Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΟΠΑΠ: Πώς μπορείς να διπλασιάσεις το κεφάλαιο σε λιγότερο από 4 χρόνια

ΟΠΑΠ: Πώς μπορείς να διπλασιάσεις το κεφάλαιο σε λιγότερο από 4 χρόνια

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Η απόδοση μιας μετοχής αποτελείται από δύο συστατικά, τα κεφαλαιακά κέρδη και τη μερισματική απόδοση. Η μετοχή της ΟΠΑΠ υποαπαποδίδει σε σχέση με τον ΓΔΤ σε διάφορα παρελθοντικά διαστήματα όταν δεν ληφθεί υπ’ όψιν το μέρισμα. Αντίθετα, αν στην κεφαλαιακή απόδοση της μετοχής της ΟΠΑΠ προστεθεί η μερισματική απόδοση, ξεπερνά σε απόδοση τον ΓΔΤ Συνολικής Απόδοσης (δείκτης όπου συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στον ΓΔΤ).

Η ΟΠΑΠ ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου στο υψηλό εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς έως και ελαφρώς υψηλότερα. Δεν θα αναφερθώ στα αποτελέσματα, καθώς είναι ευρέως γνωστά, ωστόσο αξίζει να τονίσουμε την ισχυρή ταμειακή θέση της εταιρείας, με τον δείκτη καθαρού δανεισμού/LTM (τελευταίοι 12 μήνες) EBITDA να διαμορφώνεται στις 0,1 φορές (0,03 φορές συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων). Ουσιαστικά αδάνειστος!

Με την οθόνη των Live Pro της Master Bet  προσφέρεις στους παίκτες του πρακτορείου σου έγκυρα ζωντανά αποτελέσματα και ΧΩΡΙΣ προβλήματα και ελλείψεις !

Σημαντικό ορόσημο για τον ΟΠΑΠ, αν και δεν είναι μέσα στο α’ ημερολογιακά τρίμηνο του 2023 (3 Απριλίου 2023), είναι ο νέος ψηφιακός διαδραστικός κόμβος ψυχαγωγίας, το OPAPonline.gr, που προσφέρει online το πλήρες χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών λοταρίας (αριθμητικά), το οποίο, εκτός από το Τζόκερ, περιλαμβάνει πλέον ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ, PROTO και SUPER 3. Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μικρή μονοψήφια συνεισφορά στον τζίρο του ομίλου, ενώ για το μέλλον οι εκτιμήσεις ανεβαίνουν σταδιακά.

Μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2023, η διοίκηση ανέφερε τις εκτιμήσεις της για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα ακαθάριστα έσοδα από τα παιχνίδια (GGR) θα κυμανθούν από 2,06 έως 2,14 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA από 740 έως 760 εκατ. ευρώ (+). Η διοίκηση σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για το 2023 στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, που θα λάβει χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η γ.σ. της ΟΠΑΠ ενέκρινε ένα αναμενόμενο μεν, εντυπωσιακό δε μέρισμα, συνολικού ύψους 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, 0,70 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής την 6η Ιουνίου και επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής τη 19η Ιουνίου, διανέμοντας έτσι 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Μην ξεχνάμε ότι η ΟΠΑΠ είχε διανείμει προμέρισμα τον Νοέμβριο του 2022, διαμορφώνοντας έτσι την τελική μερισματική απόδοση για το 2022 στο εντυπωσιακό 9%. 

Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται 7,9 φορές τα EBITDA του 2023 σύμφωνα με τον δείκτη EV/EBITDA, με την έκπτωση έναντι του 10ετούς μέσου όρου να προσεγγίζει το 20%! Παράλληλα, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) το 2022 διαμορφώθηκε στο 8,1 το 2022!

Με την οθόνη των Live Pro της Master Bet  προσφέρεις στους παίκτες του πρακτορείου σου έγκυρα ζωντανά αποτελέσματα και ΧΩΡΙΣ προβλήματα και ελλείψεις !

Τα Live Pro της Master Bet σχεδιασμένα για να βοηθούν τον πράκτορα!

Καταλήγοντας, οι μετοχές αξίας, όπως η ΟΠΑΠ, έχουν συνήθως ελκυστικό P/E, καθώς προσφέρουν σταθερότητα στην κερδοφορία τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΟΠΑΠ, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κερδών περί το 7%-10%, θα μπορούσε να δικαιολογήσει P/E ελαφρώς μεγαλύτερο των 10 φορών τα καθαρά κέρδη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη της τιμής της μετοχής κατά 10% τον χρόνο να διατηρεί τον δείκτη P/E σταθερό (αφού ο παρανομαστής αυξάνει και αυτός 10%). Αν σε αυτό προστεθεί και η μερισματική απόδοση, τότε καταλαβαίνουμε ότι μια ετήσια απόδοση για την ΟΠΑΠ της τάξεως του 20% είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική! 

Τέλος, η μέση ετήσια απόδοση για την ΟΠΑΠ τα τελευταία 10 χρόνια επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία, αφού βρίσκεται στο 20%! Έτσι, ο διπλασιασμός του κεφαλαίου, μια διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση, επιτυγχάνεται μέσα σε μόλις 3 χρόνια και 7 μήνες! Οι παραπάνω αποδόσεις μπορούν να προέλθουν μόνο επενδύοντας μακροπρόθεσμα σε μετοχές οι οποίες ενέχουν ρίσκο. No pain, no gain! 

πιν

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “ΟΠΑΠ: Πώς μπορείς να διπλασιάσεις το κεφάλαιο σε λιγότερο από 4 χρόνια” στην πηγή:https://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ