Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ: Τρέχουν να προλάβουν τον Κόκκαλη

ΟΠΑΠ: Τρέχουν να προλάβουν τον Κόκκαλη

από
Μόνο 3 λεπτά

Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν για ακόμη μία φορά με επίκεντρο τον ΟΠΑΠ και τη σύμβαση με την Ιντραλότ (συμφερόντων τού επί χρόνια προμηθευτή, Σωκ. Κόκκαλη), την οποία ενέκρινε η γενική συνέλευση το περασμένο Σάββατο.

Επιχειρηματικοί κύκλοι που διεκδικούν τον ΟΠΑΠ απειλούν με πόλεμο, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιχειρηματικές και πολιτικές προεκτάσεις. Στόχος τους είναι να μην υπογραφεί η νέα σύμβαση (το ύψος της επισήμως είναι 109 εκατ.ευρώ, αλλά κάποιοι ανεβάζουν το ποσόν σε άνω των 200 εκατ. ευρώ) πριν από την ιδιωτικοποίηση.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες Μελισσανίδης και Κοπελούζος, που διεκδικούν την «αγελάδα» του Δημοσίου, θεωρούν ότι ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό, αποκτά προβάδισμα με τα λεφτά του ίδιου του ΟΠΑΠ, αφού θα παραμείνει βασικός προμηθευτής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης υποστηρίζουν ότι η νέα σύμβαση δεσμεύει τον αγοραστή να χρησιμοποιήσει ως προμηθευτή την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη ακόμα κι αν δεν συμφωνεί.

Στη μάχη έχουν μπει και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεν έχουν σχέση με το διαγωνισμό, αλλά διεκδικούν από μια σημαντική συμμετοχή σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ (VLTS) μέχρι μια απλή χορηγία ή κάποια εργολαβία από ΟΠΑΠ και κυβέρνηση, και βρίσκουν ευκαιρία να «χτυπήσουν» την προνομιακή σχέση Κόκκαλη – ΟΠΑΠ.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, δεν έχει αμφισβητηθεί, ενώ πλέον έχει την έγκριση μετόχων και κυρίως των ανεξάρτητων ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολέμιοι της σύμβασης που διεκδικούν τον ΟΠΑΠ έχουν διαμηνύσει σε κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση του ΟΠΑΠ να μην υπογραφεί η σύμβαση πριν από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα καταφέρουν.

Και αυτό γιατί το χρονοδιάγραμμα μέχρι την υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Α) εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακηρυχθεί η Ιντραλότ μειοδότρια και να της ζητηθούν νομιμοποιητικά χαρτιά,

Β) θα ακολουθήσει έλεγχος περίπου 10 ημερών,

Γ) η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στις αρχές Μαΐου 2013. Μέχρι τότε μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αφού τα σχήματα των υποψηφίων θα οριστικοποιηθούν στις 17 Απριλίου, ενώ οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 22 Απριλίου, οπότε η νέα διοίκηση θα κληθεί για να υπογράψει τη σύμβαση.

Συνεπώς, όλα μπορεί να συμβούν.

Ντρίμπλα ΤΑΙΠΕΔ

Με έναν ελιγμό κυριολεκτικά στο παρά πέντε της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ το περασμένο Σάββατο, το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) πέτυχε να μην επηρεάσει τη διαδικασία και να αποποιηθεί τυχόν ποινικές και άλλες ευθύνες, που ίσως ζητηθούν εάν η υπόθεση της σύμβασης καταλήξει στα δικαστήρια.

Με ποιον τρόπο;

Το ΤΑΙΠΕΔ, αφού «στήριξε» τη διοίκηση του ΟΠΑΠ με επιστολή που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση, κατάθεσε μόλις το 3,13% των μετοχών του ΟΠΑΠ από σύνολο 33% που κατέχει. Το 3,13% ήταν το απαιτούμενο ποσοστό για να υπάρχει απαρτία. Η συνέλευση ξεκίνησε παρουσία μετόχων που εκπροσωπούσαν το 37,86% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου είχε απαρτία.

Έτσι, το μπαλάκι της απόφασης πέρασε αποκλειστικά στους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι είχαν και τον τελευταίο λόγο. Για την απόφαση, θετική ή αρνητική, χρειαζόταν να συμφωνήσει το 50% συν μία ψήφος των παριστάμενων μετόχων. Η συνέλευση αποφάσισε με πλειοψηφία 70,85% την έγκριση της σύμβασης. Το ΤΑΙΠΕΔ ψήφισε λευκό.

Σχολιάζοντας την ντρίμπλα του ΤΑΙΠΕΔ, κύκλοι της διοίκησης έλεγαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να αντιταχθεί σε αυτό που κάποιοι ήθελαν, όταν η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει ήδη διεξαγάγει διεθνή διαγωνισμό για τη σύμβαση.

Το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την απόφαση να καταθέσει λίγες μετοχές και να ψηφίσει λευκό το πρωί του Σαββάτου, όταν συγκάλεσε νέο διοικητικό συμβούλιο από τις 9.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει άλλο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε έξι ώρες και στο οποίο οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα και η Deutsche Bank, ζήτησαν αναβολή του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης, επικαλούμενοι αίτημα της Fosun (συμμετέχει στο διαγωνισμό), κάτι που έκανε έξαλλο τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιο Σταυρίδη, ο οποίος δεν έκανε δεκτό το αίτημα

Η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τη γ.σ. του ΟΠΑΠ

«Το ΤΑΙΠΕΔ σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης. Η έγκριση των όρων αυτών αποτελεί θέμα της διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία έχει και την ειδική γνώση των σχετικών τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, καθώς και των αντίστοιχα τιθέμενων συμβατικών όρων.

Η απόφαση αποδοχής των όρων του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία άλλωστε έχει διενεργήσει τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία και διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση των συμβατικών όρων».

Διαβάστε το άρθρο «Τρέχουν να προλάβουν τον Κόκκαλη» στην πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ