Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ένταση μεταξύ ΟΠΑΠ και Υπουργείου Οικονομικών

Ένταση μεταξύ ΟΠΑΠ και Υπουργείου Οικονομικών

από
Μόνο 2 λεπτά

Η άρνηση του κ. I. Σπανουδάκη να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ και

η άκομψη προχθεσινή αντικατάσταση του από τον υπ. Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, οδηγούν σε σύγκρουση τις δύο πλευρές. Χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ, απαντώντας σε ερώτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι δεν υπάρχει παραίτηση του κ. Σπανουδάκη.

Κι αυτό παρά τον διορισμό του αντικαταστάτη του, κ. Κ. Λουρόπουλου από τον υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα την Δευτέρα 30 Ιουλίου. Στην επιστολή της προς την Ε.Κ., η διοίκηση του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι οι μεταβολές στο Δ.Σ. του οργανισμού γίνονται βάσει καταστατικού και των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η ίδια δεν γνωρίζει τίποτε σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει:

«Τα περί της εκλογής, ανάκλησης ή αντικατάστασης των μελών του διοικητικού δυμβουλίου άπτονται της αρμοδιότητας της γενικής συνέλευσης των μετόχων ή του διοικητικού συμβουλίου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, του καταστατικού της εταιρείας και του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που υιοθέτησε και εφαρμόζει η εταιρεία».


Και προσθέτει:

«Μέχρι και σήμερα η εταιρεία δεν έχει λάβει γνώση, πέραν της ανωτέρω ανακοίνωσης του υπ. Οικονομικών, της βούλησης του ελληνικού Δημοσίου, ως ενός εκ των μετόχων της, για την προτεινόμενη διαδικασία υλοποίησης της πρόθεσής του. Το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως για τις περαιτέρω διαδικασίες μόλις αυτές γίνουν γνωστές και στη διοίκηση της εταιρείας».


Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο κ. Σπανουδάκης φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για δεύτερη φορά, καθώς την πρώτη φορά του είχε ζητηθεί η παραίτησή του πριν από την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του. Ο ίδιος αρνήθηκε να τη δώσει ή τουλάχιστον έθετε όρους για να το πράξει.

Η κυβέρνηση «μέσα σε πανικό και οργή», ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του κ. Λουρόπουλο, χωρίς ωστόσο να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, ως όφειλε ως βασικός μέτοχος, κάτοχος του 34% των μετοχών του οργανισμού. Οι κακές σχέσεις του κ. Σπανουδάκη με την κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προϋπήρχαν.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών, ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 24 Ιουλίου και στην οποία αποφασίστηκε η ανάθεση δύο μεγάλων συμβολαίων, ένα στην Intralot και ένα στην Lottomatica. Προφανώς, όλες αυτές οι αποφάσεις προωθούνταν από τη διοίκηση του κ. Σπανουδάκη, χωρίς την πρότερη ενημέρωση της κυβέρνησης.

Διαβάστε το άρθρο «Ένταση μεταξύ ΟΠΑΠ και υπ. Οικονομικών» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ