Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Στημένο παιχνίδι η πώληση του ΟΠΑΠ

Στημένο παιχνίδι η πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Στη μοναδική εν τέλει προσφορά της Emma Delta καταλήγει ο κερδοφόρος Οργανισμός του ΟΠΑΠ, μαζί με τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία! Μόλις 620 εκατ. η προσφορά, έναντι 745 χρηματιστηριακής αξίας και 500 εκατ. καθαρών κερδών του Οργανισμού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήταν κλπρονομιά του, είναι γελασμένος. Κανείς δεν έχει ασυλία.

Στον «κουβά» της Emma Delta του Τσέχου Jiri Smejc και του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Μελισσανίδη, στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου, πάει το 33% του ΟΠΑΠ και ουσιαστικά ολόκληρος ο Οργανισμός. Η προσφορά των 620 εκατ. απέχει αρκετά από τη χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού (745 εκατ.) ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης και Μνημονίων. Θεωρείται ότι, στις δύο ημέρες προθεσμία που πήρε η εταιρεία να βελτιώσει την προσφορά της, αυτή θα ξεπεράσει τα 650 εκατ., που -και πάλι, όμως- υπολείπονται από τα 670 εκατ. κέρδη (προ φόρων) του ΟΠΑΠ το 2012.

Το γεγονός ότι η προσφορά της Third Point δεν ανοίχθηκε επειδή περιείχε «προϋποθέσεις», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις οκτώ αρχικώς ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες απέμεινε στο παιχνίδι μόνον αυτή των κ. Μελισσανίδη – Κοπελούζου, οι οποίοι θεωρούνται «πολιτικοί φίλοι» του Αντ. Σαμαρά, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τις προκρινόμενες διαδικασίες. Σαν να είναι η τράπουλά σημαδεμένη…

Μισοτιμής ο ΟΠΑΠ στην Emma Delta

«Παράταση» δύο ημερών δόθηκε τελικά στην Emma Delta, τη μόνη πλέον διεκδικήτρια του Οργανισμού μετά την απόρριψη της Third Point, προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για βελτίωση της «φθηνής» ομολογουμένως προσφοράς που κατέθεσε στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τίμημα… δώρο

Ειδικότερα, ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετές ώρες, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ζήτησε από τους εκπροσώπους του επενδυτικού σχήματος που απέμεινε μόνο στην κούρσα για την απόκτηση του ΟΠΑΠ να βελτιώσει την πρότασή του, η οποία κινείται στα 622 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κρίθηκε χαμηλό, καθώς βρίσκεται…
κοντά στα κέρδη που εμφάνισε ο Οργανισμός το 2012, την ώρα που δίνεται και η διαχείριση του management αλλά και των «παιχνιδιών» του. Άλλωστε, βάσει των εκτιμήσεων του Οργανισμού, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της επόμενης δεκαετίας ανέρχονται στα 5,348 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει… χονδρικά ότι στο 33% που διεκδικεί το σχήμα αντιστοιχούν 1,76 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το τριπλάσιο της πρότασης, όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής.

Η αντιπρόταση

 Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί κοντά στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ, που είναι η αντιπρόταση του ΤΑΙΠΕΔ (όπως και να έχει. πάνω από την αξία που αναφέρει ο ανεξάρτητος εκτιμητής) είναι επικερδής για το Δημόσιο. Αυτό γιατί, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη του Οργανισμού για φέτος θα είναι 115 εκατ. ευρώ, οπότε, αν το 33% έμενε στα χέρια του Δημοσίου, τα έσοδα θα ήταν μόλις 40 εκατ. ευρώ.

Αν όμως προχωρήσει η πώληση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το Δημόσιο θα λάβει 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του «μικτού τζίρου» από τα παιχνίδια (GGR) συν το τίμημα της πώλησης Πάντως, οι Εθνική και Deutsche Bank, που λειτουργούν ως σύμβουλοι, έδωσαν αποτίμηση στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ κατώτερη τιμή τα 650 εκατ. ευρώ ήταν η εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή του Οργανισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η οικονομική προσφορά του fund Third Point περιείχε όρους, όπως η μεταπώληση ακόμη και την επόμενη ημέρα! Και για τον λόγο αυτόν κρίθηκε «άκυρη».

Έως την Πέμπτη τα νεότερα

 Από την πλευρά τους. οι εκπρόσωποι του επενδυτικού σχήματος επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν εντός 48 ωρών προκειμένου να ενημερώσουν τους κύριους μετόχους της Emma Delta (το fund βρίσκεται υπό ^ τη διαχείριση της Emma Delta Management Ltd με κύριους μετό- ϊ χους τους Jiri Smejc και Γιώργο Μέλισσα νίδη, ενώ συμμετέχουν και η ιταλική Lottomatica αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου).’Ετσι τις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται να υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις για την κατάληξη του διαγωνισμού.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΟΠΑΠ: Τον χαρίζουν σε… φίλους

 «Κανείς δεν έχει ασυλία» επαναλαμβάνει για το θέμα του ΟΠΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κρίσιμες πλευρές του θέματος.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, μέσω του αμαρτωλού μάλιστα ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας» σημειώνει το γραφείο Τύπου.

Εξάλλου «το παιχνίδι για την πώληση του ΟΠΑΠ δείχνει να είναι ‘στημένο’, γεγονός που αποδεικνύεται από τον διαγωνισμό παρωδία που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει στη σημερινή μοναδική προσφορά και στο εξευτελιστικό αυτό τίμημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια».

Και καταλήγει: «Όμως, όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήτανε κληρονομιά του, είναι γελασμένος. Κανείς δεν έχει ασυλία. Ο ΟΠΑΠ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τα κέρδη του να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν από την καταστροφική μνημονιακή πολιτική».

Διαβάστε το άρθρο «Στημένο παιχνίδι η πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΑΥΓΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ