Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση από ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση από ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

από
Μόνο 3 λεπτά

Μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Οι μεγάλοι ξένοι αλλά και ελληνικοί όμιλοι που διεκδικούν τα δύο κρατικά «φιλέτα» ασκούν μεγάλες πιέσεις και πίσω από τις αποκρατικοποιήσεις κρύβεται ένα μεγάλο παρασκήνιο με «κόντρες» που μπορεί να τα τινάξουν όλα στον αέρα…

Όλα για όλα προσπαθεί να τα… παίξει η κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Όμως τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και επίσης μεγάλα προβλήματα προκαλούν και οι παρασκηνιακές «κόντρες» που γίνονται μεταξύ των επίδοξων «μνηστήρων», αλλά ακόμη και των ξένων κρατών, όπως της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενεργειακή επέκταση της Ρωσίας και στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν κανονικά και οι δύο ιδιωτικοποιήσεις.

Όμως οι εξελίξεις προκαλούν…εμπλοκή στις διαδικασίες και αυτό οφείλεται στην έντονη αντιπαράθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ επίσης πρόβλημα υπάρχει για τον ΟΠΑΠ και από τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης που υπογράφει η εταιρεία και θα τη δεσμεύουν ακόμη και μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Καθυστερήσεις

Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, υπάρχουν υποψίες για νέες καθυστερήσεις στον διαγωνισμό μετά τη διαδικασία πρόσληψης ανεξάρτητου εκτιμητή για τον Οργανισμό. Με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ, η προθεσμία λήγει την 1 η Μαρτίου και ο αποτιμητής θα έχει περιθώριο τρεις μήνες για να καταθέσει την έκθεσή του. Στις 5 Απριλίου, με βάση τον διαγωνισμό, θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Πάντως, στο στάδιο των παρουσιάσεων προς τους υποψήφιους επενδυτές εισήλθε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ μαζί με μέλη του Ταμείου Αποκρατικοποίησης και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Deutsche Bank, που είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι από το ελληνικό Δημόσιο, άρχισαν από την Intralot την παρουσίαση για τη μελλοντική πορεία του ΟΠΑΠ.

Μετά την Intralot παρουσιάσεις θα γίνουν προς την BC Partners, η οποία θα γίνει σήμερα, τη Δευτέρα θα γίνει προς την Emma Delta (το fund διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τούς Smejc με ποσοστό 66,7% και Μελισσανίδη με 33,3%), την Τρίτη στην Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής Fosun International) και την προσεχή Τετάρτη προς την κοινοπραξία των εταιρειών Gauselmann A.G. (55%), Playtech Ltd. (41 %) και Helvason Ltd. (4%).

Όσον αφορά τα δύο αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικά κεφάλαια Third Point LLC και Texas Pacific Capital, αυτά ενημέρωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και έτσι αποχωρούν από τη διεκδίκηση.

Συγκρούση γεωπολιτικών συμφερόντων

Μεγάλο παρασκήνιο με έντονες «συγκρούσεις» γίνεται και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Η διατήρηση των γεωπολιτικών ισορροπιών και οι πιέσεις των ξένων μεγάλων ομίλων έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ψάχνει να βρει λύση για να μη δυσαρεστήσει τους Ρώσους, που μέσω δύο εταιρειών (της ημικρατικής Gazprom και της Sintez) προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα, θέλοντας να εδραιώσουν την ηγετική παρουσία τους στην ελληνική αγορά ενέργειας αλλά και στους Ευρωπαίους (Γερμανούς) και τους Αμερικανούς, που δεν θέλουν να δημιουργείται ένα ρωσικό μονοπώλιο στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πάντως, το ενδιαφέρον για την ελληνική ΔΕΠΑ είναι μεγάλο για τη Sintez, η οποία φέρεται τώρα να εξετάζει να συνάψει συνεργασία με ξένο όμιλο, με στόχο να υποβαθμίσει τις ανησυχίες περί απόκτησης «μονοπωλιακού» ελέγχου από τη Ρωσία στην αγορά ενέργειας της χώρας.

«Ελπίζουμε ότι μια συνεργασία θα απομακρύνει τις ανησυχίες», δήλωσε ο Andrey Korolev της ρωσικής Sintez, προσθέτοντας ότι η Sintez ενδεχομένως δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με πιθανούς εταίρους πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η προσφορά εξυπηρετεί τους στόχους της Ε.Ε., καθώς προκρίνει την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Διαβάστε το άρθρο: «Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση από ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στην πηγή: ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ