Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Οι δυσκολίες, το ρίσκο με τη Bespot και η μεγάλες αλλαγές – Πώς περιέγραψε το ψηφιακό ταξίδι του ΟΠΑΠ ο Κωστής Πάικος, Head of Digital, σε εκδήλωση των ALBA – ΣΕΒ

Μία, ίσως, από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια ως εταιρική οντότητα ο ΟΠΑΠ ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του. Να εξελιχθεί και να υλοποιήσει ένα συνολικό στρατηγικό πλάνο με καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες και με στόχο να αλλάξει ριζικά η εμπειρία των παικτών και η εσωτερική λειτουργία της εταιρείας.

Την πορεία αυτής της μεταμόρφωσης και τις δυσκολίες της ανέδειξε ο Κωστής Πάικος, Head of Digital του ΟΠΑΠ, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση του «Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία» των ALBA/ΣΕΒ για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιείται στον ΟΠΑΠ.

Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: επαναπροσδιορισμός της παρουσίας του ΟΠΑΠ στο ψηφιακό οικοσύστημα, προσφορά προχωρημένων διαδικτυακών παιγνίων, ψηφιοποίηση της εμπειρίας του πελάτη στο δίκτυο λιανικής και η υποστήριξη του ΟΠΑΠ καθώς εξελίσσεται σε μια ώριμη ψηφιακή επιχείρηση.

Ο κ. Πάικος στην εισαγωγή της παρουσίασής του ανέφερε πως μια από τις βασικές αιτίες αλλαγής για τις επιχειρήσεις είναι η τεχνολογία.

Τόνισε πως η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αλλαγή του συνόλου των επιχειρήσεων, για κάποιες θετικά αλλά και για κάποιες απείλησε τη βιωσιμότητά τους.

Μην μένεις πίσω στις εξελίξεις .
Κάνε το πρακτορείο σου διαφορετικό και ανταγωνιστικότερο

Όμως, όπως είπε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις επιχειρήσεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, σημαίνει πως πρέπει να αλλάξω το μοντέλο λειτουργίας.

Το πως θα είναι έτοιμη να αντέξει στις αλλαγές που έρχονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το εργαλείο για αυτό».

Αναγκαιότητα η αλλαγή

Αν δεν υπάρχει το πρακτορείο σου στο ίντερνετ πως περιμένεις να σε δουν οι παίκτες ?

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούσε αναγκαιότητα. Ο Οργανισμός διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με πάνω από 4.000 σημεία.

Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο διανέμει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, στο κομμάτι του online όπως σημείωσε ο κ. Πάικος, ο ΟΠΑΠ καθυστέρησε να μπει σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, κάποιες προσπάθειες δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, με αποτέλεσμα τα μερίδια αγοράς στο online να ήταν χαμηλά, όπως τόνισε.

Το 2020 όμως έγινε η επιτυχημένη κίνηση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Stoiximan, διευρύνοντας το οικοσύστημα του ΟΠΑΠ που εκτός των άλλων αποτελεί την Νο1 εταιρεία στην Ελλάδα σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνέχισε ο επικεφαλής του Digital του Οργανισμού.

Ακόμα να δοκιμάσεις την εφαρμογή του πράκτορα στο κινητό σου? 

Μπες με το κινητό σου στο app.masterbet.gr  και θα δεις!

«Πως ήρθε, λοιπόν, το digital να εξυπηρετήσει και να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το ευρύ οικοσύστημα;

Ουσιαστικά το όραμα μας είναι να οδηγήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΑΠ εστιάζοντας στο να προσφέρουμε άρτιες εμπειρίες στους πελάτες μας σε όλα τα σημεία επαφής τους μαζί μας, να βελτιστοποιήσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας μας αλλά και να φέρουμε στην εταιρεία πρακτικές και γενικότερα πρωτοβουλίες που θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ψηφιακής κουλτούρας», υπογράμμισε.

Οι προκλήσεις

Το έργο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και οι προκλήσεις μεγάλες. Οι βασικότερες ήταν η «ψηφιακή προσαρμογή» στο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού και η υψηλή και εδραιωμένη αναγνωρισιμότητα του brand ΟΠΑΠ, χωρίς όμως αυτό να ήταν συνδεδεμένο με την καινοτομία στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Βρες εδώ το  Ψηφιακό Κουπόνι  των πρακτορείων, πάντα ενημερωμένο και ΔΩΡΕΑΝ στο κινητό σου !

Όπως σημείωσε ο κ. Πάικος, μέχρι πρότινος τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ προσφέρονταν από third parties, κάτι που δεν έδινε ευελιξία στην εμπειρία του πελάτη. Επιπλέον, στο κομμάτι του φυσικού δικτύου όλη η συναλλακτική δραστηριότητα πραγματοποιείται ανώνυμα, ενώ ο ανταγωνισμός στο online είχε γίνει πολύ αποτελεσματικός.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Πώς ο ΟΠΑΠ κέρδισε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού” στην πηγή:https://www.newmoney.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ