Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ και τυχερά παιχνίδια στο επίκεντρο του κόσμου

ΟΠΑΠ και τυχερά παιχνίδια στο επίκεντρο του κόσμου

από
Μόνο 2 λεπτά

Ολόκληρος ο πλανήτης ενδιαφέρεται για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα

με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας που δραστηριοποιείται και στα τυχερά παιχνίδια. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ένας επενδυτικός όμιλος από την Τσεχία θα συμμετέχει κατά 17% περίπου στην κοινοπραξία για τα κρατικά λαχεία και το αρχικό ποσοστό του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία από το αρχικό 37% έπεσε στο 20%.

Ως προς το αντίτιμο της πώλησης, αυτό ποικίλει, κυρίως ανάλογα με το μονοπώλιο και τις αποκλειστικές κρατικές ενισχύσεις και δεν δείχνει να μετράει π ανταγωνιστικότητα της εταιρίας. Στην περίπτωση που η πώληση δεν συνοδεύεται από μονοπώλιο, τότε το τίμημα θα είναι σχετικό χαμηλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι εμφανές ότι η Πολιτεία εγκλωβίστηκε στην πολιτική υπεράσπισης ενός άδικου για επιχειρήσεις και καταναλωτές μονοπωλίου στο οποίο έχει το 34% για να κάνει και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της, αλλά έχασε τη μάχη της ουσίας και των δημοσίων εσόδων. Τώρα βρίσκεται ενώπιον του «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και περιστρέφεται στη δίνη των πάσης φύσεων λογικών και παράλογων συμφερόντων.


Διαπραγματευόμενη πλέον υπό την έντονη πίεση της ύφεσης και των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη της ανταγωνιστικότητας, σε συνάρτηση με τον υπερδανεισμό που αποτέλεσε μια κρυφή κρατική ενίσχυση σε μεγάλο φάσμα της παραφουσκωμένης οικονομίας, είτε άμεσα είτε με διάφορα τρικ και τεχνάσματα.
Ο εγκλωβισμός της Πολιτείας και των αρμοδίων επί σειρά ετών αποτελεί άμεση απειλή για το μέλλον της ίδιας της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.


Όλα ξεκινάνε από την αδυναμία της Πολιτείας να έχει ικανοποιητικά έσοδα σε σχέση με το ύφος της συμμετοχής της κοινωνίας. Ο ΟΠΑΠ ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες, τα κρατικά λαχεία ιδιωτικοποιούνται και ο ΟΔΙΕ δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ενώ με την πάροδο του χρόνου η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας βυθίζεται. Για να καλύψει την αδυναμία εσόδων η Πολιτεία καταφεύγει σε υψηλές φορολογίες που αν αποτύχουν δεν θα φέρουν έσοδα και αν πετύχουν θα στεγνώσουν την αγορά σε χρόνο μηδέν. Πρόβλημα στο μέλλον θα έχουν και τα καζίνο, αμέσως μετά την ανάπτυξη των Vlts και ήδη συζητούνται αιτήματα για μεταφορές των εγκαταστάσεων και ενδεχομένως να δούμε στη συνέχεια μέχρι και παραρτήματα που θα λειτουργούν σε πιο εμπορικές περιοχές σαν τη μοναδική λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του είδους.

Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ