Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ: ξεπούλημα και ιδιωτικό μονοπώλιο

ΟΠΑΠ: ξεπούλημα και ιδιωτικό μονοπώλιο

από
Μόνο 10 λεπτά

Ο κύβος ερρίφθη για την πώληση του ΟΠΑΠ. Με συνοπτικές διαδικασίες η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έβγαλε στο

σφυρί την πιο κερδοφόρα κρατική επιχείρηση. Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το σύνολο του που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα από το πρώτο Μνημόνιο του 2010, ετοιμάζεται να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους τη δημόσια περιουσία. Στη λίστα ανάμεσα στους πρώτους βρέθηκε ο ΟΠΑΠ. Οι αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση αποφάσισαν στις αρχές Αυγούστου την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ, ακολούθησε η μεταβίβαση τους στο ΤΑΙΠΕΔ και τους επόμενους μήνες η «δουλειά» αναμένεται να κλείσει…

Μια «δουλειά» που θα βλάψει ανεπιστρεπτί το ελληνικό δημόσιο και με σκανδαλώδη τρόπο θα ευνοήσει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Ήδη έξω από την πόρτα του ΟΠΑΠ συνωστίζονται ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισαν κέρδη «ρουφώντας» το αίμα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Επιχειρηματίες μεταξύ άλλων όπως ο Σ. Κόκκαλης, που θησαύρισε κλείνοντας «συμφωνίες» με τον ΟΤΕ σε συνεργασία με την αμαρτωλή Siemens. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που ελέγχει από πετρέλαια και καράβια μέχρι τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο εφοπλιστής Μελισσανίδης, που όπως όλοι οι εφοπλιστές έχει πλήρη απαλλαγή από φόρους επί των κερδών του. Ακόμα και γνωστοί άνθρωποι του χώρου του Τύπου όπως ο Στ.
Ψυχάρης με τον ΔΟΛ, που έχει αναγάγει σε «επιστήμη» την «τεχνική» των…
πιέσεων προς τις κυβερνήσεις ενόψει κρίσιμων αποφάσεων! Η λίστα όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω είναι μεγάλη…

Πριν λοιπόν κάποιος βιαστεί να αναρωτηθεί γιατί αποτελεί σκάνδαλο η πώληση μιας κρατικής επιχείρησης, θα επιχειρήσουμε -με τέσσερις κεντρικούς άξονες- να τον πείσουμε ότι αποτελεί όχι απλώς σκάνδαλο αλλά μια εγκληματική κίνηση της συγκυβέρνησης προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.


Πρώτον: Ξεπουλούν με συνοπτικές διαδικασίες την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας. Ο ΟΠΑΠ το διάστημα 2002-2011 είχε καθαρά κέρδη 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεύτερον: Η κυβέρνηση εξασφάλισε στον επόμενο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ μονοπωλιακή δράση στο χώρο του τζόγου τουλάχιστον μέχρι το 2020! Το υπουργείο Οικονομικών -την ίδια μέρα που το ΤΑ1ΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ- συμφώνησε με την EE να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας από 1/1/2013 στο 30% για τα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ ώστε να μείνει στο απυρόβλητο το μονοπώλιο για όλα τα υφιστάμενα παιχνίδια του Οργανισμού. Και ιδιωτικός, δηλαδή, και μονοπώλιο.


Τρίτον: Στον επιχειρηματικό πόλεμο, που ήδη έχει ξεσπάσει για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, υπάρχει μια σειρά από… περίεργες αναθέσεις και συνεργασίες του Οργανισμού με επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες που έχουν πάρει θέση μάχης ενόψει της πώλησής του.


Τέταρτον: Ο ΟΠΑΠ θα δοθεί στον επόμενο ιδιοκτήτη με τεράστια προίκα (άδειες για «ψρουτάκια») και έτοιμες δουλειές (είσοδος στο στοίχημα μέσω Ίντερνετ), ενώ παράλληλα ο Οργανισμός είναι ο βασικός υποψήφιος για την αγορά όλων των κρατικών λαχείων, η πώληση των οποίων ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.


Όσο θα ξετυλίγουμε το κουβάρι των διαδικασιών, των πολιτικών διεργασιών, των αναθέσεων και των επιχειρηματικών συγκρούσεων γύρω από την πώληση του ΟΠΑΠ, ακόμα και ο πιο «κακόπιστος» αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι το ξεπούλημα του κρατικού οργανισμού θα αποτελέσει μια πρώτου μεγέθους σκανδαλώδη αγοραπωλησία, με πολλούς πρωταγωνιστές από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, μεγάλα συμφέροντα και πολύ χρήμα…


ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ, ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ

Το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας κρατικής επιχείρησης της χώρας, που αποφέρει σε ετήσια βάση «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία, αποτελεί από μόνο του ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, ειδικότερα όταν την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση κόβει περίπου 8 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μέσω του νέου πακέτου μέτρων των 11,9 δισ.
ευρώ.


Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με έκθεση του ICAP Group ήταν η πρώτη από τις 5 κορυφαίες βάσει κερδοφορίας εταιρείες (κρατικές και ιδιωτικές) στην ελληνική οικονομία το 2011. «Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά» δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος.


Στην επιχειρηματική «πιάτσα» ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται «η κότα με τα χρυσά αυγά», και όχι άδικα. Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού, όπως είπαμε, τη δεκαετία (20022011) ήταν 5,29 δισ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης τα κέρδη συνέχιζαν την ανοδική πορεία. Το 2008 ήταν 728,8 εκ. ευρώ. το 2009 593,8 εκ. ευρώ, το 2010 579 εκ. ευρώ, το 2011 542,9 εκ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2012 266,8 εκ. ευρώ.


Το δημόσιο με βάση το 34% των μετοχών που κατέχει εισπράττει κάθε χρόνο 70-80 εκ. ευρώ από τα μερίσματα.
Ο ΟΠΑΠ μόνο για το 2011 κατέβαλε σε φόρους 162 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ενώ περισσότερα από 110 εκ. δόθηκαν για μια σειρά από «κοινωνικές δράσεις» σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Ακόμα και αν οι διαδρομές για τις «κοινωνικές δράσεις» του ΟΠΑΠ δεν είναι πάντα υπεράνω πάσης υποψίας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στηρίζει ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικές δράσεις που μετά την ιδιωτικοποίηση, αν δεν κοπούν, θα συρρικνωθούν δραματικά.


Η συγκυβέρνηση λοιπόν είναι έτοιμη να ξεπουληθεί τον ΟΠΑΠ, που σε ετήσια βάση συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα του Δημοσίου, και μάλιστα για εξευτελιστικό τίμημα. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ αποτιμάται σε περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις σαράντα εκατομμύρια περισσότερα από όσα ήταν τα κέρδη του ΟΠΑΠ μόνο για το 2011!

Η κυβέρνηση ωστόσο υποστηρίζει ότι μπορεί να πουλήσει τον ΟΠΑΠ σε ένα ποσό της τάξης άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη αμφισβητούν ωστόσο οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που έχει ορίσει το κράτος για την πώληση του ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν από καμιά μεγάλη μπίζνα στην ελληνική επικράτεια), οι οποίοι τονίζουν ότι «ταβάνι» για το τίμημα είναι τα 800 εκατομμύρια ευρώ.


Η πώληση λοιπόν του ΟΠΑΠ, αν και επιχειρείται να εμφανιστεί από την κυβέρνηση σαν μια «κίνηση» που θα φέρει λεφτά στα κρατικά ταμεία και θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι αποτελεί πολιτική απόφαση, που θα προσφέρει τεράστια κέρδη σε εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα όσα χρήματα «εξασφαλιστούν» από την πώληση του ΟΠΑΠ θα πέσουν στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους για να αποπληρωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι.


ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020!

Η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ, αφού πρώτα φρόντισε να διατηρήσει ανέπαφο το μονοπωλιακό καθεστώς του Οργανισμού.


Το πρώτο βήμα ήταν με τη διατήρηση στην κατοχή του δημοσίου του 5% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το σύνολο του 34% που είχε πριν ανακοινώσει τη μετοχοποίηση του 29%, προκειμένου να επικαλεστεί η κυβέρνηση ότι διατηρείται έστω και στο ελάχιστο ο «κοινωνικός ρόλος» του Οργανισμού.


Το δεύτερο και καθοριστικότερο βήμα έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου. Εκείνη τη μέρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν για την αύξηση της φορολογίας των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από 01/01/2013 έως 12/10/2020 με συντελεστή 30% από 20% που ισχύει σήμερα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει στόχο την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, αφού υπήρχε προσφυγή από την Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος «RGA» για προνομιακή φορολογική μεταχείριση του ΟΠΑΠ. Πίσω όμως από τη συγκεκριμένη συμφωνία, κρύβεται κάτι άλλο με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφάλισε μονοπωλιακή δράση για τον επόμενο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ. Με την αύξηση της φορολογίας στα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμενόταν να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διατήρηση του μονοπωλίου στα υφιστάμενα παιχνίδια του Οργανισμού.


Η ανακοίνωση για την αύξηση της φορολογίας του ΟΠΑΠ οδήγησε σε ραγδαία μείωση της τιμής της μετοχής του Οργανισμού στο χρηματιστήριο, η οποία, αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, το 29% που πουλά το κράτος θα έχει αποτίμηση κάτω από 400 εκατομμύρια ευρώ! Πλέον δεν μιλάμε για ξεπούλημα αλλά για πραγματικό «δώρο» στον επόμενο ιδιοκτήτη.


Την ίδια ώρα τα καθαρά κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου που θα επενδύσει στον ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να θιγούν, αφού θα καρπώνεται τα μερίσματα των 70-80 εκ. ευρώ που μέχρι τώρα εισέπραττε το κράτος! Ταυτόχρονα στα ταμεία του Οργανισμού θα μένουν κάθε χρόνο τα χρήματα από δωρεές και χορηγίες, που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ, αφού κανείς δεν θα μπορεί να υποχρεώσει τους ιδιώτες να συνεχίσουν το «κοινωνικό έργο» του Οργανισμού.


Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω;

«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο διοργανωτή τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, διατηρώντας το αποκλειστικό δικαίωμα της διεξαγωγής έξι αριθμολαχείων και τριών παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσω ενός δικτύου που αριθμεί περισσότερα από 5.000 εξουσιοδοτημένα πρακτορεία». Η συγκεκριμένη παράγραφος από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του ΟΠΑΠ μάς ενημερώνει για τα «μονοπωλιακά» προνόμια του Οργανισμού στον εγχώριο τζόγο, που τον καθιστούν χρυσωρυχείο για τον επόμενο ιδιόκτητη του.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ… ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ»

Η εξαγορά του 29% του ΟΠΑΠ αναμένεται να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» μεταξύ ισχυρών επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δείχνουν να «ενδιαφέρονται» για το χρυσωρυχείο του ΟΠΑΠ είναι: ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο Lottomatika, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill, ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ, καθώς και η μεγάλη βρετανική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Camelot.


Παρότι οι μνηστήρες είναι πολλοί, οι Κόκκαλης και Μελισσανίδης βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Στις 24 και 25 Ιουλίου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, με εσπευσμένες κινήσεις και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για πώληση του ΟΠΑΠ, αποφάσισε την ανάδειξη στρατηγικού εταίρου του Οργανισμού για το στοίχημα μέσω’Ιντερνετ, καθώς και του τεχνολογικού παρόχου κεντρικού συστήματος του ΟΠΑΠ.

Τα αποτελέσματα δεν έκρυβαν εκπλήξεις, αφού ως στρατηγικός εταίρος για τη διάθεση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ μέσω του διαδικτύου επελέγη η εταιρεία G2 (Gtech), συμφερόντων του εφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη, που συνεργάζεται με τον ιταλικό κολοσσό στα τυχερά παιχνίδια Lottomatica. Η θέση του τεχνολογικού παρόχου του ΟΙΙΑΠ δόθηκε στον Σ. Κόκκαλη, αφού αποσφραγίστηκε η οικονομική προσφορά της Intralot, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά την εταιρεία μοναδική διεκδικήτρια του διαγωνισμού για να αναλάβει τον εκσυχρονισμό των «τεχνολογικών συστημάτων» του Οργανισμού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intralot διεκδίκησε και το πόστο του στρατηγικού εταίρου του ΟΠΑΠ για το διαδικτυακό στοίχημα, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την πλευρά της συγκυβέρνησης προκρίθηκε η επιλογή των Ιταλών και του Μελισσανίδη.


Το σκηνικό των «αναθέσεων» και των «διαγωνισμών» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, που έχει συμφέροντα όπως αναφέραμε μέσω της William Hill. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha προχώρησε σε διαδοχικά «ρεπορτάζ» που άφηναν αιχμές για τις στενές σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot και για την υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων μεταξύ του ΟΠΑΠ και προμηθευτών του λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Θυμίζουμε ότι ο Κοντομήνας έχει επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να αμφισβητήσει το «μονοπώλιο» του ΟΠΑΠ προκειμένου να ανοίξουν πρακτορεία και άλλων εταιρειών στην Ελλάδα.


Οι αποφάσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ να προχωρήσει στη συνεργασία με τους Μελισσανίδη και Κόκκαλη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θυμίζουμε ότι στελέχη της ΝΔ είχαν βγει παλιότερα στα κάγκελα για την «προνομιακή μεταχείριση» του Κόκκαλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος για τις κινήσεις του τότε προέδρου του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκη, έδειξε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι ο Σπανουδάκης ενημέρωνε και δρούσεσύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Μαξίμου, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας «καρατομήθηκε» από τη θέση του.


Νέος πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. με απόφαση του πρωθυπουργού ανέλαβε στη συνέχεια ο Κων. Λουρόπουλος, ωστόσο οι συμφωνίες είχαν κλείσει… Ο νέος «εκλεκτός» του πρωθυπουργού πάντως θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την πώληση του ΟΠΑΠ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ είναι σήμερα και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και ενεργό στέλεχος της Πάνος Κολιοπάνος. Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εργαζόταν για πολλά χρόνια σε διευθυντικές θέσεις σε ΜΜΕ ιδιοκτησίας του Σωκράτη Κόκκαλη. Σήμερα η Intralot του Σ. Κοκκάλη είναι μία από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν το 29% του ΟΠΑΠ. Στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ συμμετέχουν επίσης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γ. Φελώνης (γνωστός πράσινος συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου), καθώς και η Έψη Χαλάτση (μέλος του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ).


Παράλληλα, πολλά ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να ορίσει ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού τη δικηγορική εταιρεία Freshfields, η οποία ταυτοχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair…


ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ…

Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος των επιχειρηματικών ανταγωνισμών αλλά και του πολιτικού παρασκηνίου που υπάρχει πίσω από τέτοιες συμφωνίες, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε και τρίτη προσφορά για το «διαδικτυακό στοίχημα» του ΟΠΑΠ, από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Playtech. Σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, η εταιρεία «κόπηκε» διότι «κατέθεσε ακριβή προσφορά» και σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους επειδή κορυφαία στελέχη της καταδικάστηκαν για «χρηματιστηριακά σκάνδαλα». Ωστόσο πολιτικά στελέχη αποδίδουν τον «εξοστρακισμό» των Ισραηλινών στο γεγονός ότι στο «τιμόνι» της κυβέρνησης δεν είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος είχε πραγματοποιήσει επίσημες επαφές στο Ισραήλ, με στόχο η συγκεκριμένη εταιρεία να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του ΟΠΑΠ. Μάλιστα το θέμα της δραστηριοποίησης της Playtech στην Ελλάδα, ενόψει και του σχεδίου για ξεπούλημα του Οργανισμού, είχε αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ώστε να δραστηριοποιηθεί η ισραηλινή εταιρεία στην Ελλάδα!

 

ΜΙΑ «ΜΠΙΖΝΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί στην κατοχή του το 5% των μετοχών του ΟΠΑΠ από το σύνολο του 34% που είχε πριν. Έτσι, παραμένει ως πρόσχημα ο «κοινωνικός ρόλος» του Οργανισμού και νομιμοποιείται το μονοπώλιο για τους ιδιώτες που θα αγοράσουν το 29%.
Στις 19 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την αύξηση της φορολογίας των μεικτών κερδών χου ΟΠΑΠ (από 01/01/2013 έως 12/10/2020). με συντελεστή 30% από 20% που ισχύει σήμερα.


Η ανακοίνωση για την αύξηση της φορολογίας οδηγεί σε ραγδαία μείωση της τιμής της μετοχή του ΟΠΑΠ στο χρηματιστήριο. η οποία, αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, χο 29% που πουλά χο κράτος θα έχει αποτίμηση κάτω από 400 εκατομμύρια ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου που θα επενδύσει στον ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να θιγούν αφού θα καρπώνεται τα μερίσματα των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ που μέχρι τώρα εισέπραττε το κράτος.


Ταυτόχρονα στα ταμεία των ιδιωτών θα μένουν κάθε χρόνο τα χρήματα για δωρεές και χορηγίες (το ποσό ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ) αφού κανείς δεν θα μπορεί να τους υποχρεώσει να συνεχίσουν το «κοινωνικό έργο» του Οργανισμού.

 

ΠΛΟΥΣΙΑ «ΘΥΓΑΤΕΡΑ» ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ

Τα κέρδη της ΟΠΑΠ ΑΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανή νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο, χορήγησε στον ΟΠΑΠ την αποκλειστική άδεια για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), τα γνωστά «ψρουτάκια», από τα οποία τα 16.500 θα τα λειτουργήσει ο ΟΠΑΠ, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα λειτουργήσουν ανάδοχοι που θα ορίσει ο ίδιος ο οργανισμός.
Πρόκειται για «μπίζνα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σίγουρων κερδών, τα οποία επίσης θα καρπωθούν οι νέοι ιδιοκτήτες.


Οι νέοι επιχειρηματικοί ορίζοντες του ΟΠΑΠ δεν σταματούν όμως εδώ. Ο ΟΠΑΠ συμμάχησε με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη, τη Lottomatica και τον Μελλισανίδη, για να διεκδικήσουν από κοινού τα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό, Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Ξυστό, που επανέρχεται), τα οποία επίσης βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση. Ναι, σωστά διαπιστώσατε: «Σύμμαχοι» του ΟΠΑΠ για την αγορά των κρατικών λαχείων είναι οι εταιρείες στις οποίες δόθηκαν όπως ήδη αναφέραμε δουλειές του Οργανισμού. Απέναντι τους θα βρουν την κοινοπραξία Sisal στην οποία συμμετέχει η Damco Επβ^γ του ομίλου Κοπελούζου καθώς και την αυστριακή εταιρεία Austrian Lotteries.


Είναι φανερό ότι… το «μαγαζί» που λέγεται ΟΠΑΠ είναι «χρυσοφόρο» και είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι στον επιχειρηματικό πόλεμο που θα ακολουθήσει θα συγκρουστούν εγχώριοι και ξένοι κολοσσοί που ελέγχουν και κατέχουν και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως «πολιορκητικός κριός» για να πιέσουν την κυβέρνηση και να καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Κι όλα αυτά κάτω από το «άγρυπνο» βλέμμα της τρόικας που ζητά εδώ και τώρα το ξεπούλημα του συνόλου της δημόσιας περιουσίας…

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΑΠ;

Το διάστημα 2002-2011 είχε καθαρά κέρδη 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Ήταν η πρώτη από τις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες (κρατικές και ιδιωτικές) στην ελληνική οικονομία το 2011.
  • Το 2008 τα κέρδη του ανήλθαν στα 728,8 εκ. ευρώ
  • το 2009 στα 593,8 εκ. ευρώ. το 2010 στα 579 εκατ ευρώ.
  • το 2011 στα 542,9 εκ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2012 στα 266,8 εκ. ευρώ
  • Το δημόσιο με βάση το 34% των μετοχών που κατέχει εισπράττει κάθε χρόνο 70-80 εκ. ευρώ από τα μερίσματα.
  • Μόνο για το 2011 κατέβαλε σε φόρους 162 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ενώ περισσότερα από 110 εκ. δόθηκαν για μια σειρά από «κοινωνικές δράσεις».
  • Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του 29% των μετοχών του αποτιμάται σε περίπου 580 εκ. ευρώ
  • Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να τον πουλήσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ
  • Η πρόβλεψη αμφισβητείται από τους ίδιους τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που έχει ορίσει το κράτος.
  • Η δική τους πρόβλεψη ορίζει ως «ταβάνι» τα 800 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: ξεπούλημα και ιδιωτικό μονοπώλιο» στην πηγή: unfollow Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ