Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑVLTS ΟΠΑΠ: Το 40% των VLTs είναι στα πρακτορεία. Ποιο είναι το GGR τους το 2019?

ΟΠΑΠ: Το 40% των VLTs είναι στα πρακτορεία. Ποιο είναι το GGR τους το 2019?

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά έργα εγκατάστασης VLTs (Video Lottery Terminals) παγκοσμίως ολοκλήρωσε ο ΟΠΑΠ. Ξεκινώντας την επένδυση τον Ιανουάριο του 2017, ο Οργανισμός έχει πλέον σε πλήρη λειτουργία 25 χιλιάδες παιγνιομηχανήματα τα οποία εγκαταστάθηκαν μέχρι το τέλος του 2019, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ανάπτυξη του δικτύου VLTs αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία του ΟΠΑΠ. Στην προ ενός σχεδόν έτους Investor Day που διοργάνωσε ο ΟΠΑΠ, ο Βάιος Καραντίνος, COO – PLAY Games, είχε κάνει λόγο για μια επένδυση της τάξης των 900 εκατ. ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης της άδειας, δαπανών για καταστήματα κλπ., ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

Παράλληλα, από την επένδυση δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες σταδιακά θα ξεπεράσουν τις 5.000, συνυπολογίζοντας όσες αφορούν συμπληρωματικές δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους (υπηρεσίες, προμήθειες, κατασκευές κλπ.) για την λειτουργία και ανάπτυξη του δικτύου Play ΟΠΑΠ, Σημαντικά οφέλη αναμένονται και για τα δημόσια ταμεία, καθώς από τη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. τα επόμενα χρόνια.

Ανεβαίνει η συνεισφορά στο GGR

Το 2020 θα είναι η χρονιά που για πρώτη φορά το σύνολο των 25.000 παιγνιομηχανημάτων θα λειτουργήσει όλες τις ημέρες του έτους. Παρόλα αυτά, η “ωρίμανση” των μηχανημάτων δεν είναι ταυτόχρονη λόγω του διαφορετικού χρονισμού εγκατάστασης και λειτουργίας τους.

Ήδη, πάντως, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου δείχνουν πως τρίμηνο με τρίμηνο το ποσοστό επί του GGR που προέρχεται από τα VLTs αυξάνεται σταθερά, όπως και ο αριθμός των εγγεγραμμένων και ενεργών πελατών. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΠΑΠ, στο τέλος του 2018 η δραστηριότητα των VLTS έφθασε να αποτελεί το 16% του GGR του ΟΠΑΠ. Το ποσοστό αυτό ήδη ανέβηκε στο 19% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να είναι αισθητά υψηλότερο για την τρέχουσα χρήση και, βέβαια, για τις επόμενες, καθώς ωριμάζει η επένδυση.

Με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2019, η εγγεγραμμένη βάση πελατών VLTs ανέρχονταν στις 393 χιλιάδες, ενώ το ημερήσιο GGR ανά μηχάνημα διαμορφώθηκε στα 43 ευρώ. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2019, τα έσοδα από τη δραστηριότητα των VLTs ήταν αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας στα 212 εκατ.ευρώ, από 140 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται πως στο γ’ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα VLTs είχαν ανέλθει στο υψηλότερο έως σήμερα επίπεδο για τον ΟΠΑΠ (72,8 εκατ.).

Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΑΠ είχε εγκατεστημένα συνολικά 20.932 VLTs σε 369 καταστήματα Play Gaming Halls και 2.022 πρακτορεία ΟΠΑΠ. Με τα συνολικά 25.000 να έχουν πλήρως εγκατασταθεί, σήμερα περίπου 15.000 εξ αυτών λειτουργούν σε καταστήματα Play και 10.000 σε πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 560 εκατ. ευρώ για την άδεια εκμετάλλευσης συνολικά 35 χιλιάδων παιγνιομηχανημάτων (16.500 μέσω δικτύου του ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό). Τον Ιούνιο του 2015 η τότε διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων μετέβαλε αιφνιδιαστικά το Κανονισμό Λειτουργίας των VLTs επιβάλλοντας σημαντικούς περιορισμούς, κάτι που οδήγησε τον ΟΠΑΠ να αποφασίσει την αναστολή του project και στην προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2016 εκδόθηκε νέος Κανονισμός που ήρε τους περιορισμούς, με τον ΟΠΑΠ ακολούθως να αποσύρεται από τη διαιτησία. Το 2017 με τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου μειώθηκε σε 25.000 ο αριθμός των μηχανημάτων που θα λειτουργούσαν, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των VLTs που θα λειτουργούσαν σε καταστήματα Play (έως 50) και πρακτορεία ((έως 15), ενώ επεκτάθηκε η ισχύς του δικαιώματος στα 18 έτη, από 10 προηγουμένως, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού των VLTs.

Οι τροποποιήσεις είχαν ως στόχο να λειτουργήσει μικρότερος αριθμός παιγνιομηχανημάτων σε πολύ λιγότερα σημεία, κάτι που κρίθηκε ότι θα είναι προς όφελος των καταναλωτών (παικτών), των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και υπέρ της διενέργειας αποτελεσματικότερου ελέγχου. Η αποκλειστική άδεια λειτουργίας 25.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα λήγει το 2035.

[email protected]

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ ΟΠΑΠ: Τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της επένδυσης για τα 25.000 VLTs” : στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ