα που σήμερα διακρίνει την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία έχει υπό την σκέπη της τα περισσότερα τυχερά παιχνίδια θα διατηρηθεί και μετά την πώλησή της.

Πώληση σ’ ένα ξένο επενδυτή που θα πληρώσει, τώρα που έχουμε ανάγκη και μετά θα θησαυρίζει από το «πάθος» των Ελλήνων για παιχνίδι μη αποδίδοντας μάλιστα στην κοινωνία τα ανταποδοτικά οφέλη του σήμερα;

 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


1. Πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε. (με βάση τα σημερινά δεδομένα)

Σε περίπτωση πώλησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. με βάση τα σημερινό δεδομένα κοι τη σημερινή της αποτίμηση στο Χ.Α. που ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Απώλειες Δημοσίου

► 4πό την επόμενη χρονιά το Ελληνικό Δημόσιο δεν θο ειοηραττει κάθε χρόνο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ ως μέρισμα.
► Από την επόμενη χρονιά το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συνεχίσει να διαχειρίζεται μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε. το ποσό των 100 εκατ.
ευρώ κάθε χρόνο για δωρεές, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες στον Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.λπ.
► Στην περίπτωση αυτή, λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (όπως συνέβη και στον OTE), αφενός με την αναμενόμενη μείωση της κερδοφορίας της ΟΠΑΠ Α.Ε. και αφετέρου της απόδοσης μερίσματος, το έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου σε φόρους ονομένεται να μειωθούν δραματικό συγκριτικά με τα 400 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
► Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περίπου, που έχει εκτιμηθεί από την επέκταση της σύμβασης με την ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά 10 χρόνιο (2020 2030).


 2. Πώληση με «προίκα» (π.χ. VLTs – Ξυστό)

Σε περίπτωση πώλησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. με προικοδότηση τα VLTs, για τα οποία εκτιμάται ότι για την αδειοδότηση θα καταβληθεί από την ΟΠΑΠ Α.Ε. το ποσό των 300 εκατ.
ευρώ περίπου ( 15.000/ VLT για 20.000 τερματικά). Με δεδομένη την οικονομική κρίση και επιπλέον τη δυσκολία αποτίμησης των VLTs, το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε., δε θα υπερβεί τα 2 δισ.
ευρώ. Μετά από τη λειτουργία των VLTs για χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεγιστοποιηθεί η αξία της ΟΠΑΠ Α.Ε..

 Απώλειες Δημοσίου

Οι απώλειες του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι ίδιες και με την περίπτωση του πρώτου σεναρίου πώλησής του με βάση τα σημερινά δεδομένα (χωρίς το φρουτάκια).


 3. Τιτλοποίηση εσόδων (με βάση τα σημερινά δεδομένα)

► Με βάση τα σημερινά δεδομένο και το μέρισμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. που ανέρχεται περίπου σε 160 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο το συνολικό ποσό της δεκαετίας φτάνει στα 1,6 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό που μπορεί να προεισπραχθεί σε σημερινές τιμές (NPV – Net Present Value) με επιτόκιο προεξόφλησης 9% ανέρχεται περίπου σε 1,1 δισ. ευρώ.
► Το Δημόσιο όμως θα συνεχίσει να εισπράττει κάθε χρόνο το ποσό των 400 εκατ.
ευρώ αλλά και να διαχειρίζεται μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε. το ποσό των 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για δωρεές κ.λπ.

Απώλειες Ελληνικού Δημοσίου

Από την επόμενη χρονιά και για τα επόμενα 10 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράττει το ετήσιο ποσό των 160 εκατ. ευρώ ως μέρισμα.


 4. Τίτλοποίηση εσόδων (με προικοδότηση VLTs, ΞΥΣΤΟ)

Το Ελληνικό Δημόσιο μέσα στο 2011 θα εισπράξει από την ΟΠΑΠ Α. Ε. για αδειοδοτήσεις, για την επέκταση της σύμβασης και για τιτλοποίηση εσόδων για 10 χρόνια το συνολικό ποσό των 2,4 δισ. ευρώ περίπου.

Αναλυτικότερα:

► Από την αδειοδότηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με 20.000 VLTs για 10 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ (15.000/ VLT).
► Από την αδειοδότηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με το ΞΥΣΤΟ και τα Λαχεία μέσω διαγωνισμού για 10 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ για το ΞΥΣΤΟ και 100 εκατ. ευρώ για τα Λαχεία).
► Από την επέκταση της σύμβασης της ΟΠΑΠ Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο κατά 10 χρόνια (2020-2030) το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περίπου.
► Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εκτιμάται ότι το μέρισμα της ΟΠΑΠ Α.Ε.
από τον 3ο χρόνο και έπειτα θα ανέρχεται κατά Μ.Ο. κάθε χρόνο σε 250 εκατ.
ευρώ και το συνολικό ποσό της δεκαετίας θα ανέλθει σε 2,23 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό που μπορεί να προεισπραχθεί σε σημερινές τιμές (NPV – Net Present Value) με επιτόκιο προεξόφλησης 9% ανέρχεται περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ.


Σημειώνεται ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. προκειμένου να καταβάλλει το παραπάνω ποσό θα χρειασθεί να πάει σε δανεισμό. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα αποσβεσθεί σε τρία με τέσσερα πρώτα χρόνια ενώ παράλληλα ο κύκλος εργασιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. με βάση τη διεθνή πρακτική εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί.


► Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους από τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε. οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέρχονται κατά Μ.Ο. κάθε χρόνο λόγω του διπλασιασμού του κύκλου εργασιών της ΟΠΑΠ Α.Ε., σε 750 εκατ. ευρώ.
► Τέλος το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε.
το ποσό των 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για δωρεές, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες στον Αθλητισμό, Πολιτισμό, Υγεία, Παιδεία και στο Περιβάλλον.

Απώλειες Ελληνικού Δημοσίου

Από την επόμενη χρονιά και για τα επόμενα 10 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράττει το ετήσιο ποσό των 160 εκατ. ευρώ για τα τρία πρώτα χρόνια και το ποσό των 250 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα επτά χρόνια.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΟΠΑΠ Α.Ε.

  1. Είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του Ελληνικού Δημοσίου και από τις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης.
  2. Η χρηματιστηριακής αξία της ΟΠΑΠ Α.Ε. ανέρχεται σήμερα, λόγω οικονομικής κρίσης σε 4,8 δισ. ευρώ και η αξία των μετοχών του – δημοσίου σε 1,6 δισ. ευρώ.
  3. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. προσέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο από τις δραστηριότητές της 769 εκατ. ευρώ το 2009 και 781 εκατ. ευρώ το 2010.
  4. Επομένως τα χρήματα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην ουσία θα τα πάρει από τις δραστηριότητες της μέσα σε δύο με τρία χρόνια.
  5. Εάν τηρηθεί η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το δικαίωμα 1ης προαίρεσης, για κάθε νέο παιχνίδι η προσφορά της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο από τις δραστηριότητές της θα πολλαπλασιασθεί και θα ανέρχεται τουλάχιστον από 1,0 δισ. ευρώ έως και 1,4 δισ. ευρώ κάθε έτος.
  6. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν με την πώληση του 34% η ΟΠΑΠ Α.Ε.
    θα διατηρήσει τη σημερινή υψηλή κερδοφορία και την απόδοση των σημερινών φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο (μικρότερα κέρδη μικρότερα μερίσματα μειωμένη φορολογία κερδών και μερισμάτων).
  7. Παραχώρηση του υπολοίπου 34% /του Ελληνικού Δημοσίου θα δημιουργήσει τα παρακάτω προβλήματα:

• Θα θέσει σε αμφισβήτηση το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. και κατ επέκταση την ισχύ της σχετικής σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο.
• Η ανασφάλεια αυτή θα απαξιώσει επιπλέον σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές παράτασης της σχετικής σύμβασης κατά 10 χρόνια (2020 – 2030) και ως εκ τούτου και τα προσδοκώμενα έσοδα από την εν λόγω παράταση.

 

Διαβάστε την πηγή του άρθρου: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ