Τρανή απόδειξη των συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης και των κακών χειρισμών που την ακολούθησαν, αποτελεί πλέον η περίπτωση του ΟΠΑΠ ο οποίος αν και ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων εξελίχθηκε χθες το βράδυ σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα.
Τις επόμενες 48 ώρες ο μοναδικός πλέον διεκδικητής η κοινοπραξίας Emma Delta, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης και ο Τσέχος Jiri Smej, θα πρέπει να βελτιώσει την προσφορά της ώστε να ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ που όρισε ως κατώφλι ο ανεξάρτητος αποτιμητής που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.
Πώς όμως έφτασε η αποκρατικοποίηση μιας από ης πλέον κερδοφόρες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινδυνεύει από χθες το βράδυ ακόμη και με αποτυχία; Η απάντηση βρίσκεται στη βαθιά οικονομική κρίση και τους κακούς χειρισμούς οι οποίοι την ακολούθησαν.
Όλο το 2011 και το πρώτο μισό του 2012 το ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε, αλλά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρέμενε παγωμένο, αφού η χώρα φλέρταρε διαρκώς με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης.
Το ίδιο διάστημα, η μετοχή του ΟΠΑΠ και των υπολοίπων μεγάλων εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, κατέγραφαν κατακόρυφη πτώση. Από εκεί και πέρα έγιναν ένα σωρό λάθη στρατηγικής τα οποία αποθάρρυναν περισσότερους και μεγαλύτερους διεκδικητές να μπουν στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
Πρώτο «χτύπημα» ήταν η αύξηση της φορολογίας κερδών για τους παίκτες, η οποία φτάνει το 20% μειώνοντας τις προσδοκίες για τα κέρδη του Οργανισμού στα 100-110 εκατ. ευ ρώ το 2013. Το ποσό αυτό είναι υποπολλαπλάσιο των κερδών του ΟΠΑΠ τα προηγούμενα χρόνια.
Το δεύτερο θέμα ήταν η σύμβαση με την Ιντραλότ. Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα, την εγκυρότητα και τη διαφάνεια που μπορεί να έχει μια τέτοια σύμβαση όταν διαπραγματεύεται διαρκούσης της διαδικασίας αποκραηκοποίησης και τη διεκδικεί εταιρεία που συμμετέχει σε σχήμα διεκδίκησης του ΟΠΑΠ προκαλεί αν μη τι άλλο ερωτηματικά.
Μεσούσης της αποκρατικοποίησης έγινε και αλλαγή στη διοίκηση του Οργανισμού και μια ακόμη στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ώρα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μαζί με αυτή της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αποτελούν τη βάση για το σύνολο του προγράμματος ώς το τέλος του χρόνου που χρειάζεται έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ή ισόποσα μέτρα.
Συνεπώς μια επανάληψη του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ δεν θα αποτελούσε τόσο μεγάλη ζημιά για την ίδια την εταιρεία, όσο για την ίδια την ορθή εφαρμογή του μνημονίου.
Διαμονή» του Δημοοου Ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ που ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες με υψηλές προσδοκίες για το «διαμάντι» του ελληνικού Δημοσίου κατέληξε χθες τελικά με μια μόνο έγκυρη προσφορά, καθώς εκτός διαγωνισμού τέθηκε το αμερικανικό fund Third Point εξαιτίας του ότι δεν πληρούσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ στην πορεία της διαδικασίας «χάθηκε» το ενδιαφέρον από ης υπόλοιπες έξι συμμαχίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους.
To fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).
Ο ΟΠΑΠ θα αρχίσει σύντομα μια νέα πορεία ως μια πλήρως ιδιωτική εταιρεία που θα ελέγχεται από ελληνικά και διεθνή συμφέροντα.
Στο σχήμα, συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και η ιταλική Lottomatica η οποία μαζί με την Scientific Games και την Intralot αποτελούν έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους τεχνολογίας για τη διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ο Taexocjiri Smejc πρέπει να σημειωθεί όη συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τίμημα που έχει υποβάλει το Fund, κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες από 620 έως 630 εκατ. ευρώ για το 33% των μετοχών, με αποτέλεσμα να υπολείπεται συγκριτικά με τη χρηματιστηριακή αξία αυτού του ποσοστού βάσει της χθεσινής συνεδρίασης του ΧΑ, αλλά και με βάση τους εκτιμητές που συνεργάζονται με το ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι υπολογίζουν ότι το τίμημα θα πρέπει να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ.
Η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ έκλεισε χθες στα 7,08 ευρώ και η αξία του 33% του μ/κ διαμορφώνεται σε περισσότερα από 745 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το τίμημα που έχει υπσ βληθεί η τιμή της μετοχής υπολογίζεται στα 5,9 ευρώ.
Τα VIΤ s
Σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση tou.VLTs θα αποτελέσουν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης των εσόδων του τα επόμενα χρόνια, ενώ συνολικά οι νέες δραστηριότητες θα δώσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,9% των μεικτών εσόδων για την επόμενη δεκαετία.
Μάλιστα για το 2014 τα GGR από τα VLTs θα φθάσουν τα 383 εκατ. ευρώ και για το στιγμιαίο λαχείο στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση αναμένεται στα GGR από τα VLTs το 2015 όταν θα φθάσουν τα 950 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ένα χρόνο αργότερα.
Γυρίζει σελίδα
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σηματοδοτεί το τέλος εποχής γα τον ΟΠΑΠ, καθώς ολοκληρώνεται μη ιστορία 55 ετών και ο οργανισμός θα αρχίσει σύντομα μια νέα πορεία ως μια πλήρως ιδιωτική εταιρεία που θα ελέγχεται από ελληνικά και διεθνή συμφέροντα, καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει πλέον με μόνο 1 % στο μετοχικό του κεφάλαιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοια εποχή, πριν από 13 χρόνια, ο οργανισμός έκανε την «πρεμιέρα» του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2001 ο οργανισμός πήρε το δρόμο της τότε «Σοφοκλέους» και διέθεσε το πρώτο πακέτο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα τέσσερα. Το πρώτο πακέτο αντιστοιχούσε στο 5,36% του συνολικού μετοχικού του κεφαλαίου και η τιμή διάθεσης ήταν 5,5 ευρώ ανά μετοχή. 0 οργανισμός σήμερα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο που πέρυσι έφθασε τα 3,97 δισ ευρώ και κέρδη 505,5 εκατ. ευρώ
Διαβάστε το άρθρο «Περιπέτεια για γερά νεύρα η υπόθεση αποκρατικοποιήσεις για την κυβέρνηση» Των Μελίνας Καλαμπόκα και Τάσου Δασόπουλου, στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ