Οικονομικές εκτιμήσεις
Η «αγελάδα» του διαδικτυακού στοιχήματος φαίνεται ότι έχει ακόμα αρκετό «γάλα» για τις φορολογικές Αρχές, αλλά υπάρχουν διάφορετικές εκτιμήσεις για την ποσότητά του.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει το ύφος του μεικτού κέρδους (Gross Gambling Revenue, GGR) του διαδικτυακού στοιχήματος περίπου στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, η Τράπεζα της Ελλάδος κοντά στα 700.000.000, αλλά οι εταιρίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά παρακάτω: γύρω στα 200.000.000 – 250.000.000 ευρώ από τον νόμιμο στοιχηματισμό και περί τα 50.000.000 ευρώ από τον παράνομο (το δηλωθέν GGR από τις υπόλοιπες στοιχημσαητικές δραστηριότητες ΟΠΑΠ, καζίνο, λαχεία, ΟΔΙΕ ήταν 1,677 δισ. ευρώ το 2014).
Κινητοποίηση έχει προκαλέσει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών η πληροφορία σύμφωνα με την οποία στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 30% στο 35% επί των μεικτών κερδών (GGR) για τον ΟΠΑΠ και τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που θα λάβουν άδειες με βάση το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.
Η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας για παροχή πενταετών αδειών σε εταιρίες που δραοττηριοποιουνται στα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου αναμένεται να δυναμιτίσει περαιτέρω την ατμόσφαιρα
Ο ΟΠΑΠ παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις θεωρεί ότι έχει έως το 2020 το μονοπώλιο της αγοράς και έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει εναντίον οποιασδήποτε διαδικασιας ανοίγματος του διαδικτυακού στοιχήματος με νέες άδειες.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ανάγκη τα έσοδα και ειδικά αυτά που προκύπτουν χωρίς νέoυς φόρους και επιβάρυνση των πολιτών.
Ανοιγμα
Η εκτίμηση όσων γνωρίζουν τον χώρο είναι ότι τελικά η κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο να προωθήσει τη διαδικασία ανοίγματος ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τον ΟΠΑΠ σε άλλα θέματα που τον ενδιαφέρουν (π.χ. ιππόδρομος), άποψη την οποία δεν συμμερίζονται κύκλοι του οργανισμού. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει άδεια διαδικτυακού στοιχήματος, αλλά οι διαδικασίες για τους παίκτες είναι τόσο αυστηρές (σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του) που τον έχουν περιορίσει σε ένα μερίδιο της τάξεως του 2%.
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον οργανισμό έχουν βελτιωθεί τους τελευταίous μήνες, παρότι είχαν ξεκινήσει σε μια ατμόσφαιρα ψυχρότητας Το ακριβές ύψος του διαδικτυακού στοιχηματισμού θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αν η κυβέρνηση καταφέρει να εισπράξει τα 300.000.000 ευρώ έσοδα που έλεγαν οι αρχικοί υπολογισμοί του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπως έγραφε το σχετικό σχέδιο που είχε περιληφθεί cms μεταρρυθμίσει που κατατέθηκαν μετά τις 20 Φεβρουαρίου στην Ε.Ε.
Το ποσό που τελικά θα εισπράξει η κυβέρνηση το 2015 και το 2016 εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες:
πότε θα εισαχθεί ένα νέο πλαίσιο για τον στοιχηματισμό,
ποιες θα είναι οι διατάξει του και
τι στάση θα κρατήσει ένας άμεσος ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο ΟΠΑΠ.
Η κύρια κίνηση που θα κάνει η κυβέρνηση, και αυτή περιλαμβάνεται cms μεταρρυθμίσει που έχουν ήδη υποβληθεί στην Ε.Ε., είναι η νέα διαδικασία αδειοδότηons των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος.
Αυτή τη στιγμή ισχύει, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, ένα καθεστώς προσωρινών αδειών.
Η διαδικασία είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια και με βάση εκείνη είχαν δοθεί 24 προσωρινές άδειες. Η αξία εκείνης της διαδικασίας φαίνεται από το γεγονόβ ότι μόνο έξι – επτά από τις εταιρίες που είχαν πάρει προσωρινή άδεια είναι εν λειτουργία
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι σχεδόν όλες οι προσωρινές άδειες είχαν δοθεί σε σχήματα που είχαν γίνει για την περίπτωση της Ελλάδας.
Οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς οτοιχηματικές εταιρίες έχουν επιλέξει να «εξυπηρετούνται» από αυτά τα σχήματα, ένδειξη των κενών εκείνης της πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επέκταση του πλαισίου, ώστε να συμμετάσχουν στη νέα φάση αδειοδότησης και άλλες εταιρίες, πέραν των 24 που έχουν προσωρινή άδεια
Είναι περίπου βέβαιο ότι θα ανοίξει τη διαδικασία, εάν επιθυμεί να έλθουν οι ίδιες οι μεγάλες εταιρίες και -κυρίως- να πάρουν μέρος εκείνες που είχαν αποφύγει να δηλώσουν υποψηφιότητα ώστε να περιληφθούν στις 24 προσωρινές.
Το δεύτερο αγκάθι είναι το ύψος του κόστους κάθε άδειας.
Η κυβέρνηση σχεδίαζε να ζητήσει 3.000.000 ευρώ ανά άδεια ποσό που ο σύνδεσμος των διεθνών εταιριών στοιχηματισμού (RGA) θεωρεί εξαιρετικά μεγάλο και παράγοντα που θα αποθαρρύνει τις περισσότερες εταιρίς να συμμετάσχουν. Οι ίδιες εταιρίες τονίζουν ότι είναι υπερβολική η φορολόγηση κατά 30% των μεικτών εσόδων tous και θα γίνει αβάσταχτη, αν –όπως φημολογείται-ανεβεί στο 35%.
Πολύ μεγάλο αντικίνητρο για την αγορά θεωρούν και τη φορολόγηση κατά 10% των κερδών που παίρνει ο παίκτης.
Τεράστιο θέμα για τις διεθνείς εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού είναι η διαφαινόμενη απαίτηση της κυβέρνησης να έχουν ελληνικό κεντρικό υπολογιστή (server) όσες πάρουν άδεια και -γενικότερα- να έχουν φυσική παρουσία στην Ελλάδα Εκκαθάριση
Τέλος, ένα σημείο στο οποίο αντιδρά ο RGA (ο σύνδεσμος που εκπροσωπείτους ισχυρότερους ομίλους του διαδικτυακού στοιχήματος) είναι η απαίτηση της κυβέρνησης να γίνεται η εκκαθάριση με τους παίκτες που στοιχηματίζουν από εταιρίες διαχείρισης πληρωμών (PSP – Payment Service Providers) που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτά είναι βασικά για την πλήρη καταγραφή των ποσών στοιχηματισμού αλλά και για τον έλεγχο τυχόν κινήσεων ξεπλύματος.
«Αν θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει έσοδα μέσα στο 2015, τότε η πιο απλή διαδικασία είναι να διαθέσει άδειες σε εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που είναι αδειοδοτημένες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.» λένε στην αγορά.
Από tis εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που λειτουργούν ήδη με προσωρινές άδειες, οι μεγαλύτερες είναι οι Bet365, Stoiximan, Sportingbet/ Centric, με την πρώτη να έχει ετήσια μεικτά έσοδα περί τα 80.000.000 ευρώ.
Διαβάστερ όλο το άρθρο με τίτλο ; “Το «μεγάλο» στοίχημα της κυβέρνησης με τα τυχερά παιχνίδια” στην πηγή : ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ άρθρο του Φώτη Κόλλια