Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Η τύχη γύρισε την πλάτη στα πρακτορεία

Η τύχη γύρισε την πλάτη στα πρακτορεία

από
Μόνο 3 λεπτά

Μείωση τζίρου στα τυχερά παιχνίδια Η κατάμεστη από κυνηγούς της τύχης αίθουσα, πνιγμένη στους καπνούς των τσιγάρων, στην καρδιά της Κυψέλης, θυμίζει περισσότερο καφενείο παρά πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

Άνδρες με καφέδες και τσιγάρα στα χέρια μιλούν φωναχτά, χειρονομώντας, για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ολοι τα βάζουν με την τύχη τους. Τρεις από αυτούς συμπληρώνουν δελτία, άλλων τα μάτια είναι καρφωμένα στην οθόνη με τις φωτεινές μπαλίτσες που χοροπηδάνε από το ένα σημείο στο άλλο έως ότου «δείξουν» χους τυχερούς αριθμούς. Οι φραπέδες είναι προσφορά του πρακτορείου, οι φρέντο όμως είναι αγορασμένοι από διπλανό κατάστημα.

Σε άλλα πρακτορεία, οι ιδιοκτήτες χρεώνουν έως δύο ευρώ τους καφέδες που σερβίρουν προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες από τη μείωση του τζόγου. Η παραπάνω σκηνή είναι πια κλασική για πολλά πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες των οποίων κάνουν λόγο για μείωση τζίρου από 20% – 50% φέτος, χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί αισθητά η πελατεία τους. Απλώς, όλοι «παίζουν λιγότερα».
«Έρχονται οι πελάτες, περίπου οι ίδιοι που έρχονταν και πριν, αλλά τα ποσά έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Μπορεί να κάθεται κάποιος μια ώρα, να συζητάει με τους άλλους, να παίζει ένα ευρώ και μετά να συζητάει για ακόμα μια ώρα μέχρι να ξαναπαίξει», λέει στην «Κ» η υπεύθυνη πρακτορείου του ΟΠΑΠ στην περιοχή της Αργυρούπολης κ. Αννα Γιώτη.
Όπως λέει, κατά κάποιον τρόπο η παρουσία των πελατών στο κατάστημά της παραπέμπει σε ατμόσφαιρα καφενείου. «Ξέρετε, έχουμε έντονες πολιτικές συζητήσεις εδώ. Οι μισοί γκρινιάζουν για την κατάσταση, ότι δεν έχουν χρήματα, ότι δεν καταφέρνουν πια να τα “φέρουν βόλτα”. Άλλοι είναι εξοργισμένοι, αποκαλούν κλέφτες τους πολιτικούς λέγοντας ότι πρέπει να πάνε όλοι φυλακή.
Τέτοια ακούμε κάθε μέρα
», λέει η ίδια.
«Παίζω λιγότερα» «Πριν από δύο χρόνια έπαιζα κατά μέσο όρο 50 ευρώ την εβδομάδα. Σήμερα αυτό το ποσό έχει κατέβει στα δέκα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα οικονομικά είναι πολύ ζόρικα. Πηγαίνω στο πρακτορείο, μιλάω με την ιδιοκτήτρια και τους πελάτες που ξέρω χρόνια για την κατάσταση που ζούμε και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ακόμα και έτσι όμως δεν σταματώ να ελπίζω ότι κάποια μέρα η τύχη θα μου χαμογελάσει, ακόμα και αν το ποσό που θα παίξω θα είναι μόλις πενήντα λεπτά», λέει στην «Κ» ο κ.Παναγιώτης Μπονάρος, συνταξιούχος και συνεπέστατος θαμώνας «προποτζίδικου».
Τα λόγια του επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στατιστικά του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα οποία η μείωση στα παιχνίδια το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθε στο 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αίσθηση προκαλεί η άποψη ιθυνόντων ότι κατά μεγάλο μέρος η μείωση στο «Πάμε Στοίχημα» οφείλεται στην αποχώρηση πολλών Αλβανών εργατών από την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης – οι Αλβανοί είναι φανατικοί παίχτες, συμπληρώνουν.
Σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» σύμβουλος του ΟΠΑΠ, η κρίση χτύπησε και το «βαρύ πυροβολικό», το ΚΙΝΟ, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. «Εχουν μειωθεί τα ποσά που παίζονται στη λεγόμενη ρουλέτα του φτωχού», εξηγεί. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 παίχθηκαν συνολικά σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ περίπου 2,2 δισ. ευρώ (μείωση 17,9% Το πρώτο εξάμηνο του 2011 παίχθηκαν συνολικά σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ περίπου 2,2 δισ. ευρώ (μείωση 17,9% σε σχέση με πέρυσι) τα οποία «έδωσαν» σε τυχερούς παίκτες 1,5 δισ. ευρώ (μείωση 20,8%).

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι παίκτες στις κυνοδρομίες, ενώ δεν έχουν τραβήξει ακόμα το ενδιαφέρον των τζογαδόρων της γειτονιάς τα παιχνίδια με τις οθόνες αφής.
Ο σύμβουλος του ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι η μείωση του τζίρου στα τυχερά παιχνίδια είναι κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.

Διαφορετική είναι η άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ), σύμφωνα με την οποία αρκετά από τα περίπου 2.000 πρακτορεία της Αθήνας βρίσκονται ενώπιον λουκέτου – ήδη κάποια έχουν κλείσει.
Πάντως, ο λόγος της πτώσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΠΠΠ) κ. Ηρακλή Λάππα, έχει να κάνει περισσότερο με τον παράνομο τζόγο παρά με την κρίση. «Σύμφωνα με επίσημα χείλη, το ύψος του τζίρου από τον παράνομο τζόγο φτάνει τα 5 δισ. Αν είχε αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, μάλλον δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κρίση στον κλάδο μας», καταλήγει.

 Διαβάστε το άρθρο «Η τύχη γύρισε την πλάτη στα πρακτορεία» την πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ