Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: Το online “έσωσε” το α’ τρίμηνο

ΟΠΑΠ: Το online “έσωσε” το α’ τρίμηνο

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με ελαφρώς καλύτερα των αναμενομένων τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR). Η έκπληξη στα αποτελέσματα προήλθε κυρίως από το online στοίχημα (Stoiximan & ΟΠΑΠ), και ειδικότερα από την πλήρη ενοποίηση για πρώτη φορά ολόκληρο τρίμηνο της Stoiximan.

Τα έσοδα από το online του ΟΠΑΠ μέσα σε δύο έτη σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν (σαφώς υπήρχε χαμηλή βάση και βοήθησε η πανδημία), ενώ η συνεισφορά της Stoiximan υπερδιπλασιάστηκε (λόγω της αύξησης του ποσοστού της ΟΠΑΠ στη Stoiximan).

Πιο συγκεκριμένα, τα online έσοδα, από 107 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2020, το α’ τρίμηνο ξεπέρασαν τα 122 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται κατανοητό, με κλειστό το επίγειο δίκτυο τα έσοδα από το Διαδίκτυο άγγιξαν το 70% των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) του ομίλου.

Ο ΟΠΑΠ διαθέτει 3636 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και 201 καταστήματα στην Κύπρο, με μέσο εμβαδό τα 82 τ.μ.

Ακόμα ψάχνεις τρόπο να ζωντανέψεις το μεγάλο παιχνίδι στο πρακτορείο σου?

Με την αναβαθμισμένη οθόνη  των Live Pro της Master Bet  προσφέρεις στους παικτες του πρακτορείου σου έγκυρα ζωντανά αποτελέσματα στα ελληνικά!

Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ ότι θα διανέμει το 100% των ταμειακών ροών μετά τις επενδύσεις που χρειάζεται η εταιρεία και, ταυτόχρονα, η ισχυρή ταμειακή θέση, με καθαρό δανεισμό στα 608,6 εκατ. ευρώ και δείκτη καθαρός δανεισμός / LTM EBITDA στις 2,4 φορές (2,6 φορές συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων). Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή μετρητών του ΟΠΑΠ είναι τόσο ισχυρή, ώστε, εάν αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα για ένα διάστημα 1-2 ετών, τότε ο καθαρός δανεισμός θα μπορούσε να είναι αρνητικός (δάνεια – ταμείο). Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου είναι 2,57% (α’ τρίμηνο 2020: 3,02%), ενώ ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ολοκληρώθηκε στις 21/5/2021, ενώ η εταιρεία κατέχει 1.829.624 ίδιες μετοχές (0,54% επί του συνόλου) με μέση τιμή κτήσης 7,92 ευρώ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2020. Ο όμιλος Sazka κατέχει το 44,11%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

Από τις 12 Απριλίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν με περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η δραστηριότητα VLTs επανεκκίνησε στις 24 Μαΐου. Την τρέχουσα χρονιά τα δύο μεγάλα στοιχηματικά γεγονότα αποτελούν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναμένεται να ενισχύσουν τα μεγέθη του ομίλου τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχει στο 10ο συνέδριο του Χ.Α. μέσω Διαδικτύου, που θα λάβει χώρα 8-11 Ιουνίου 2021 και οι ελληνικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους στους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Νέα Υόρκη). Η τακτική γ.σ. έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου, που αναμένεται να εγκρίνει την αναθεωρημένη πρόταση του δ.σ. για μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,5%), καθώς μετά την επανεκκίνηση του επίγειου δικτύου αύξησε το μέρισμα κατά 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία αποκοπής είναι η 13η Ιουλίου και οι μέτοχοι θα μπορούν να προβούν στην επανεπένδυση του μερίσματος σε μετοχές της ΟΠΑΠ με προνομιακούς όρους (scrip dividend). Τέλος, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Δοκίμασε τα ΕΞΥΠΝΑ στατιστικά KINOPRO δωρεάν και θα δεις την διαφορά απο τους παίκτες σου !

Καταλήγοντας, τα νούμερα του ΟΠΑΠ για το 2021 αναμένονται σημαντικά αυξημένα σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί πλήρως η μειωμένη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR). Θα επαναλάβω ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς (πηγή: Bloomberg) κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 634 εκατ. ευρώ, ενίσχυση 144%, και καθαρά κέρδη 339 εκατ. ευρώ, αύξηση 70%. Υπενθυμίζεται ότι η μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών ανέρχεται σε 8,9%. Τέλος, με βάση τα παραπάνω, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει δείκτη EV/EBITDA 18,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2020, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021 ο δείκτης διαμορφώνεται στις 7,6 φορές, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο των ομοειδών εταιρειών στην Ευρώπη.

πιν

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” ΟΠΑΠ: Το online “έσωσε” το α’ τρίμηνο” : στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ