Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ και τα παιχνίδια του

Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ και τα παιχνίδια του

από
Μόνο 3 λεπτά

Ολοένα και περισσότερο τα θέματα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και κυρίως του ΟΠΑΠ έρχονται στο προσκήνιο της οικονομικής

αλλά και πολιτικής επικαιρότητας, σύμφωνα με τα όσα βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Η οικονομική κρίση έχει αναδείξει σε μείζον θέμα την άντληση πόρων από την αγορά τυχερών παιχνιδιών για το ελληνικό δημόσιο, που όμως είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει μέσα σε επείγουσες συνθήκες, γεγονός που σχεδόν προεξοφλεί σε μεγάλο ποσοστό τις λάθος κινήσεις.


Πρόσφατα έγινε η μεταβίβαση ποσοστού 28% του ποσοστού του ΟΠΑΠ στα ταμείο κρατικής περιουσίας, το οποίο θα πουληθεί στους ιδιώτες, που δεν αποκλείεται οι μελλοντικοί αγοραστές να ανήκουν και στους πιστωτές της χώρας.


Δημοσιεύματα θέλουν να διασπάται ο ΟΔΙΕ και να μεταβιβάζεται στο ταμείο της κρατικής περιουσίας το δικαίωμα χρήσης των ιπποδρομιών. Η διάσπαση έχει να κάνει με το ότι μένει στο κράτος το έργο και το κόστος κατασκευής του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο που θα πουληθεί σε τρίτους στο μέλλον. Η διάσπαση αυτή δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε καθεστώς προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης και γίνεται με το επιχείρημα ότι η πώληση του έργου θα καθυστερήσει την όλη ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ.

Τα δημοσιεύματα δεν κάνουν λόγο για το ποσό που θα πουλήσει το κράτος το δικαίωμα των ιπποδρομιών, αφού έχει διαρρεύσει από το ταμείο κρατικής περιουσίας μόνο ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δικαιώματα και το ιπποδρομιακό κέντρο Μαρκοπούλου. Επίσης δεν έγινε γνωστό για τον σκοπό που μπορεί να πουληθούν στο μέλλον οι εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου.


Μέχρι πριν από δύο τρία χρόνια οι κουλοχέρηδες δεν έπαιζαν στην ελληνική πραγματικότητα, όμως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αποφάσισε να τους φέρει στο προσκήνιο και μάλιστα με τη δημιουργία των μίνι-καζίνο (αρχικά 700 από την ΟΠΑΠ Α Ε και στη συνέχεια άλλων 700 από ιδιώτες), χωρίς πάντως αυτό το δεύτερο να θεωρείται και τόσο σίγουρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Το χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός οι πρώτοι κουλοχέρηδες να κάνουν την εμφάνισή τους τους προσεχείς μήνες, νωρίτερα και από τις πρώτες άδειες διαδικτύου που καθυστερούν εδώ και μια δεκαετία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με το κράτος πεισματικά να αρνείται έσοδα από τα on line τυχερά παιχνίδια ή να βρίσκει τρόπους που αποτρέπουν τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς.


Πριν από λίγο καιρό κατέθεσαν πρόταση για τα κρατικά λαχεία ιδιωτικές εταιρείες αλλά και ο ΟΠΑΠ σε σύμπραξη με δύο αμερικάνικες εταιρείες και την intralot.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Πολιτεία δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην απόκτηση ρευστού από την αγορά τυχερών παιχνιδιών, κυρίως μέσα από την ανάδειξη του ΟΠΑΠ στον απόλυτο κυρίαρχο, έστω και αν πολύ σύντομα η εταιρεία θα ανήκει κατά 95% σε ιδιωτικά κεφάλαια.


Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, θα δώσει μια ρευστότητα, όμως υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το θέμα της επέκτασης μονοπωλίου μέχρι το 2030 ή και ακόμα περισσότερο αν ζητηθεί. Σε αυτό το ζήτημα είναι πιθανό να υπάρχουν εμπόδια στην περίπτωση που η χώρα παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, αφού δεν πρέπει να παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία στα θέματα ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων και των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική πολιτεία για πολλοστή φορά ενεργεί με βάση τις επείγουσες ανάγκες της και παραχωρεί όλο το πακέτο των τυχερών παιχνιδιών σε ιδιωτικά συμφέροντα, κρατώντας συμβολικά ποσοστά, χωρίς να υπολογίζεται η επόμενη μέρα.

Διαβάστε το άρθρο «Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ