Πέντε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και 16 χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί φέρονται να εμπλέκονται στο δίκτυο που «προστάτευε» καταστήματα παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η πολύμηνη έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ ξεκίνησε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, πιθανότατα από ιδιοκτήτη καταστήματος με «φρουτάκια», ο οποίος δεν είχε την εύνοια των αστυνομικών και συχνά πυκνά κατέληγε κατηγορούμενος στα δικαστήρια, έπειτα από αστυνομικούς ελέγχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταγγέλλων χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές τις βάσιμες -όπως αποδείχτηκε- υποψίες του μέχρι να ξεκινήσει η έρευνα από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ. Για την εξακρίβωση των καταγγελιών χρειάστηκε οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας να θέσουν στο μικροσκόπιο τα τηλέφωνα των συναδέρφων τους και να καταγράψουν εκατοντάδες συνομιλίες. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν «συνθηματική» γλώσσα, γνωρίζοντας τον κίνδυνο να καταγράφονται οι συνομιλίες τους από συναδέρφους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από κάθε έλεγχο σε καταστήματα που φέρονται ότι «προστάτευαν» οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί προηγείται μία τηλεφωνική «επαφή» με τον ιδιοκτήτη.
Χτες, η εισαγγελέας Αννα Καραμόσχογλου, η οποία παρέλαβε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας τη δικογραφία που σχηματίστηκε, άσκησε ποινικές διώξεις και διαβίβασε την υπόθεση σε ανακριτή, προκειμένου να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, καθώς και για ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται και δέκα ιδιώτες, ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπεύθυνοι και εκπρόσωποι, οι οποίοι είχαν στενές «επαφές» με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
Διοικητές…
Οπως αποκαλύφθηκε, στο δίκτυο που είχε στηθεί για την… έγκαιρη ειδοποίηση των ιδιοκτητών των καταστημάτων με παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, δύο διοικητές αστυνομικών τμημάτων, ο ένας από τους οποίους υπηρέτησε και στο Τμήμα Παιγνίων στα κεντρικά της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς και ένας αξιωματικός ο οποίος κατείχε επιτελική θέση στη διεύθυνση Ασφάλειας και πλέον έχει αποστρατευτεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί σε συνεργασία με χαμηλόβαθμους συναδέρφους τους φρόντιζαν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των παράνομων καταστημάτων για επικείμενους ελέγχους, ώστε να αποφεύγουν τις σε βάρος τους προβλεπόμενες κυρώσεις. Οταν οι ιδιοκτήτες λάμβαναν το… σήμα των αστυνομικών, μετέτρεπαν τα καταστήματά τους από λέσχες παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου σε Ιντερνετ καφέ, καθώς είχαν εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν. Οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι για τη συγκεκριμένη εξυπηρέτηση οι αστυνομικοί φέρεται να έπαιρναν «μίζα», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν προκύψει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των εμπλεκομένων
Πηγή : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ agelioforos.gr