Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Σύγκρουση Κόκκαλη και Μέλισσανίδη για τον ΟΠΑΠ

Σύγκρουση Κόκκαλη και Μέλισσανίδη για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Τι συμβαίνει στο «μέτωπο» με τα φρουτάκια και το παρασκήνιο από τους επιχειρηματίες-Η συνάντηση Σαμαρά – Κοντομηνά.

Η Τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση δείχνει να το έχει αποφασίσει και ο ΟΠΑΠ βγαίνει προς πώληση. Και μάλιστα με διαδικασίες άμεσες, έστω κι αν τα αγκάθια εξακολουθούν να είναι πολλά.


Ούτως ή άλλως, όμως, ο κύβος ερρίφθη.
Το 29% του οργανισμού της ΟΠΑΠ ΑΕ, από το 34% που κατέχει το Δημόσιο, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σης αρχές του νέου χρόνου στο κτίριο της Λ.
Κηφισσού θα υπάρχει νέο αφεντικό.


Ποιος θα είναι όμως αυτός που θα αναλάβει τον ΟΠΑΠ;
Αν και ακόμα ο «χάρτης» των υποψήφιων μνηστήρων δεν έχει ολοκληρωθεί, υπό την έννοια ότι ενδέχεται την ώρα του διαγωνισμού να «εμφανιστούν» και άλλα επιχειρηματικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η κόντρα επικεντρώνεται ανάμεσα στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τόσο η ιταλική Lottomatica με partner τον Δημ. Μελισσανίδη, όσο και η Intralot  του Σ. Κόκκαλη, θα «χτυπήσουν» τον Οργανισμό. Ο αγώνας δρόμου ήδη έχει αρχίσει και σ’ αυτή τη μάχη μπορεί από τώρα να υπάρχει το φαβορί, αλλά το νερό που θα κυλήσει στο ποτάμι θα είναι πολύ.


Φαβορί,
σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά και ξένων ειδικών του χώρου των τυχερών παιχνιδιών, κυρίως των Γερμανών, είναι η Lottomatica – Μελισσανίδης.
Μάλιστα, το «σενάριο» πάει ακόμα και λίγο παρακάτω, υπό την έννοια ότι ο Κόκκαλης και η Intralot θα επιδιώξουν στη συνέχεια συνένωση με τον ΟΠΑΠ που πλέον θα είναι ιδιωτικός.


Όσο ακραίο κι αν ακούγεται τώρα, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έχει βάση εάν λάβει κανείς υπόψη του τις εισηγήσεις που δέχεται το αφεντικό της Intralot για συγχωνεύσεις, τις γνωστές εκτιμήσεις διαφόρων οίκων που βλέπουν «πάντρεμα» της εταιρίας με τον ΟΠΑΠ, αλλά και τη συμμαχία των δύο πλευρών στο μέτωπο της διεκδίκησης των Κρατικών Λαχείων.


Ο Κόκκαλης, βέβαια, δεν είναι από τους ανθρώπους που τα παρατάνε εύκολα, βρίσκεται «γερά στο παιχνίδι», αλλά η χρόνια συνεργασία του, οι συμβάσεις κ.λπ. με τον ΟΠΑΠ, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως «ατού» του, έχουν και την άλλη όψη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για τις «δουλειές με τον ΟΠΑΠ» και θεωρείται βέβαιο πως οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν εάν εκείνος είναι ο νικητής είναι πολλές.


Έστω κι αν υπάρχουν οι συμμαχίες με τον Έλληνα επιχειρηματία και η σημερινή αντιπολίτευση δεν φαίνεται να «φωνάζει πολύ», ούτε καν για τις τελευταίες αποφάσεις που πήρε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει καμία συνδιαλλαγή με το Δημόσιο, η Lottomatica αποτελεί πραγματικό μεγαθήριο και η διάθεση είναι να προσφερθεί το υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του Οργανισμού. Το θέμα, όμως που προκύπτει πέρα από το κομβικό σημείο της επιλογής τεχνολογικού παρόχου για το ιντερνετικό στοίχημα -η συνεργασία θα είναι επ’ αόριστον, καθώς δεν προβλέπεται σύμβαση κάποιου συγκεκριμένου χρόνου, είναι πότε θα βγει στο «σφυρί» ο ΟΠΑΠ. θα βγει πρώτα ο διαγωνισμός με τα «φρουτάκια», ώστε ο Οργανισμός να μπει γερά και σ’ αυτό το παιχνίδι ή τα φρουτάκια θα δοθούν από τον νέο ιδιοκτήτη;Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει, αλλά εδώ το παρασκήνιο είναι μεγάλο και τα συμφέροντα ακόμα μεγαλύτερα.


Το ραντεβού Κοντομηνά και οι άλλοι

Το ραντεβού Κοντομηνά με τον Αντ. Σαμαρά είχε τη σημασία του. Το αφεντικό του Alpha είναι εν δυνάμει ενδιαφερόμενος, κυρίως για τα φρουτάκια και το ιντερνετικό στοίχημα (συνεργασία με τη William Hill), αλλά στην άκρη του μυαλού του ίσως έχει και μια πιο ενεργή συμμετοχή για τον ΟΠΑΠ. Ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν βλέπει με καλό μάτι όλα όσα έχουν προηγηθεί με τον τζόγο και τον ΟΠΑΠ, ούτως ή άλλως συγκαταλέγεται στη λίστα εκείνων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.


Άλλος ισχυρός ενδιαφερόμενος είναι ο Δημ. Κοπελούζος που παίζει γερά και στα Λαχεία και στα «φρουτάκια» και μπορεί να κάνει ακόμα και την έκπληξη για τον ΟΠΑΠ, ενώ στον κύκλο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η βρεττανική Camelot, ο πρώην πρόεδρος της Wind Hellas, Σωκ. Κομινάκης, μέσω του fund «MiLos Investments» και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα.


Πολλά για τον ΟΠΑΠ και το αύριο θα κριθούν με την απόφαση περί μονοπωλίου στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίου. Με θετική για την ελληνική εταιρία απόφαση η χρηματιστηριακή αποτίμηση θα αυξηθεί πέραν της αποτίμησης των 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ούτως ή άλλως, όμως, η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φιλέτο που βγαίνει στις αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε το άρθρο «Σύγκρουση Κόκκαλη και Μέλισσανίδη», στην πηγή: DEAL NEWS 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ