Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ – INTRALOT Χέρι -χέρι και στην Ευελπίδων

ΟΠΑΠ – INTRALOT Χέρι -χέρι και στην Ευελπίδων

από
Μόνο 3 λεπτά

Από το 2007 ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, που περατώθηκε προχθές. Όταν το 2006 η «Α» χτυπούσε καμπανάκια, οι περισσότεροι -δυστυχώς ή ευτυχώς- είχαν κλειστά τα αφτιά. Τώρα που οι καμπάνες θυμίζουν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Ο λόγος, φυσικά, για τη δίωξη που ασκήθηκε για κακουργήματα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, κα Πόπη Παπανδρέου, κατά πέντε προσώπων για την εμπλοκή τους στις συμβάσεις που υπογράφηκαν την περίοδο 2005-2007 μεταξύ του ΟΠΑΠ και της IntraIot για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος από τον Οργανισμό, με αποκορύφωμα την απ’ ευθείας ανάθεση του 2007.


Με βάση την ποινική δίωξη που ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας:

  • Τα πρώην στελέχη της διοίκησης του ΟΠΑΠ, Σωτήρης Κωστάκος (πρόεδρος) και Βασίλης Νειάδας (διευθύνων σύμβουλος), αντιμετωπίζουν το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση.
  • Ως ηθικοί αυτουργοί της κακουργηματικής απιστίας κατηγορούνται ο πρόεδρος της IntraIot, Σωκράτης Κόκκαλης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Αντωνόπουλος, και ο Ανδρέας Παπούλιας, της Εταιρείας Στοιχημάτων Α.Ε.


Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται για τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΑΠ, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, για τον οποίο η δικογραφία διαχωρίστηκε προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν και ποια αξιόποινη πράξη στοιχειοθετείται σε βάρος του. Απλά εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της, θητείας του Χρ. Χατζηεμμανουήλ δεν υπογράφηκε καμία σύμβαση με τον ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, η εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος, που ασχολείται με την υπόθεση, έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία για τους καθηγητές Κωνσταντίνο Μουζάκη και Δρακούλη Μαρτάκο, οι οποίοι είχαν επίσης κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση, για να παράσχουν εξηγήσεις, γιατί ως μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών παραιτήθηκαν τον Ιούλιο του 2007 δημιουργώντας αδιέξοδο, καθώς ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και το έργο κατακυρώθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση στην IntraIot.


Υψίστης προτεραιότητας

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική εξέταση, η οποία ξεκίνησε λόγω των αποκαλύψεων της «Α», εκκρεμούσε στην Εισαγγελία από το 2007, αλλά πριν από μερικούς μήνες χαρακτηρίστηκε υψίστης προτεραιότητας έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που εμπεριείχε στοιχεία-φωτιά για τη ζημιά του Δημοσίου. Στην αναφορά την οποία υπέβαλε ο συνεταίρος του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η Glory Technology, υποστηρίζεται πως “έγινε ληστεία στον ΟΠΑΠ και η οποία εξελίσσεται από το 1999 μέχρι σήμερα μέσω των απ’ευθείας αναθέσεων στην IntraIot, πάντα με την επίκληση του κατεπείγοντος».

Αναμφίβολα δεν είναι καθόλου ευχάριστο άνθρωποι που δεν έχουν δώσει δικαιώματα να ταλαιπωρούνται και να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι. Βέβαια, όλοι οι εμπλεκόμενοι, όταν το 2006 η «Α» με συνεχείς αποκαλύψεις κι επισημάνσεις χτυπούσε το καμπανάκι, δεν φρόντισαν να το ακούσουν. Έτσι προχώρησαν σε απ’ ευθείας ανάθεση στην IntraIot.

Σίγουρα δεν φανταζόμαστε -για να πούμε και του στραβού το δίκιο- ότι το ίδιο έργο, παρά το γεγονός της δικαστικής έρευνας, θα συνεχιζόταν μέχρι το 2013, με τις παρατάσεις που δόθηκαν με τη νέα σύμβαση που υπογράφτηκε το 2010.


Πρώτη φορά…

Για πρώτη φορά η IntraIot, η Εταιρεία Στοιχημάτων και στελέχη του ΟΠΑΠ κατηγορούνται για απιστία και για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Το κομβικό σημείο βέβαια της δικαστικής έρευνας είναι να αποκαλύψει εάν τελικά ζημιώθηκε ο οργανισμός και κατά πόσο με την απ’ ευθείας ανάθεση, καθώς ο ανταγωνισμός μέσω του διαγωνισμού θα ωφελούσε τον ΟΠΑΠ. Η έννοια του διαγωνισμού, όμως, δεν υπήρξε. Κι έτσι δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε ποιο θα ήταν το πραγματικό όφελος για τον Οργανισμό, εάν γινόταν ο διαγωνισμός. Εξάλλου, ακόμη και με τον διαγωνισμό, η IntraIot με βάση τις δυνατότητες της θα μπορούσε να είχε επικρατήσει, καθώς τα μεγέθη της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, όπου έχει επεκταθεί.


Πάντως, είχαμε αποκαλύψει την όλη εξέλιξη της απ’ ευθείας ανάθεσης, που έφτασε το τίμημα στα 350 εκατομμύρια ευρώ, κι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο η «Α» είχε τα κότσια να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, την ώρα που οι περισσότερες εφημερίδες απέφευγαν να γράψουν ακόμη και μονόστηλο.

Πηγή: ΑΠΟΨΗ- Μιχάλης Κωτσάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ